Chleb kukurydziany

Opublikowano: 25.08.2021 r., 19:30 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb kukurydziany w żeliwnej patelni
Chleb kukurydziany
Wypróbuj przepis na najlepszy chleb kukurydziany. Jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw, może stanowić samodzielne danie czy przekąskę.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
64 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 24 porcji
  • Mąka kukurydziana - 2,66 (2 i 2/3) szklanki (300 g)
  • Mleko 1,5% - 1,5 szklanki (375 ml)
  • Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
  • Cukier - 2 łyżki (12 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, duża miska, żeliwna patelnia

Przepis na chleb kukurydziany krok po kroku

Delikatnie podgrzej mleko. Przelej do miski.

Do mleka dodaj drożdże, cukier i mąkę kukurydzianą. Delikatnie przemieszaj.

Do ciasta dodaj jajka i sól. Połącz na gładkie ciasto.

Ciasto przełóż na patelnię żeliwną (możesz użyć zwykłej formy do pieczenia) i przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut.

Chleb wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz 40 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb kukurydziany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat chleba kukurydzianego

Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa. Jedną z takich modyfikacji jest wypiek chleba z mąki kukurydzianej.

Chleb kukurydziany jest wyjątkowym w smaku rodzajem chleba. Przygotowywany jest głównie przez osoby na diecie eliminacyjnej gluten. Jednak jego wyjątkowy i oryginalny smak może przypaść do gustu każdemu. Chleba kukurydzianego nie powinny spożywać osoby na diecie o obniżonej zawartości węglowodanów prostych, ponieważ mąką kukurydziana posiada ich wiele, ma również wysoki indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny. Domowy chleb zawsze jest najsmaczniejszy, dotyczy to również chleba kukurydzianego. Przepis na chleb kukurydziany jest łatwy i nie sprawia dużo trudności w przygotowaniu dzięki czemu chętnie będziesz przygotowywać go regularnie. Jak zrobić chleb kukurydziany oraz jak upiec chleb kukurydziany dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Wypróbuj sprawdzony przepis na chleb kukurydziany i ciesz się wyjątkowym smakiem domowego i samodzielnie przygotowanego pieczywa.

Alergeny w chlebie kukurydzianym

Lista alergenów dla chleba kukurydzianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chleba kukurydzianego

na 100g gotowej potrawy

Chleb kukurydziany to najpopularniejsza propozycja chleba dla osób na diecie eliminującej gluten. Jest bardzo fajną i łatwą w przygotowaniu propozycją.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
184.02
64.41
Białko (g)
5.96
2.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
34.51
12.08
Węglowodany przyswajalne (g)
32.68
11.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
2.46
0.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
0.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.04
Tiamina (mg)
0.38
0.13
Ryboflawina (mg)
0.29
0.10
Niacyna (mg)
2.56
0.90
Foliany (µg (mcg))
85.57
29.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
38.08
13.33
Potas (mg)
155.12
54.29
Wapń (mg)
66.71
23.35
Fosfor (mg)
115.00
40.25
Magnez (mg)
18.94
6.63
Żelazo (mg)
1.92
0.67
Cynk (mg)
0.68
0.24
Miedź (mg)
0.04
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba kukurydzianego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba kukurydzianego

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
300 g
2,66 (2 i 2/3) szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 300 g
Mleko 1,5%
375 ml
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 ml
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
12 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
16.00