Przepis na chleb rwany z thermomixa krok po kroku
- Cebula szalotka 80 g
- Czosnek 5 g
- Natka pietruszki 15 g
- Koperek 15 g
- Masło 100 g miękkie
- Sól 5 g
- Mąka pszenna typ 550 600 g
- Drożdże świeże 50 g
- Cukier 5 g
- Olej rzepakowy 50 ml
Na początku przygotuj masło ziołowe: umieść w naczyniu Thermomixa szalotkę, czosnek, natkę pietruszki (liście) i koperek. Całość rozdrobnij przez 8 sekund / obroty 5. Kopystką zgarnij wszystko na dno.
Dodaj masło i łyżeczkę soli i całość zmiksuj przez 15 sekund / obroty 6. Przełóż do innego naczynia.
Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj 300 g letniej wody, pokruszone drożdże, cukier, łyżeczkę soli oraz olej i wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.
Ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na prostokąt, grubości około 1-1,5 cm. Ciasto posmaruj przygotowanym masłem ziołowym. Pokrój w pasy o szerokości około 5 cm. Pasy poskładaj w harmonijkę.
Naczynie żaroodporne natłuść i układaj w nim harmonijki z ciasta jeden obok drugiego. Zostaw jeszcze na 10 minut.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Piecz przez 25-30 minut.
Często zadawane pytania
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa

(liczba kalorii)
Chleb rwany Thermomix - cechy przepisu
Więcej o chlebie rwanym z Thermomixa
Chleb rwany Thermomix będzie świetną przystawką na imprezy. Ten wypiek ma nietypowy kształt i zdecydowanie bardziej nadaje się do rwania niż krojenia. Pyszny i puszysty, przekładany masłem ziołowym to idealny pomysł na dobre pieczywo np. podczas grilla.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chleb rwany w Thermomixie to wystarczy zaledwie kilka składników i chwila cierpliwości. Dzięki temu otrzymasz pyszne i łatwe w przygotowaniu pieczywo.
Przygotowanie warto rozpocząć od masła ziołowego. Do jego wykonania wykorzystasz masło, cebulę, czosnek i ulubione zioła np. pietruszkę i koperek. Na początku rozdrobnij w Thermomixie cebulę i czosnek. Z pomocą kopystki zbierz kawałki ze ścianek na dno naczynia. Dodaj masło, zioła, sól i wszystko razem zmiksuj przez około 20 sekund. Przepis na chleb rwany z Thermomixa możesz wzbogacić swoimi ulubionymi przyprawami lub posiekanymi suszonymi pomidorami.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, świeżych drożdży, cukru, soli, oleju i ciepłej wody. Składniki umieść w naczyniu Thermomixa i wyrabiaj przez 2-3 minuty. Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm. Podziel ciasto na równe pasy o szerokości około 5 cm. Każdy pas posmaruj masłem ziołowym. Wystarczy teraz zwinąć pasy w harmonijkę i umieścić jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym tak, by patrząc z góry, widać było fale z masłem ziołowym. Teraz wystarczy upiec go przez 30 minut w 220 stopniach.
Ten dobry i prosty przepis jest naprawdę szybki w wykonaniu. Drożdże odgrywają w nim kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, chlebek staje się puszysty. Dlatego warto pilnować temperatury wody. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorąca woda sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i chlebek nie urośnie. Choć przepis ten nie wymaga długiego wyrastania, warto po ułożeniu ciasta w tortownicy odczekać około 15 minut przed pieczeniem.
Chleb rwany Thermomix to smaczne pieczywo idealne do dzielenia ze znajomymi, które wspaniale pasuje do grillowanych mięs lub sałatek.
Wartości odżywcze chleba rwanego z Thermomixa
Energia i białka
(1200g)
Węglowodany w chlebie rwanym z thermomixa
(1200g)
Tłuszcze
(1200g)
Witaminy w przepisie na chleb rwany z thermomixa
(1200g)
Składniki mineralne w przepisie na chleb rwany z thermomixa
(1200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chlebie rwanym z Thermomixa
Lista alergenów dla chleba rwanego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550