Chleb indyjski

Opublikowano: 20.08.2023 r., 13:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży chleb indyjski w koszyku
Chleb indyjski
Chleb indyjski to inaczej chleb Naan. Najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do dań typu curry. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybki w przygotowaniu chlebek.
Przygotowanie 25 min
469 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Drożdże suche - 2 łyżeczki (7 g)
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (400 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (120 ml)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, wałek, żeliwna patelnia, ściereczka

Przepis na chleb indyjski krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej drożdże, cukier, pół łyżeczki soli, pół szklanki letniej wody, jogurt oraz oliwę z oliwek.

Składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich jednolite ciasto.

Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto podziel na 8 równych części i rozwałkuj je na cienkie placki.

Patelnię żeliwną rozgrzej bardzo mocno, dodaj do niej łyżkę oleju rzepakowego.

Na dobrze rozgrzanej patelni kolejno placki (w razie konieczności dodaj odrobinę oleju).

Gdy placki będą rumiane od spodu, a na ich wierzchu pojawią się bąbelki, przełóż placki na drugą stronę i również smaż do zarumienienia.

Gotowe chlebki indyjskie podawaj jako dodatek do potraw (np. do curry z kurczakiem).

Jak oceniasz przepis na chleb indyjski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat chleba indyjskiego

Chleb indyjski znany jest pod nazwą chlebków Naan, które przygotuje się na bazie ciasta drożdżowego. Tradycyjnie pieczony jest w cylindrycznym piecu tandoor - jednak w domowych warunkach przygotujesz go również na dobrze rozgrzanej patelni. Pieczywo można posmarować masłem oraz posypać ziołami. Szybki w przygotowaniu domowy chlebek naan warto podać zamiast ryżu do dań typu curry. Sprawdzony przepis na chleb indyjski jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania chlebków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże suszone, cukier, mąka pszenna, jogurt grecki, oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz sól.

A jak zrobić chleb indyjski? Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej drożdże, cukier, pół łyżeczki soli, pół szklanki letniej wody, jogurt oraz oliwę z oliwek. Składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 8 równych części i rozwałkuj je na cienkie placki. Patelnię żeliwną rozgrzej bardzo mocno, dodaj do niej łyżkę oleju rzepakowego. Na dobrze rozgrzanej patelni kolejno placki (w razie konieczności dodaj odrobinę oleju). Gdy placki będą rumiane od spodu, a na ich wierzchu pojawią się bąbelki, przełóż placki na drugą stronę i również smaż do zarumienienia.

Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować samemu pyszny chleb indyjski w domu. Łatwy w przygotowaniu chlebek świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań typu curry. Warto podać go również z masełkiem ziołowym. Produkty niezbędnie do wykonania chlebków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w chlebie indyjskim

Lista alergenów dla chleba indyjskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze chleba indyjskiego

na 100g gotowej potrawy

Chleb indyjski to doskonała propozycja na pyszny dodatek do potraw. Chlebek przygotowywany jest na bazie mąki pszennej oraz gęstego jogurtu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
335.61
469.85
Białko (g)
12.39
17.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
53.41
74.77
Węglowodany przyswajalne (g)
53.04
74.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
8.22
11.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.88
2.63
Tłuszcze nienasycone (g)
6.35
8.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
10.45
14.62
Potas (mg)
99.68
139.55
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.86
51.61
Żelazo (mg)
3.89
5.45
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba indyjskiego 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba indyjskiego

Koszt składników
36.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
7 g
2 łyżeczki
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
10 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
120 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.47
Za 120 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka stołowa
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Olej rzepakowy
30 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
36.20