Chleb indyjski
- Drożdże suche - 2 łyżeczki (7 g)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (400 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (120 ml)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Olej rzepakowy - do smażenia (30 ml)
Przepis na chleb indyjski krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej drożdże, cukier, pół łyżeczki soli, pół szklanki letniej wody, jogurt oraz oliwę z oliwek.
Składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich jednolite ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podziel na 8 równych części i rozwałkuj je na cienkie placki.
Patelnię żeliwną rozgrzej bardzo mocno, dodaj do niej łyżkę oleju rzepakowego.
Na dobrze rozgrzanej patelni kolejno placki (w razie konieczności dodaj odrobinę oleju).
Gdy placki będą rumiane od spodu, a na ich wierzchu pojawią się bąbelki, przełóż placki na drugą stronę i również smaż do zarumienienia.
Gotowe chlebki indyjskie podawaj jako dodatek do potraw (np. do curry z kurczakiem).
Więcej informacji na temat chleba indyjskiego
Chleb indyjski znany jest pod nazwą chlebków Naan, które przygotuje się na bazie ciasta drożdżowego. Tradycyjnie pieczony jest w cylindrycznym piecu tandoor - jednak w domowych warunkach przygotujesz go również na dobrze rozgrzanej patelni. Pieczywo można posmarować masłem oraz posypać ziołami. Szybki w przygotowaniu domowy chlebek naan warto podać zamiast ryżu do dań typu curry. Sprawdzony przepis na chleb indyjski jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania chlebków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże suszone, cukier, mąka pszenna, jogurt grecki, oliwa z oliwek, olej rzepakowy oraz sól.
A jak zrobić chleb indyjski? Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej drożdże, cukier, pół łyżeczki soli, pół szklanki letniej wody, jogurt oraz oliwę z oliwek. Składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć z nich jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 8 równych części i rozwałkuj je na cienkie placki. Patelnię żeliwną rozgrzej bardzo mocno, dodaj do niej łyżkę oleju rzepakowego. Na dobrze rozgrzanej patelni kolejno placki (w razie konieczności dodaj odrobinę oleju). Gdy placki będą rumiane od spodu, a na ich wierzchu pojawią się bąbelki, przełóż placki na drugą stronę i również smaż do zarumienienia.
Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować samemu pyszny chleb indyjski w domu. Łatwy w przygotowaniu chlebek świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań typu curry. Warto podać go również z masełkiem ziołowym. Produkty niezbędnie do wykonania chlebków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w chlebie indyjskim
Lista alergenów dla chleba indyjskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze chleba indyjskiego
Chleb indyjski to doskonała propozycja na pyszny dodatek do potraw. Chlebek przygotowywany jest na bazie mąki pszennej oraz gęstego jogurtu.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.