Chleb na kefirze

Opublikowano: 04.01.2022 r., 14:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
chleb na kefirze
Chleb na kefirze
Chleb na kefirze jest jeszcze bardziej delikatny i puszysty niż tradycyjna wersja, koniecznie poznaj mój prosty przepis, który bez problemu przygotujesz w swoim domu.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 45 min
102 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Drożdże suche 2 łyżeczki (20 g)
  • Kefir 2 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka, miska

Przepis na chleb na kefirze krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.

Dodaj drożdże i wlej kefir.

Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.

Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

Po 30 minutach wlej ciasto do keksówki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 200 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na chleb na kefirze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat chleba na kefirze

Przygotowanie chleba w domu kojarzy Ci się z ciężką, mozolną pracą i długim czekaniem?

Nic z tego, koniecznie poznaj mój przepis na chleb na kefirze, który nie dosyć, że jest pyszny i zdrowy to dodatkowo szybki i prosty w przygotowaniu.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci tylko 3 składniki, które z pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie, łatwo dostaniesz je w każdym sklepie.

Potrzebujemy mąkę, drożdże, kefir i odrobinę soli. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, jeśli chcesz, możesz zamienić ją na taką, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka naturalnie bezglutenowa np. gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych. W moim przepisie użyłam drożdże suche, nie ma to znaczenia, na jakie Ty się zdecydujesz. Możesz postawić na tradycyjne drożdże świeże lub drożdże typu instant.

Zatem, jak zrobić chleb na kefirze? Poznaj mój sprawdzony przepis.

Zacznijmy od przesiania mąki przez sito, wtedy będzie ona bardziej pulchna i napowietrzna, przez co nasz chleb po upieczeniu będzie jeszcze bardziej delikatny.

Następnie, połącz mąkę z drożdżami i kefirem. Dokładnie wymieszaj całą masę i zostaw w misce przykrytą bawełnianą ściereczką. Po około 30 minutach, gdy ciasto pięknie wyrośnie przełóż je do foremki. Najlepiej sprawdzi się tutaj długa, podłużna forma tzw. keksówka.

Przed wlaniem ciasta, warto nasmarować ją odrobiną masła. Dzięki temu chleb nie przyklei się do dna.

Tak przygotowany chleb będziemy piec w piekarniku w 200 stopniach.

Po około 40 minutach pyszny, domowy chleb z chrupiącą skórką gotowy.

Przed rozpoczęciem pieczenia możesz naciąć ciasto na wierzchu.

Sam widzisz ile czasu potrzeba do przygotowania chleba w swoim domu, jest to bardzo szybka i prosta sprawa. Poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. Skoro już wiesz jak upiec i jak przygotować ciasto, koniecznie spróbuj sam i zaserwuj zdrowy chleb wolny od konserwantów, barwników i spulchniaczy dla całej swojej rodziny. Postaw na zdrowe dodatki, pyszne śniadanie gotowe.

Alergeny w chlebie na kefirze

Lista alergenów dla chleba na kefirze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir

Wartości odżywcze chleba na kefirze

na 100g gotowej potrawy

Zdecydowanie warto postawić na chleb czy innego rodzaju pieczywo przygotowywane w domu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
205.39
102.70
Białko (g)
9.66
4.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
38.83
19.42
Węglowodany przyswajalne (g)
38.30
19.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
1.46
0.73
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
0.60
Tłuszcze nienasycone (g)
0.26
0.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.05
Tiamina (mg)
0.70
0.35
Ryboflawina (mg)
0.36
0.18
Niacyna (mg)
4.08
2.04
Foliany (µg (mcg))
123.33
61.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
22.08
11.04
Potas (mg)
161.37
80.69
Wapń (mg)
73.63
36.81
Fosfor (mg)
124.75
62.37
Magnez (mg)
24.54
12.27
Żelazo (mg)
2.78
1.39
Cynk (mg)
0.90
0.45
Miedź (mg)
0.11
0.05
Mangan (mg)
0.38
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba na kefirze 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba na kefirze

Koszt składników
11.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
20 g
2 łyżeczki
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 3
4.29
Za 20 g
Kefir
500 g
2 szklanki
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 500 g
Koszt składników
11.90