Przepis na chleb graham krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 260 g 2 szklanki
  • Mąka pszenna typ 750 270 g 2 szklanki
  • drożdże suche 7 g
  • Cukier 3 g 0,5 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 12 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, foremka keksówka

Do miski dodaj wszystkie składniki wraz z 0,5 łyżeczki soli i 1,5 szklanki ciepłej wody.

Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką lub dłonią.

Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 1 godzinę.

Ciasto przełóż do keksówki i pozostaw jeszcze na 0,5 godziny.

Chleb piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni z grzałką góra-dół.

Chleb jest gotowy gdy po uderzeniu drewnianą łyżką słyszysz głuchy dźwięk.

Chleb graham podany na drewnianej desce.
Chleb graham
Koszt przygotowania dania
3.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
137 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
85

Chleb graham - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebie grahamie

Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa. Jedną z modyfikacji jest także używanie różnych mąk oraz mąk o różnym typie. Jednym z takich chlebów jest chleb graham. Jego nazwa pochodzi od nazwiska twórcy i popularyzatora Sylvestra Grahama.

Składniki używane do przygotowania chleba są łatwo dostępne i kupisz je w każdym sklepie. Z jakiej mąki upiec chleb graham? Chleb przygotujesz z mąki 1850 oraz chlebowej o typie 750. Chleb przygotujesz zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Chleb graham jest zdrowszą wersją tradycyjnego chleba pszennego. Dzięki dodatku mąki pełnoziarnistej chleb jest bogatszy o błonnik oraz witaminy z grupy B. Dietetyczny chleb graham idealnie sprawdzi się w diecie osób, które chcą wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe a nie lubią pieczywa z czystej mąki pełnoziarnistej. Przepis na chleb graham jest łatwy i szybki w wykonaniu. Możesz go przygotować go według przepisu lub jako chleb długo rosnący. Składniki mieszasz łyżką drewnianą a następnie ciasto wkładasz do lodówki na całą noc a rano pieczesz. Taki chleb w smaku i strukturze będzie podobny do włoskiej ciabatty. Jak upiec i jak zrobić chleb graham dowiesz się z dokładnego przepisu.

Domowy, świeży chleb to najlepszy dodatek do śniadania czy innych dań. Dzięki temu, że przygotowujesz go samemu wiesz, że jest to produkt najwyższej jakości i całkowicie dopasowany do Twoich preferencji.

Wartości odżywcze chleba grahama

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (38g)
Energia (kalorie)
362.50 kcal
137.75 kcal

Węglowodany w chlebie grahamie

Na 100g
Na porcję (38g)
Węglowodany
70.44 g
26.77 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
63.88 g
24.28 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (38g)
Tłuszcz
4.26 g
1.62 g
Tłuszcze nasycone
1.08 g
0.41 g
Tłuszcze nienasycone
3.19 g
1.21 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.69 g
0.64 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.50 g
0.57 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na chleb graham

Na 100g
Na porcję (38g)
Ryboflawina
0.38 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb graham

Na 100g
Na porcję (38g)
Sód
2.57 mg
0.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
232.01 mg
88.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
23.74 mg
9.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.88 mg
1.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.74 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.24 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba grahama 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie grahamie

Lista alergenów dla chleba grahama przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Mąka pszenna typ 750

Cena przygotowania chleba grahama

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Mąka pszenna typ 750
270 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.81
Za 270 g
drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
3 g
0,5 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Liczba porcji:
Razem
17.00
Łączny koszt
3.18
Jak oceniasz przepis na chleb graham
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób