Chleb gruziński

Opublikowano: 05.10.2022 r.
Mąka pszenna, oliwa z oliwek, mleko, drożdże suche i ser twarogowy – to składniki, które nadają chlebowi gruzińskiemu jego niepowtarzalny smak i aromat. Chleb ten jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę dzięki odpowiedniej proporcji tłuszczu i białka. Idealny do podawania z dodatkami lub jako samodzielna przekąska.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
 - Sól - 5 g (1 łyżeczka)
 - Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
 - Drożdże suche - 7 g
 - Mleko 3,2% - 125 ml (1/2 szklanki)
 - Masło - 10 g (1 łyżka)
 - Ser twarogowy chudy - 200 g (1 kostka)
 - Mascarpone - 20 g (2 łyżki)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
 
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.
 - Mąkę przesiej przez sitko, dodaj drożdże i sól. Wymieszaj.
 - Mleko wlej do garnka, dodaj masło.
 - Podgrzane mleko wlej do mąki i wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach.
 - Odłóż ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
 - Twaróg połącz z mascarpone i dopraw do smaku.
 - Podziel ciasto na 6 mniejszych części, rozwałkuj i dodaj farsz. Zawiń ciasto tak, aby farsz znalazł się w środku.
 - Usmaż chleb na patelni z rozgrzaną oliwą. Po 5 minutach chlebek będzie dobry do spożycia.
 
Komentarz dietetyka
Farsz może powstać też z sera feta lub mozzarelli.
~ Oliwia Gawron, dietetyk