Przepis na chleb na proszku do pieczenia krok po kroku
- Mąka żytnia typ 2000 500 g 2,5 szklanki
- Mąka pszenna typ 1850 300 g 1,5 szklanki
- Proszek do pieczenia 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Jajko 1 szt.
- Siemię lniane (całe) 200 g
- Oliwa z oliwek 100 ml pół szklanki
Do miski przesiej mąkę żytnią i pszenną, dodaj proszek do pieczenia, jajko, sól, oregano i siemię lniane.
Wlej 400 ml wody i oliwę z oliwek, zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.
Chleb wystudź i przechowuj w lnianej ściereczce.

(liczba kalorii)
Chleb na proszku do pieczenia - cechy przepisu
Więcej o chlebie na proszku do pieczenia
Chleb na proszku do pieczenia to bardzo dobry pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Chleb można przygotować z ulubionymi ziołami i pestkami. Przepis na chleb na proszku do pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, mąka pszenna, siemię lniane, oregano, proszek do pieczenia, sól, oliwa z oliwek, jajko.
Jak zrobić chleb na proszku do pieczenia? Do miski przesiej mąkę żytnią i pszenną, dodaj proszek do pieczenia, sól, oregano i siemię lniane. Wlej wodę i oliwę z oliwek, zagnieć gładkie ciasto. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Chleb wystudź i przechowuj w lnianej ściereczce.
Siemię lniane to nasiona pochodzące z rośliny lnu pospolitego. Siemię można nazwać Polskim super food, gdyż zawiera ogrom właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Siemię lniane ma silną właściwość śluzo twórczą. Śluz powstały podczas moczenia nasion ma bardzo korzystny wpływ na nasz układ trawienny, pomaga łagodzić stany zapalne oraz regulować prace jelit. Siemię lniane jest także wspaniałym źródłem kwasów omega 3, które bardzo korzystnie wpływają na nasz układ krwionośny, pomagają także obniżyć poziom cholesterolu w naszej krwi. Siemię lniane zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który zwiększa treść posiłków. Błonnik ma także działanie obniżające poziom glukozy we krwi, może także pomóc w regulacji poziomu cholesterolu. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.
Podsumowując pyszny chleb bez dodatku drożdży jest bardzo szybki do zrobienia. Domowy wypiek podać można na kolację oraz jako dodatek do innych posiłków. Chleb jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 3-4 dni. Chleb można przygotować także z innego rodzaju mąki.
Wartości odżywcze chleba na proszku do pieczenia
Energia i białka
(110g)
Węglowodany w chlebie na proszku do pieczenia
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy w przepisie na chleb na proszku do pieczenia
(110g)
Składniki mineralne w przepisie na chleb na proszku do pieczenia
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chlebie na proszku do pieczenia
Lista alergenów dla chleba na proszku do pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
- Mąka pszenna typ 1850
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko