Chleb pełnoziarnisty

Opublikowano: 03.02.2022 r., 20:53 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb pełnoziarnisty podany na drewnianym blacie, w tle niebieski kubek oraz ściereczka.
Chleb pełnoziarnisty
Wypróbuj najlepszy i sprawdzony przepis na chleb pełnoziarnisty. Pyszny, zdrowy chleb przygotowany z mąki pszennej i żytniej jest wyśmienitym dodatkiem do potraw.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 40 min
200 kcal
Kcal w porcji
57 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 18 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 2 i 1/2 szklanki (300 g)
  • Mąka żytnia typ 2000 1 i 2/3 szklanki (200 g)
  • Drożdże suche 1 opakowanie (7 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, drewniana łyżka

Przepis na chleb pełnoziarnisty krok po kroku

Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj 1 łyżeczkę soli.

Do mąki dodaj 500 ml ciepłej wody.

Połącz wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki na jednolitą masę.

Ciasto pozostaw w misce na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Mokrymi dłońmi uformuj okrągły lub podłużny bochenek.

Chleb piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni C.

Jak oceniasz przepis na chleb pełnoziarnisty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat chleba pełnoziarnistego

Pieczywo jest znane od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.

Chleb pełnoziarnisty to najzdrowsza propozycja pieczywa. Razowy chleb jest cennym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, magnezu, cynku, żelaza, fosforu, potasu i selenu. Dodatkowo mąki pełnoziarniste posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki temu taki pszenno żytni chleb może być spożywany przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Pieczywo pełnoziarniste może zostać przygotowane na zakwasie, jednak ten przygotowany na drożdżach jest szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Przede wszystkim największym ułatwieniem w pieczeniu chleba na drożdżach jest fakt, że nie trzeba pamiętać o regularnym dokarmianiu zakwasu. Przepis na chleb pełnoziarnisty jest łatwy i prosty w wykonaniu a jego największą zaletą jest to, że skład pieczywa jest Ci bardzo dobrze znany i wiesz, że pieczywo jest najwyższej jakości. Jak upiec chleb razowy pełnoziarnisty oraz jak zrobić chleb pełnoziarnisty dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Ciemny, razowy chleb to wyjątkowa, zdrowa i pyszna propozycja pieczywa, które warto przygotować samodzielnie w domu.

Alergeny w chlebie pełnoziarnisty

Lista alergenów dla chleba pełnoziarnistego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Mąka żytnia typ 2000

Wartości odżywcze chleba pełnoziarnistego

na 100g gotowej potrawy

Chleb pełnoziarnisty to najzdrowsza propozycja pieczywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(57g)
Energia (kcal)
351.63
200.43
Białko (g)
15.76
8.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(57g)
Węglowodany (g)
69.76
39.76
Węglowodany przyswajalne (g)
53.73
30.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
16.03
9.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(57g)
Tłuszcz (g)
2.60
1.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
1.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.58
0.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(57g)
Witamina B6 (mg)
0.35
0.20
Tiamina (mg)
0.57
0.33
Ryboflawina (mg)
0.23
0.13
Niacyna (mg)
5.52
3.15
Foliany (µg (mcg))
68.40
38.99

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(57g)
Sód (mg)
3.27
1.86
Potas (mg)
263.68
150.30
Wapń (mg)
37.50
21.37
Fosfor (mg)
413.92
235.94
Magnez (mg)
144.34
82.27
Żelazo (mg)
4.27
2.44
Cynk (mg)
4.01
2.29
Miedź (mg)
0.49
0.28
Mangan (mg)
4.50
2.57
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba pełnoziarnistego 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba pełnoziarnistego

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
300 g
2 i 1/2 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Mąka żytnia typ 2000
200 g
1 i 2/3 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Koszt składników
9.50