Chleb ryżowy
- Mąka ryżowa (500 g)
- Drożdże świeże (15 g)
- Mielone siemię lniane (40 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (8 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (40 g)
Przepis na chleb ryżowy krok po kroku
300 ml wody wymieszaj z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie wymieszaj zaczyn z mąką, 1 łyżeczką soli, siemieniem i mąka ziemniaczaną. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawaj oliwę.
Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 30 minut.
W tym czasie posmaruj blachę oliwą.
Ciasto ponownie zagnieć i przełóż do blachy. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 C.
Piecz chleb w 200 C przez 60 minut.
Więcej informacji na temat chleba ryżowego
Będąc na diecie bezglutenowej, wiele osób całkowicie rezygnuje z pieczywa, ponieważ często chleby bezglutenowe nie zachwycają swoim smakiem, lub są pełne sztucznych dodatków, dzięki czemu są bliższe smakiem i strukturą do chleba zawierającego gluten. Tutaj z pomocą przychodzi przepis na chleb z mąki ryżowej. Jest on bezglutenowy i składa się prawie z samej mąki ryżowej, która naturalnie nie zawiera glutenu. Mimo tego, że ryż nie zawiera glutenu, to w procesie produkcyjnym mąka może zostać zanieczyszczona glutenem, dlatego zawsze lepiej się upewnić, że producent oznaczył dany produkt jako bezglutenowy, ponieważ w ten sposób daje on znać, że produkcja jest prowadzona w taki sposób, aby zapewnić czystość. Dzięki temu pieczywo z takiej mąki też będzie bezglutenowe, chyba że sam przez przypadek zanieczyścisz tę mąkę inną zawierającą gluten.
Ten prosty przepis na chleb z mąki ryżowej składa się z drożdży, mąki ryżowej i ziemniaczanej, siemienia lnianego, oliwy z oliwek, soli i odrobiny cukru. Jak zwykle przy wypiekach z dodatkiem drożdży zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży, wody i 2 łyżek mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby wyrósł. Po tym czasie mieszamy resztę mąki z zaczynem, solą i zmielonym siemieniem lnianym. Najlepiej kupować siemię w całości i zmielić je bezpośrednio przed dodaniem do potrawy. Chleb można także wzbogacić w różne nasiona i przyprawy jak pestki dyni, nasiona słonecznika, całe nasiona lnu, czarnuszkę, czy też tymianek. Dzięki temu pieczywo będzie miało więcej błonnika oraz uzyska ciekawy aromat. Składniki dokładnie zagniatamy i stopniowo dolewamy oliwę z oliwek. Gdy ciasto jest już dobrze połączone, odstawiamy je na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie znowu mieszamy ciasto i przekładamy do keksówek, posmarowanych oliwą, aby chleb się nie przykleił. Przed pieczeniem znowu pozwalamy, aby chleb wyrósł. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza i pieczemy chleb około 60 minut. Po upieczeniu studzimy chleb, najlepiej wyjęty z blachy do pieczenia, aby miał dostęp powietrza.
Alergeny w chlebie ryżowym
Lista alergenów dla chleba ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb ryżowy
Wartości odżywcze chleba ryżowego
Chleb ryżowy jest bezglutenowy.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.