Przepis na chleb graham krok po kroku
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 260 g 2 szklanki
- Mąka pszenna typ 750 260 g 2 szklanki
- Drożdże suche 7 g
- Cukier 3 g 0,5 łyżeczki
- Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
Do miski dodaj wszystkie składniki wraz z 0,5 łyżeczki soli i 1,5 szklanki ciepłej wody.
Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką lub dłonią.
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 1 godzinę.
Ciasto przełóż do keksówki i pozostaw jeszcze na 0,5 godziny.
Chleb piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni z grzałką góra-dół.
Chleb jest gotowy, gdy po uderzeniu drewnianą łyżką słyszysz głuchy dźwięk.
Często zadawane pytania
-
Pancakes
-
Jajecznica
-
Pasta jajeczna
-
Owsianka
-
Placuszki twarogowe
-
Placki jogurtowe
-
Jajko sadzone
-
Pasztet z królika
-
Owsianka na mleku
-
Jajecznica z kurkami
-
Chlebek bananowy fit
-
Chleb razowy
-
Kleik ryżowy
-
Ciasto naleśnikowe
-
Omlet z warzywami
-
Pancakes bananowe
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasta z ciecierzycy
-
Dietetyczne śniadania

(liczba kalorii)
Chleb graham - cechy przepisu
Więcej o chlebie grahamie
Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa. Jedną z modyfikacji jest także używanie różnych mąk oraz mąk o różnym typie. Jednym z takich chlebów jest chleb graham. Jego nazwa pochodzi od nazwiska twórcy i popularyzatora Sylvestra Grahama.
Składniki używane do przygotowania chleba są łatwo dostępne i kupisz je w każdym sklepie. Z jakiej mąki upiec chleb graham? Chleb przygotujesz z mąki 1850 oraz chlebowej o typie 750. Chleb przygotujesz zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Chleb graham jest zdrowszą wersją tradycyjnego chleba pszennego. Dzięki dodatku mąki pełnoziarnistej chleb jest bogatszy o błonnik oraz witaminy z grupy B. Dietetyczny chleb graham idealnie sprawdzi się w diecie osób, które chcą wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe a nie lubią pieczywa z czystej mąki pełnoziarnistej. Przepis na chleb graham jest łatwy i szybki w wykonaniu. Możesz go przygotować go według przepisu lub jako chleb długo rosnący. Składniki mieszasz łyżką drewnianą a następnie ciasto wkładasz do lodówki na całą noc a rano pieczesz. Taki chleb w smaku i strukturze będzie podobny do włoskiej ciabatty. Jak upiec i jak zrobić chleb graham dowiesz się z dokładnego przepisu.
Domowy, świeży chleb to najlepszy dodatek do śniadania czy innych dań. Dzięki temu, że przygotowujesz go samemu wiesz, że jest to produkt najwyższej jakości i całkowicie dopasowany do Twoich preferencji.
Wartości odżywcze chleba grahama
Energia i białka
(38g)
Węglowodany w chlebie grahamie
(38g)
Tłuszcze
(38g)
Witaminy w przepisie na chleb graham
(38g)
Składniki mineralne w przepisie na chleb graham
(38g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chlebie grahamie
Lista alergenów dla chleba grahama przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
- Mąka pszenna typ 750