Chleb na suchych drożdżach
- Mąka do pizzy typ 00 (450 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Drożdże suche - płaska łyżeczka (5 g)
- Sól (5 g)
- Cukier (5 g)
Przepis na chleb na suchych drożdżach krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier.
Wlej szklankę ciepłej (nie gorącej) wody oraz oliwę.
Ciasto wyrabiaj przez minimum 10 minut, aż będzie elastyczne i zwarte.
Umieść ciasto w dużej misce. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce minimum na godzinę.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli do tego nie doszło, odczekaj jeszcze chwilę.
Ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Uformuj w kulę i przełóż do foremki, wcześniej obsypaną mąką.
Chlebek ponacinaj i przykryj ściereczką. Odstaw jeszcze na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 230 stopni. Ustaw formę z chlebem na środkowej półce i piecz przez 15. Spryskaj wierzch ciasta wodą i piecz jeszcze 15 minut.
Chleb przestudź na kratce przed krojeniem.
Więcej informacji na temat chleba na suchych drożdżach
Chleb na suchych drożdżach to super pomysł na pierwszy, domowy wypiek.
Już pokazuje, jak się robi ten łatwy chlebek. Najpierw do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlej szklankę ciepłej (niegorącej) wody oraz oliwę. Ciasto wyrabiaj przez minimum 10 minut, aż będzie elastyczne i zwarte. Umieść ciasto w dużej misce. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce minimum na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli do tego nie doszło, odczekaj jeszcze chwilę. Ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Uformuj w kulę i przełóż do foremki, wcześniej obsypaną mąką. Chlebek ponacinaj i przykryj ściereczką. Odstaw jeszcze na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 230 stopni. Ustaw formę z chlebem na środkowej półce i piecz przez 15. Spryskaj wierzch ciasta wodą i piecz jeszcze 15 minut. Chleb przestudź na kratce przed krojeniem, wtedy będzie najlepszy. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić chleb na suchych drożdżach i wykorzystasz ten sprawdzony przepis na pieczywo.
Drożdże to według nauk biologicznych jednokomórkowe organizmy, które zaliczamy do królestwa grzybów. Obecnie rozpoznanych jest 1500 gatunków drożdży, ale w kuchniach można spotkać drożdże szlachetne. Doceniane są za ich możliwości fermentacyjne i spulchniające. Ten pierwszy rodzaj działania doceniany jest przede wszystkim w przemyśle alkoholowym, gdzie produkowane jest wino, piwo, cydr lub inne rodzaje alkoholi.
Działanie spulchniające szczególnie upodobał sobie przemysł cukierniczy i piekarniczy. Co zrobić z drożdży w domu? Z użyciem drożdży piekarskich można przygotować: ciasto, wypieki wytrawne, drożdżówki - bułki na słodko, placki, racuchy, pancakes, spody do pizzy, chleb, bułki, bułki na parze (pampuchy). Jeśli wiesz już, co można upiec z drożdży, to przyjrzyjmy się im troszkę bliżej.
Drożdże, choć uważane są za nic nieznaczący dodatek, to mają wiele wartości odżywczych. 100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W drożdżach znajdziemy również wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje witamina E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oznacza to, że przeciwdziała wolnym rodnikom, które mają znaczący wpływ na rozwój choroby nowotworowej. W drożdżach znajdziemy również witaminy z grupy B, czyli witaminę B1, B2, B3, B6, a także B7, czyli biotynę. Biotyna jest witaminą bardzo często używaną w kosmetologii, ponieważ ma pozytywny wpływ na stan skóry i włosów. Czyli oprócz działania na wypieki drożdże mają również pozytywne działanie na funkcjonowanie naszego organizmu.
Alergeny w chlebie na suchych drożdżach
Lista alergenów dla chleba na suchych drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka do pizzy typ 00
Wartości odżywcze chleba na suchych drożdżach
100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.