Chleb na zakwasie
- Mąka pszenna typ 750 (500 g)
- Zakwas żytni (180 g)
Przepis na chleb na zakwasie krok po kroku
W misce wymieszaj mąkę, zakwas, 1 łyżeczkę soli oraz 1 i 1/3 szklanki wody.
Ciasto przełóż do garnka żeliwnego (lub naczynia żaroodpornego) i odstaw na 5 godzin do wyrośnięcia. Przykryj bawełnianą ściereczką.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Garnek przykryj pokrywką i piecz chleb 20 minut. Następnie odkryj, zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz kolejne 20 minut.
Więcej informacji na temat chleba na zakwasie
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa.
Chleb na zakwasie to kiedyś najbardziej podstawowy przepis na pieczywo. W pewnym momencie chleb na zakwasie był przygotowywany coraz rzadziej, a popularnością cieszyło się pieczywo na bazie drożdży. Obecnie chleb na zakwasie ponownie wraca do piekarni i jest ono coraz bardziej pożądane przez klientów. Najlepszy, domowy wypiek będzie idealną bazą Twoich kanapek. Przepis na chleb na zakwasie jest równie prosty w przygotowaniu, jak na chleb na drożdżach. Jak zrobić chleb z zakwasu i jak upiec dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Dobry chleb jest wyśmienitą bazą kanapek, grzanek czy tostów. Jest to pyszny dodatek do zup, sałatek czy różnych przekąsek, podkreśli on wyjątkowość Twoich dań oraz nada im wyjątkowy smak domowego pieczywa. Łatwy i sprawdzony przepis na chleb na zaczynie sprawi, że będzie go często i chętnie wykonywać w swoim domu.
Alergeny w chlebie na zakwasie
Lista alergenów dla chleba na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Zakwas żytni
Wartości odżywcze chleba na zakwasie
Chleb na zakwasie to świetna propozycja chleba bez drożdży. Świetnie sprawdzi się dla osób, u których występuje podwyższony poziom kwasu moczowego. Ma on także wyjątkowy smak i aromat zakwasu.
Energia i białka
(82g)
Węglowodany
(82g)
Tłuszcze
(82g)
Witaminy
(82g)
Składniki mineralne
(82g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.