Przepis na chleb gruziński krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj drożdże i sól. Wymieszaj.

Mleko wlej do garnka, dodaj masło.

Podgrzane mleko wlej do mąki i wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach.

Odłóż ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Twaróg połącz z mascarpone i dopraw do smaku.

Podziel ciasto na 6 mniejszych części, rozwałkuj i dodaj farsz. Zawiń ciasto tak, aby farsz znalazł się w środku.

Usmaż chleb na patelni z rozgrzaną oliwą. Po 5 minutach chlebek będzie dobry do spożycia.

Często zadawane pytania

chleb gruziński
Chleb gruziński
Koszt przygotowania dania
8.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
413 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Chleb gruziński - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie gruziński

Tradycyjny chleb gruziński to nic innego jak płaskie pieczywo z farszem, najczęściej serowym. Co ciekawe pieczywo gruzińskie możesz przygotować w swoim domu, powstaje ono bez użycia patelni.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jaki jest on prosty. Chleb puri jest niezwykle efektowny, na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach.

W moim przepisie na tradycyjny chleb gruziński użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Farsz powstał na bazie twarogu i serka mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone, który użyłam to wersja tradycyjna, która jest wysokooenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Zwróć uwagę na ilość soli, która została użyta w przepisie. Jej zawartość może wydawać się wysoka jednak będzie ona podzielona na 5 części.

Dokładnie jak zrobić chleb gruziński w domu opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój przepis na chleb gruziński

Wartości odżywcze chleba gruzińskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
275.77 kcal
413.65 kcal
Białko
11.59 g
17.39 g

Węglowodany w chlebie gruziński

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
42.23 g
63.35 g
Węglowodany przyswajalne
42.02 g
63.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
6.79 g
10.19 g
Tłuszcze nasycone
3.49 g
5.23 g
Tłuszcze nienasycone
3.30 g
4.96 g

Witaminy w przepisie na chleb gruziński

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.63 mg
0.94 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.50 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
4.02 mg
6.02 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
101.79 µg (mcg)
152.69 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb gruziński

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
315.09 mg
472.64 mg
Potas
118.67 mg
178.00 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
44.97 mg
67.45 mg
Fosfor
118.31 mg
177.46 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
23.25 mg
34.87 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
3.16 mg
4.74 mg
Cynk
0.80 mg
1.19 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan
0.42 mg
0.63 mg
Brak danych dla: mleko 3,2%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba gruzińskiego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie gruziński

Lista alergenów dla chleba gruzińskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy
    • mascarpone

Cena przygotowania chleba gruzińskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Ser twarogowy chudy
200 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Mascarpone
20 g
2 łyżki
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 20 g
Koszt składników
43.00
Jak oceniasz przepis na chleb gruziński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób