Chleb staropolski
- Mąka pszenna typ 750 (455 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cukier (2 g)
Przepis na chleb staropolski krok po kroku
W dużej misce zmieszaj ze sobą szklankę ciepłej, ale nie gorącej wody, drożdże i odrobinę cukru. Odstaw na 15 minut.
Do miski wsyp mąkę, dodaj olej, sól i wlej rozczyn. Całość wyrób rękami, by dobrze się połączyło.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i zostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 45 minut.
Więcej informacji na temat chleba staropolskiego
Chleb staropolski to doskonała opcja na pyszny dodatek, który sprawdzi się wspaniale na codzienne śniadanie, czy kolację. To wypiek pyszny, delikatny i chrupiący.
Przepis na chleb staropolski to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Powstaje z niego chleb idealny, o wspaniałej strukturze i idealnie miękkim środku. Ten chleb jest naprawdę puszysty, a w dodatku nie wysycha tak szybko. Przepis na chleb, choć może się wydawać nieco skomplikowany i zbyt pracochłonny, wcale taki nie jest. Do jego przygotowania wystarczy odrobina wolnego czasu i chęci. Tak przygotowany bochenek smakuje wyśmienicie i świetnie łączy się z wszelkimi dodatkami. Nadaje się wspaniale do wszelkiego rodzaju kanapek. Jest tak dobry, że można jeść go nawet bez dodatków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb staropolski, który będzie smaczny, tradycyjny i w dodatku całkiem domowy. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swoim domu. Do jego przygotowania nie potrzeba specjalnego sprzętu, robi się go w piekarniku. Chleb z tego przepisu jest po prostu najlepszy. Ten wykonywany w domu jest dodatkowo bardziej zdrowy niż te serwowane w sklepach, ma mniej składników, brak w nim konserwantów, a ilość soli została ograniczona do minimum. Dlatego to idealna alternatywa dla miłośników pieczywa, którzy są na diecie lub po prostu starają się wybierać zdrowsze produkty spożywcze. Najłatwiej przygotować jest go na drożdżach, dzięki czemu nie trzeba czekać wielu godzin, ani dni, by móc go upiec. Choć wydaje się, że prawdziwy chleb powinien powstawać na zakwasie, to ten przygotowany na drożdżach smakuje równie dobrze i będzie idealnym wyborem dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Jeżeli chce się zrobić go w domu, w naprawdę szybki sposób najlepiej zrobić zaczyn na drożdżach świeżych i poczekać kilkanaście minut, by zaczął pracować. To pyszny i sprawdzony przepis. Smakuje naprawdę wybornie. Ze względu na naprawdę mały dodatek soli będzie idealnym wyborem dla wszystkich osób, które muszą uważać na ten pierwiastek w swojej diecie.
Alergeny w chlebie staropolskim
Lista alergenów dla chleba staropolskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
Wartości odżywcze chleba staropolskiego
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(62g)
Węglowodany
(62g)
Tłuszcze
(62g)
Witaminy
(62g)
Składniki mineralne
(62g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.