Przepis na chleb kukurydziany krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, duża miska, żeliwna patelnia

Delikatnie podgrzej mleko. Przelej do miski.

Do mleka dodaj drożdże, cukier i mąkę kukurydzianą. Delikatnie przemieszaj.

Do ciasta dodaj jajka i sól. Połącz na gładkie ciasto.

Ciasto przełóż na patelnię żeliwną (możesz użyć zwykłej formy do pieczenia) i przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.

Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz 40 minut.

Chleb kukurydziany podany w okrągłej patelni żeliwnej, obok położony jeden kawałek na szarej ściereczce
Chleb kukurydziany
Koszt przygotowania dania
5.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
64 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Chleb kukurydziany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie kukurydzianym

Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa. Jedną z takich modyfikacji jest wypiek chleba z mąki kukurydzianej.

Chleb kukurydziany jest wyjątkowym w smaku rodzajem chleba. Przygotowywany jest głównie przez osoby na diecie eliminacyjnej gluten. Jednak jego wyjątkowy i oryginalny smak może przypaść do gustu każdemu. Chleba kukurydzianego nie powinny spożywać osoby na diecie o obniżonej zawartości węglowodanów prostych, ponieważ mąką kukurydziana posiada ich wiele, ma również wysoki indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny. Domowy chleb zawsze jest najsmaczniejszy, dotyczy to również chleba kukurydzianego. Przepis na chleb kukurydziany jest łatwy i nie sprawia dużo trudności w przygotowaniu dzięki czemu chętnie będziesz przygotowywać go regularnie. Jak zrobić chleb kukurydziany oraz jak upiec chleb kukurydziany dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Wypróbuj sprawdzony przepis na chleb kukurydziany i ciesz się wyjątkowym smakiem domowego i samodzielnie przygotowanego pieczywa.

Wartości odżywcze chleba kukurydzianego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
184.02 kcal
64.41 kcal
Białko
5.96 g
2.09 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w chlebie kukurydzianym

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany
34.51 g
12.08 g
Węglowodany przyswajalne
32.68 g
11.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
2.46 g
0.86 g

Witaminy w przepisie na chleb kukurydziany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina B6
0.11 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.38 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.10 mg
Niacyna
2.56 mg
0.90 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
85.57 µg (mcg)
29.95 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb kukurydziany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Potas
155.12 mg
54.29 mg
Fosfor
115.00 mg
40.25 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
18.94 mg
6.63 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cynk
0.68 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba kukurydzianego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie kukurydzianym

Lista alergenów dla chleba kukurydzianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chleba kukurydzianego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
300 g
2,66 (2 i 2/3) szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 300 g
Mleko 1,5%
375 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 ml
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
12 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na chleb kukurydziany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób