Chleb pełnoziarnisty
- Mąka pszenna typ 1850 - 2 i 1/2 szklanki (300 g)
- Mąka żytnia typ 2000 - 1 i 2/3 szklanki (200 g)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
Przepis na chleb pełnoziarnisty krok po kroku
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj 1 łyżeczkę soli.
Do mąki dodaj 500 ml ciepłej wody.
Połącz wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki na jednolitą masę.
Ciasto pozostaw w misce na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mokrymi dłońmi uformuj okrągły lub podłużny bochenek.
Chleb piecz 45 minut w temperaturze 200 stopni C.
Więcej informacji na temat chleba pełnoziarnistego
Pieczywo jest znane od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.
Chleb pełnoziarnisty to najzdrowsza propozycja pieczywa. Razowy chleb jest cennym źródłem witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, magnezu, cynku, żelaza, fosforu, potasu i selenu. Dodatkowo mąki pełnoziarniste posiadają niski indeks glikemiczny, dzięki temu taki pszenno żytni chleb może być spożywany przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Pieczywo pełnoziarniste może zostać przygotowane na zakwasie, jednak ten przygotowany na drożdżach jest szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Przede wszystkim największym ułatwieniem w pieczeniu chleba na drożdżach jest fakt, że nie trzeba pamiętać o regularnym dokarmianiu zakwasu. Przepis na chleb pełnoziarnisty jest łatwy i prosty w wykonaniu a jego największą zaletą jest to, że skład pieczywa jest Ci bardzo dobrze znany i wiesz, że pieczywo jest najwyższej jakości. Jak upiec chleb razowy pełnoziarnisty oraz jak zrobić chleb pełnoziarnisty dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Ciemny, razowy chleb to wyjątkowa, zdrowa i pyszna propozycja pieczywa, które warto przygotować samodzielnie w domu.
Alergeny w chlebie pełnoziarnisty
Lista alergenów dla chleba pełnoziarnistego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Mąka żytnia typ 2000
Wartości odżywcze chleba pełnoziarnistego
Chleb pełnoziarnisty to najzdrowsza propozycja pieczywa.
Energia i białka
(57g)
Węglowodany
(57g)
Tłuszcze
(57g)
Witaminy
(57g)
Składniki mineralne
(57g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.