Chleb orkiszowy
- Mąka orkiszowa (500 g)
- Drożdże świeże (25 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na chleb orkiszowy krok po kroku
W misce zmieszaj ze sobą pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, odrobinę cukru i 1,5 szklanki ciepłej wody.
Dokładnie wymieszaj i zostaw na 15 minut.
Do dużej miski wsyp pozostałą ilość mąki, dodaj olej i zaczyn. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą łyżki.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Zostaw na 20 minut do wyrośnięcia, następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut.
Więcej informacji na temat chleba orkiszowego
Chleb orkiszowy to świetna propozycja dla osób, którym znudziła się już tradycyjna wersja z oczyszczonej mąki pszennej. Choć orkisz również jest odmianą pszenicy, smakuje odrobinę lepiej, a także ma niższy indeks glikemiczny. To sprawia, że jest on naprawdę zdrowszą wersją, sprawdzi się również dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością, ze względu na wolniejsze uwalnianie cukru do krwi. Idealnie pasuje do kanapek, a także jako dodatek do zup czy sałatek.
Jeżeli chcesz znaleźć przepis na dobry chleb orkiszowy, który nie jest zbyt pracochłonny czy skomplikowany, to ta receptura na pewno idealnie się sprawdzi. Dzięki niej możesz przygotować chleb bardzo chrupiący, z miękkim środkiem, który zachwyci każdego, kto choć raz go spróbuje. To pomysł na pieczywo idealne.
Ten chleb najlepiej smakuje z mąki orkiszowej, to ona nadaje mu odpowiedniej struktury, a także pysznego smaku. Ze względu na przygotowywanie go w domu znacznie redukuje się ilość dodanej soli, dzięki czemu całość będzie odpowiednia dla osób, które uważają na ten pierwiastek w swojej diecie, ze względu na występujące schorzenia.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec przepyszny i naprawdę zdrowy chleb, ten przepis będzie świetną inspiracją. Pozwala on na przygotowanie wspaniałego pieczywa, które można zjadać na śniadanie czy kolacje. Jego dużym plusem jest to, że nie wysycha zbyt szybko, dlatego można się cieszyć jego świeżością przez długi czas.
Choć robiony w domu, smakuje jak z najlepszej piekarni. Ma puszysty miękisz, który świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju pastami kanapkowymi, twarogiem czy wędlinami. To świetna alternatywa dla wszystkich produktów sklepowych, które nie tylko są bardziej kaloryczne i ciężkostrawne, ale zawierają również więcej konserwantów. Ten domowy chleb zawiera tylko kilka prostych składników i można go zrobić w naprawdę łatwy sposób. To idealny wybór dla wszystkich, którzy dbają o zdrowe odżywianie.
Jeżeli chce się go zrobić w naprawdę ekspresowym tempie warto upiec chleb na drożdżach. To pieczywo na świeżych drożdżach na pewno zasmakuje wszystkim entuzjastom klasycznych domowych wypieków. Dzięki mące z orkiszu smakuje wybornie i jest zdrowszym wyborem. Z tego przepisu można również upiec chleb pełnoziarnisty, wystarczy użyć mąki nieoczyszczonej, co sprawi, że będzie świetnym źródłem błonnika i witamin z grupy B.
Alergeny w chlebie orkiszowym
Lista alergenów dla chleba orkiszowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
Wartości odżywcze chleba orkiszowego
To świetna alternatywa dla chleba pszennego, gdyż ma mniejszy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(54g)
Węglowodany
(54g)
Tłuszcze
(54g)
Witaminy
(54g)
Składniki mineralne
(54g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.