Przepis na chleb ryżowy krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, blaszka keksowa

300 ml wody wymieszaj z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie wymieszaj zaczyn z mąką, 1 łyżeczką soli, siemieniem i mąka ziemniaczaną. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawaj oliwę.

Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 minut.

W tym czasie posmaruj blachę oliwą.

Ciasto ponownie zagnieć i przełóż do blachy. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 200 C.

Piecz chleb w 200 C przez 60 minut.

Chleb ryżowy, z ukrojonymi 2 kromkami, na białym tle.
chleb ryżowy
Koszt przygotowania dania
6.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
245 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
93

Chleb ryżowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie ryżowym

Będąc na diecie bezglutenowej, wiele osób całkowicie rezygnuje z pieczywa, ponieważ często chleby bezglutenowe nie zachwycają swoim smakiem, lub są pełne sztucznych dodatków, dzięki czemu są bliższe smakiem i strukturą do chleba zawierającego gluten. Tutaj z pomocą przychodzi przepis na chleb z mąki ryżowej. Jest on bezglutenowy i składa się prawie z samej mąki ryżowej, która naturalnie nie zawiera glutenu. Mimo tego, że ryż nie zawiera glutenu, to w procesie produkcyjnym mąka może zostać zanieczyszczona glutenem, dlatego zawsze lepiej się upewnić, że producent oznaczył dany produkt jako bezglutenowy, ponieważ w ten sposób daje on znać, że produkcja jest prowadzona w taki sposób, aby zapewnić czystość. Dzięki temu pieczywo z takiej mąki też będzie bezglutenowe, chyba że sam przez przypadek zanieczyścisz tę mąkę inną zawierającą gluten.

Ten prosty przepis na chleb z mąki ryżowej składa się z drożdży, mąki ryżowej i ziemniaczanej, siemienia lnianego, oliwy z oliwek, soli i odrobiny cukru. Jak zwykle przy wypiekach z dodatkiem drożdży zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, wody i 2 łyżek mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby wyrósł. Po tym czasie mieszamy resztę mąki z zaczynem, solą i zmielonym siemieniem lnianym. Najlepiej kupować siemię w całości i zmielić je bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Chleb można także wzbogacić w różne nasiona i przyprawy jak pestki dyni, nasiona słonecznika, całe nasiona lnu, czarnuszkę, czy też tymianek. Dzięki temu pieczywo będzie miało więcej błonnika oraz uzyska ciekawy aromat. Składniki dokładnie zagniatamy i stopniowo dolewamy oliwę z oliwek. Gdy ciasto jest już dobrze połączone, odstawiamy je na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie znowu mieszamy ciasto i przekładamy do keksówek, posmarowanych oliwą, aby chleb się nie przykleił. Przed pieczeniem znowu pozwalamy, aby chleb wyrósł. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy chleb około 60 minut. Po upieczeniu studzimy chleb, najlepiej wyjęty z blachy do pieczenia, aby miał dostęp powietrza.

Wartości odżywcze chleba ryżowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
408.35 kcal
245.01 kcal
Białko
6.43 g
3.86 g
Fenyloalanina
0.27 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej

Węglowodany w chlebie ryżowym

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
70.40 g
42.24 g
Węglowodany przyswajalne
66.21 g
39.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.19 g
2.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
11.38 g
6.83 g
Tłuszcze nasycone
1.98 g
1.19 g
Tłuszcze nienasycone
7.06 g
4.23 g
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb ryżowy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.42 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina C
0.24 mg
0.14 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina E
1.12 mg
0.67 mg
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.03 mg
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Niacyna
2.97 mg
1.78 mg
Foliany
27.96 µg (mcg)
16.77 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb ryżowy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
4.22 mg
2.53 mg
Potas
183.16 mg
109.89 mg
Wapń
27.78 mg
16.67 mg
Fosfor
132.37 mg
79.42 mg
Magnez
55.71 mg
33.43 mg
Żelazo
0.82 mg
0.49 mg
Cynk
1.14 mg
0.68 mg
Miedź
0.12 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba ryżowego 93
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie ryżowym

Lista alergenów dla chleba ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb ryżowy

Cena przygotowania chleba ryżowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
500 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 g
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mielone siemię lniane
40 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cukier
8 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 8 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na chleb ryżowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób