Chleb na zakwasie z ziarnami
- Mąka pszenna typ 750 - 2 szklanki (500 g)
- Mąka żytnia typ 2000 - 1 szklanka (250 g)
- Słonecznik nasiona łuskane - 1/4 szklanki (60 g)
- Dynia - 5 łyżek (50 g)
- Zakwas żytni - 3 łyżki (30 g)
Przepis na chleb na zakwasie z ziarnami krok po kroku
Dodatkowo przygotuj około 1,5 szklanki wody.
100 gram mąki pszennej i 100 gram mąki żytniej wsyp do słoika, wlej 100 ml ciepłej wody i wymieszaj.
Odstaw zaczyn na 4-5 dni, codziennie dosypując po 100 gram mąki i 100 ml wody.
Do miski wsyp mąkę, dodaj zakwas i wlej szklankę wody, całość wymieszaj dokładnie.
Dodaj szczyptę soli i ziarna.
Przełóż masę do foremki najlepiej sprawdzi się keksówka.
Upiecz chleb w piekarniku przez około 45-60 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat chleba na zakwasie z ziarnami
Przygotowanie chleba w domu kojarzy Ci się z ciężką, mozolną pracą?
Nic z tego, koniecznie poznaj mój przepis na chleb na zakwasie z ziarnami, który nie dosyć, że jest pyszny i zdrowy to dodatkowo bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga tylko odrobiny cierpliwości.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci łatwo dostępne składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie, łatwo dostaniesz je w każdym sklepie.
Potrzebujemy mąkę, dowolne ziarna, w moim przypadku jest to słonecznik i dynia, dodatkowo zakwas. W moim przepisie użyłam mąki żytnią i mąkę pszenną, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, jeśli chcesz, możesz zamienić ją na taką, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka naturalnie bezglutenowa np. gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.
Zatem, jak zrobić chleb na zakwasie z ziarnami?
W pierwszej kolejności trzeba przygotować zaczyn, wystarczy, że wsypiesz po 100 g każdej mąki do słoika lub szklanego naczynia, dodaj 100 ciepłej wody i wymieszaj.
Ważne jest, aby nie mieszać metalową łyżką, zdecydowanie lepiej sprawdzi się drewniana kopystka.
Tak przygotowany zaczyn musi odstać około 5 dni, codziennie dosypuj odrobinę mąki i dolewaj po 100 ml wody. Po tym czasie, gdy nasz domowy zaczyn będzie gotowy, możemy zacząć przygotowywać domowe pieczywo.
Do miski wsyp mąkę, dodaj zaczyn, szklankę wody i odrobinę soli.
Wymieszaj masę, a pod koniec dodaj ulubione ziarna. Przełóż masę do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj keksówka.
Tak przygotowany chleb będziemy piec w piekarniku w 180 - 200 st. C.
Po około 40 minutach pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką gotowy.
Przed rozpoczęciem pieczenia możesz naciąć ciasto na wierzchu.
Sam widzisz ile czasu potrzeba do przygotowania chleba w swoim domu, jest to bardzo prosta sprawa. Poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Skoro już wiesz, jak upiec i jak przygotować chleb na zakwasie z ziarnami, koniecznie spróbuj sam i zaserwuj zdrowy chleb wolny od konserwantów, barwników i spulchniaczy dla całej swojej rodziny. Postaw na zdrowe dodatki, pyszne śniadanie gotowe.
Alergeny w chlebie na zakwasie z ziarnami
Lista alergenów dla chleba na zakwasie z ziarnami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Mąka żytnia typ 2000
- Zakwas żytni
Wartości odżywcze chleba na zakwasie z ziarnami
Przepis na chleb jest uniwersalny, możesz przygotować go z dowolnego rodzaju mąki i dodać ulubione ziarna.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.