Chleb razowy na drożdżach
- Mąka żytnia typ 2000 - 2 szklanki (500 g)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
- Sól - szczypta (3 g)
Przepis na chleb razowy na drożdżach krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę ciepłej wody.
Rozpuść miód w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodaj suche drożdże i wymieszaj. Zostaw na 15 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
Dodaj do mąki drożdże i wyrób ciasto.
Następnie przykryj miskę ściereczką, zostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny.
Delikatnie wywałkuj ciasto, a następnie przełóż je do foremki, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Upiecz chleb w piekarniku przez 45 minut 200 stopniach.
Więcej informacji na temat chleba razowego na drożdżach
Przygotowanie chleba w domu kojarzy Ci się z ciężką, mozolną pracą i długim czekaniem?
Nic z tego, koniecznie poznaj mój przepis na chleb razowy na drożdżach, który nie dosyć, że jest pyszny i zdrowy to dodatkowo prosty w przygotowaniu.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki takie jak: mąka razowa/ żytnia, drożdże, sól, miód lub cukier. W moim przepisie użyłam mąkę żytnią, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, jeśli chcesz, możesz zamienić ją na taką, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka naturalnie bezglutenowa np. gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych. W moim przepisie użyłam drożdże suche, nie ma to znaczenia, na jakie Ty się zdecydujesz. Możesz postawić na tradycyjne drożdże świeże lub drożdże typu instant.
Zatem, jak zrobić chleb razowy na drożdżach?
Rozpuść miód w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodaj suche drożdże i wymieszaj. Zostaw na 15 minut. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj do mąki drożdże i wyrób ciasto. Następnie przykryj miskę ściereczką zostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Delikatnie wywałkuj ciasto, a następnie przełóż je do foremki, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Upiecz chleb w piekarniku przez 45 minut 200 stopniach. Po tym czasie nasz pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką gotowy.
Najlepiej sprawdzi się tutaj długa, podłużna forma tzw. keksówka.
Przed wlaniem ciasta, warto nasmarować ją odrobiną masła. Dzięki temu chleb nie przyklei się do dna.
Przed rozpoczęciem pieczenia możesz naciąć ciasto na wierzchu.
Sam widzisz ile czasu potrzeba do przygotowania chleba w swoim domu, jest to bardzo szybka i prosta sprawa. Poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Skoro już wiesz, jak upiec i jak przygotować ciasto, koniecznie spróbuj sam i zaserwuj zdrowy chleb wolny od konserwantów, barwników i spulchniaczy dla całej swojej rodziny. Postaw na zdrowe dodatki, pyszne śniadanie gotowe.
Nasz chleb razowy na drożdżach to najlepszy pomysł na śniadanie dla całej rodziny.
Skoro już wiesz, jak upiec żytni chleb przygotuj go w domu.
Alergeny w chlebie razowy na drożdżach
Lista alergenów dla chleba razowego na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
Wartości odżywcze chleba razowego na drożdżach
Do wypiekania pieczywa możesz użyć dowolnego rodzaju mąki.
Energia i białka
(10g)
Węglowodany
(10g)
Tłuszcze
(10g)
Witaminy
(10g)
Składniki mineralne
(10g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.