Przepis na chleb ryżowy krok po kroku

Składniki
  • Mąka ryżowa 500 g
  • drożdże świeże 15 g
  • mielone siemię lniane 40 g
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Cukier 8 g 1 łyżeczka
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 40 g 2 łyżki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, blaszka keksowa

300 ml wody wymieszaj z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie wymieszaj zaczyn z mąką, 1 łyżeczką soli, siemieniem i mąka ziemniaczaną. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawaj oliwę.

Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 minut.

W tym czasie posmaruj blachę oliwą.

Ciasto ponownie zagnieć i przełóż do blachy. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 200 C.

Piecz chleb w 200 C przez 60 minut.

Chleb ryżowy, z ukrojonymi 2 kromkami, na białym tle.
chleb ryżowy
Koszt przygotowania dania
5.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
231 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
93

Chleb ryżowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebie ryżowym

Będąc na diecie bezglutenowej, wiele osób całkowicie rezygnuje z pieczywa, ponieważ często chleby bezglutenowe nie zachwycają swoim smakiem, lub są pełne sztucznych dodatków, dzięki czemu są bliższe smakiem i strukturą do chleba zawierającego gluten. Tutaj z pomocą przychodzi przepis na chleb z mąki ryżowej. Jest on bezglutenowy i składa się prawie z samej mąki ryżowej, która naturalnie nie zawiera glutenu. Mimo tego, że ryż nie zawiera glutenu, to w procesie produkcyjnym mąka może zostać zanieczyszczona glutenem, dlatego zawsze lepiej się upewnić, że producent oznaczył dany produkt jako bezglutenowy, ponieważ w ten sposób daje on znać, że produkcja jest prowadzona w taki sposób, aby zapewnić czystość. Dzięki temu pieczywo z takiej mąki też będzie bezglutenowe, chyba że sam przez przypadek zanieczyścisz tę mąkę inną zawierającą gluten.

Ten prosty przepis na chleb z mąki ryżowej składa się z drożdży, mąki ryżowej i ziemniaczanej, siemienia lnianego, oliwy z oliwek, soli i odrobiny cukru. Jak zwykle przy wypiekach z dodatkiem drożdży zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, wody i 2 łyżek mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby wyrósł. Po tym czasie mieszamy resztę mąki z zaczynem, solą i zmielonym siemieniem lnianym. Najlepiej kupować siemię w całości i zmielić je bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Chleb można także wzbogacić w różne nasiona i przyprawy jak pestki dyni, nasiona słonecznika, całe nasiona lnu, czarnuszkę, czy też tymianek. Dzięki temu pieczywo będzie miało więcej błonnika oraz uzyska ciekawy aromat. Składniki dokładnie zagniatamy i stopniowo dolewamy oliwę z oliwek. Gdy ciasto jest już dobrze połączone, odstawiamy je na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie znowu mieszamy ciasto i przekładamy do keksówek, posmarowanych oliwą, aby chleb się nie przykleił. Przed pieczeniem znowu pozwalamy, aby chleb wyrósł. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy chleb około 60 minut. Po upieczeniu studzimy chleb, najlepiej wyjęty z blachy do pieczenia, aby miał dostęp powietrza.

Wartości odżywcze chleba ryżowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (60g)
Energia (kalorie)
386.49 kcal
231.89 kcal
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (60g)
Tłuszcz
11.36 g
6.82 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.97 g
1.18 g
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb ryżowy

Na 100g
Na porcję (60g)
Potas
121.90 mg
73.14 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Wapń
23.80 mg
14.28 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
0.44 mg
Brak danych dla: skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba ryżowego 93
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie ryżowym

Lista alergenów dla chleba ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb ryżowy

Cena przygotowania chleba ryżowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
500 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 g
drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
mielone siemię lniane
40 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cukier
8 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 8 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na chleb ryżowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób