Przepis na chleb na zakwasie z ziarnami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, słoik, foremka keksówka

Dodatkowo przygotuj około 1,5 szklanki wody.

100 gram mąki pszennej i 100 gram mąki żytniej wsyp do słoika, wlej 100 ml ciepłej wody i wymieszaj.

Odstaw zaczyn na 4-5 dni, codziennie dosypując po 100 gram mąki i 100 ml wody.

Do miski wsyp mąkę, dodaj zakwas i wlej szklankę wody, całość wymieszaj dokładnie.

Dodaj szczyptę soli i ziarna.

Przełóż masę do foremki najlepiej sprawdzi się keksówka.

Upiecz chleb w piekarniku przez około 45-60 minut w 180 st. C.

chleb na zakwasie z ziarnami
Chleb na zakwasie z ziarnami
Koszt przygotowania dania
6.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
343 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Chleb na zakwasie z ziarnami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie na zakwasie z ziarnami

Przygotowanie chleba w domu kojarzy Ci się z ciężką, mozolną pracą?

Nic z tego, koniecznie poznaj mój przepis na chleb na zakwasie z ziarnami, który nie dosyć, że jest pyszny i zdrowy to dodatkowo bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga tylko odrobiny cierpliwości.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci łatwo dostępne składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie, łatwo dostaniesz je w każdym sklepie.

Potrzebujemy mąkę, dowolne ziarna, w moim przypadku jest to słonecznik i dynia, dodatkowo zakwas. W moim przepisie użyłam mąki żytnią i mąkę pszenną, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, jeśli chcesz, możesz zamienić ją na taką, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka naturalnie bezglutenowa np. gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.

Zatem, jak zrobić chleb na zakwasie z ziarnami?

W pierwszej kolejności trzeba przygotować zaczyn, wystarczy, że wsypiesz po 100 g każdej mąki do słoika lub szklanego naczynia, dodaj 100 ciepłej wody i wymieszaj.

Ważne jest, aby nie mieszać metalową łyżką, zdecydowanie lepiej sprawdzi się drewniana kopystka.

Tak przygotowany zaczyn musi odstać około 5 dni, codziennie dosypuj odrobinę mąki i dolewaj po 100 ml wody. Po tym czasie, gdy nasz domowy zaczyn będzie gotowy, możemy zacząć przygotowywać domowe pieczywo.

Do miski wsyp mąkę, dodaj zaczyn, szklankę wody i odrobinę soli.

Wymieszaj masę, a pod koniec dodaj ulubione ziarna. Przełóż masę do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.

Tak przygotowany chleb będziemy piec w piekarniku w 180 - 200 st. C.

Po około 40 minutach pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką gotowy.

Przed rozpoczęciem pieczenia możesz naciąć ciasto na wierzchu.

Sam widzisz ile czasu potrzeba do przygotowania chleba w swoim domu, jest to bardzo prosta sprawa. Poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Skoro już wiesz, jak upiec i jak przygotować chleb na zakwasie z ziarnami, koniecznie spróbuj sam i zaserwuj zdrowy chleb wolny od konserwantów, barwników i spulchniaczy dla całej swojej rodziny. Postaw na zdrowe dodatki, pyszne śniadanie gotowe.

Wartości odżywcze chleba na zakwasie z ziarnami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
343.87 kcal
343.87 kcal
Białko
12.94 g
12.94 g

Węglowodany w chlebie na zakwasie z ziarnami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
63.43 g
63.43 g
Węglowodany przyswajalne
54.72 g
54.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
8.71 g
8.71 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
5.10 g
5.10 g
Tłuszcze nasycone
1.40 g
1.40 g
Tłuszcze nienasycone
3.70 g
3.70 g
Tłuszcze jednonasycone
1.41 g
1.41 g
Tłuszcze wielonasycone
2.30 g
2.30 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb na zakwasie z ziarnami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
24.42 µg (mcg)
24.42 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.24 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Witamina C
0.60 mg
0.60 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.65 mg
0.65 mg
Ryboflawina
0.40 mg
0.40 mg
Niacyna
6.17 mg
6.17 mg
Foliany
128.28 µg (mcg)
128.28 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Beta karoten
178.71 µg (mcg)
178.71 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb na zakwasie z ziarnami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
16.81 mg
16.81 mg
Potas
138.71 mg
138.71 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Wapń
28.02 mg
28.02 mg
Fosfor
241.63 mg
241.63 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Magnez
81.57 mg
81.57 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Żelazo
4.37 mg
4.37 mg
Cynk
2.25 mg
2.25 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Miedź
0.39 mg
0.39 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Mangan
2.28 mg
2.28 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba na zakwasie z ziarnami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie na zakwasie z ziarnami

Lista alergenów dla chleba na zakwasie z ziarnami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Mąka żytnia typ 2000
    • Zakwas żytni

Cena przygotowania chleba na zakwasie z ziarnami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mąka żytnia typ 2000
250 g
1 szklanka
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Słonecznik nasiona łuskane
60 g
1/4 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Dynia
50 g
5 łyżek
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Zakwas żytni
30 g
3 łyżki
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.24
Za 30 g
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na chleb na zakwasie z ziarnami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób