Przepis na chleb kukurydziany krok po kroku
- Mąka kukurydziana 300 g 2,66 (2 i 2/3) szklanki
- Mleko 1,5% 375 ml 1,5 szklanki
- Drożdże suche 7 g 1 opakowanie
- Cukier 12 g 2 łyżki
- Jajko 2 szt.
Delikatnie podgrzej mleko. Przelej do miski.
Do mleka dodaj drożdże, cukier i mąkę kukurydzianą. Delikatnie przemieszaj.
Do ciasta dodaj jajka i sól. Połącz na gładkie ciasto.
Ciasto przełóż na patelnię żeliwną (możesz użyć zwykłej formy do pieczenia) i przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.
Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz 40 minut.
Często zadawane pytania
-
Chleb bezglutenowy
-
Hash browns
-
Budyń jaglany
-
Jaglanka
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Owsianka na wodzie
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Smoothie Bowl
-
Pizza bezglutenowa
-
Gofry bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Menemen
-
Pieczywo bezglutenowe
-
Pasta z makreli i jajek
-
Śniadanie bezglutenowe

(liczba kalorii)
Chleb kukurydziany - cechy przepisu
Więcej o chlebie kukurydzianym
Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa. Jedną z takich modyfikacji jest wypiek chleba z mąki kukurydzianej.
Chleb kukurydziany jest wyjątkowym w smaku rodzajem chleba. Przygotowywany jest głównie przez osoby na diecie eliminacyjnej gluten. Jednak jego wyjątkowy i oryginalny smak może przypaść do gustu każdemu. Chleba kukurydzianego nie powinny spożywać osoby na diecie o obniżonej zawartości węglowodanów prostych, ponieważ mąką kukurydziana posiada ich wiele, ma również wysoki indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny. Domowy chleb zawsze jest najsmaczniejszy, dotyczy to również chleba kukurydzianego. Przepis na chleb kukurydziany jest łatwy i nie sprawia dużo trudności w przygotowaniu dzięki czemu chętnie będziesz przygotowywać go regularnie. Jak zrobić chleb kukurydziany oraz jak upiec chleb kukurydziany dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Wypróbuj sprawdzony przepis na chleb kukurydziany i ciesz się wyjątkowym smakiem domowego i samodzielnie przygotowanego pieczywa.
Wartości odżywcze chleba kukurydzianego
Energia i białka
Węglowodany w chlebie kukurydzianym
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy w przepisie na chleb kukurydziany
(35g)
Składniki mineralne w przepisie na chleb kukurydziany
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chlebie kukurydzianym
Lista alergenów dla chleba kukurydzianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko