Chleb gruziński

Opublikowano: 05.10.2022 r., 8:08 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb wypiekany w tradycyjnym piecu
Chleb gruziński
Chleb gruziński charakteryzuje się płaską formą, a do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Smażenie 5 min
413 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (500 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Mleko 3,2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Ser twarogowy chudy - 1 kostka (200 g)
  • Mascarpone - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na chleb gruziński krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 1/2 szklanki wody.

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj drożdże i sól. Wymieszaj.

Mleko wlej do garnka, dodaj masło.

Podgrzane mleko wlej do mąki i wymieszaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach.

Odłóż ciasto do miski i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Twaróg połącz z mascarpone i dopraw do smaku.

Podziel ciasto na 6 mniejszych części, rozwałkuj i dodaj farsz. Zawiń ciasto tak, aby farsz znalazł się w środku.

Usmaż chleb na patelni z rozgrzaną oliwą. Po 5 minutach chlebek będzie dobry do spożycia.

Jak oceniasz przepis na chleb gruziński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat chleba gruzińskiego

Tradycyjny chleb gruziński to nic innego jak płaskie pieczywo z farszem, najczęściej serowym. Co ciekawe pieczywo gruzińskie możesz przygotować w swoim domu, powstaje ono bez użycia patelni.

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, jaki jest on prosty. Chleb puri jest niezwykle efektowny, na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach.

W moim przepisie na tradycyjny chleb gruziński użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Farsz powstał na bazie twarogu i serka mascarpone. Pamiętaj, że serek mascarpone, który użyłam to wersja tradycyjna, która jest wysokooenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Zwróć uwagę na ilość soli, która została użyta w przepisie. Jej zawartość może wydawać się wysoka jednak będzie ona podzielona na 5 części.

Dokładnie jak zrobić chleb gruziński w domu opisuję nieco niżej. Wykorzystaj mój przepis na chleb gruziński

Alergeny w chlebie gruziński

Lista alergenów dla chleba gruzińskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy
    • mascarpone

Wartości odżywcze chleba gruzińskiego

na 100g gotowej potrawy

Farsz może powstać też z sera feta lub mozzarelli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
275.77
413.65
Białko (g)
11.59
17.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
42.23
63.35
Węglowodany przyswajalne (g)
42.02
63.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
6.79
10.19
Tłuszcze nasycone (g)
3.49
5.23
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
4.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.63
0.94
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.50
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.02
6.02
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
101.79
152.69
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
315.09
472.64
Potas (mg)
118.67
178.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
44.97
67.45
Fosfor (mg)
118.31
177.46
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.25
34.87
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.16
4.74
Cynk (mg)
0.80
1.19
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.17
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.42
0.63
Brak danych dla: mleko 3,2%, mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba gruzińskiego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba gruzińskiego

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Ser twarogowy chudy
200 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Mascarpone
20 g
2 łyżki
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 20 g
Koszt składników
43.00