Przepis na chleb rwany z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, natka pietruszki świeża, koper, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, wałek, forma żaroodporna, thermomix, kopystka (thermomix)

Na początku przygotuj masło ziołowe: umieść w naczyniu Thermomixa szalotkę, czosnek, natkę pietruszki (liście) i koperek. Całość rozdrobnij przez 8 sekund / obroty 5. Kopystką zgarnij wszystko na dno.

Dodaj masło i łyżeczkę soli i całość zmiksuj przez 15 sekund / obroty 6. Przełóż do innego naczynia.

Do naczynia Thermomixa wsyp mąkę, dodaj 300 g letniej wody, pokruszone drożdże, cukier, łyżeczkę soli oraz olej i wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.

Ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na prostokąt, grubości około 1-1,5 cm. Ciasto posmaruj przygotowanym masłem ziołowym. Pokrój w pasy o szerokości około 5 cm. Pasy poskładaj w harmonijkę.

Naczynie żaroodporne natłuść i układaj w nim harmonijki z ciasta jeden obok drugiego. Zostaw jeszcze na 10 minut.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

Piecz przez 25-30 minut.

Chleb rwany Thermomix z ziołami w tle
Chleb rwany Thermomix
Koszt przygotowania dania
8.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
4532 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Chleb rwany Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie rwanym z Thermomixa

Chleb rwany Thermomix będzie świetną przystawką na imprezy. Ten wypiek ma nietypowy kształt i zdecydowanie bardziej nadaje się do rwania niż krojenia. Pyszny i puszysty, przekładany masłem ziołowym to idealny pomysł na dobre pieczywo np. podczas grilla.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić chleb rwany w Thermomixie to wystarczy zaledwie kilka składników i chwila cierpliwości. Dzięki temu otrzymasz pyszne i łatwe w przygotowaniu pieczywo.

Przygotowanie warto rozpocząć od masła ziołowego. Do jego wykonania wykorzystasz masło, cebulę, czosnek i ulubione zioła np. pietruszkę i koperek. Na początku rozdrobnij w Thermomixie cebulę i czosnek. Z pomocą kopystki zbierz kawałki ze ścianek na dno naczynia. Dodaj masło, zioła, sól i wszystko razem zmiksuj przez około 20 sekund. Przepis na chleb rwany z Thermomixa możesz wzbogacić swoimi ulubionymi przyprawami lub posiekanymi suszonymi pomidorami.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, świeżych drożdży, cukru, soli, oleju i ciepłej wody. Składniki umieść w naczyniu Thermomixa i wyrabiaj przez 2-3 minuty. Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm. Podziel ciasto na równe pasy o szerokości około 5 cm. Każdy pas posmaruj masłem ziołowym. Wystarczy teraz zwinąć pasy w harmonijkę i umieścić jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym tak, by patrząc z góry, widać było fale z masłem ziołowym. Teraz wystarczy upiec go przez 30 minut w 220 stopniach.

Ten dobry i prosty przepis jest naprawdę szybki w wykonaniu. Drożdże odgrywają w nim kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, chlebek staje się puszysty. Dlatego warto pilnować temperatury wody. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorąca woda sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i chlebek nie urośnie. Choć przepis ten nie wymaga długiego wyrastania, warto po ułożeniu ciasta w tortownicy odczekać około 15 minut przed pieczeniem.

Chleb rwany Thermomix to smaczne pieczywo idealne do dzielenia ze znajomymi, które wspaniale pasuje do grillowanych mięs lub sałatek.

Wartości odżywcze chleba rwanego z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Energia (kalorie)
377.69 kcal
4532.30 kcal
Białko
10.18 g
122.12 g

Węglowodany w chlebie rwanym z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Węglowodany
50.59 g
607.12 g
Węglowodany przyswajalne
49.78 g
597.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Tłuszcz
15.39 g
184.68 g
Tłuszcze nasycone
7.42 g
89.09 g
Tłuszcze nienasycone
7.97 g
95.59 g

Witaminy w przepisie na chleb rwany z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Witamina B6
0.11 mg
1.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.73 mg
8.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.36 mg
4.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.99 mg
59.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
144.66 µg (mcg)
1735.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb rwany z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(1200g)
Sód
217.52 mg
2610.23 mg
Potas
169.52 mg
2034.23 mg
Wapń
25.87 mg
310.44 mg
Fosfor
109.22 mg
1310.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
29.32 mg
351.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.10 mg
49.20 mg
Cynk
1.31 mg
15.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
1.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.55 mg
6.66 mg
Brak danych dla: cukier, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba rwanego z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie rwanym z Thermomixa

Lista alergenów dla chleba rwanego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania chleba rwanego z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula szalotka
80 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 80 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koperek
15 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Masło
100 g
miękkie
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mąka pszenna typ 550
600 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na chleb rwany z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób