Chleb graham

Opublikowano: 28.08.2021 r., 21:37 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży chleb graham na desce
Chleb graham
Chleb graham to wyśmienity chleb wytwarzany z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Pasuje idealnie do kanapek, grzanek oraz jako dodatek do przekąsek.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie 45 min
137 kcal
Kcal w porcji
38 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 24 porcji
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 2 szklanki (260 g)
  • Mąka pszenna typ 750 - 2 szklanki (260 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Cukier - 0,5 łyżeczki (3 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, foremka keksówka

Przepis na chleb graham krok po kroku

Do miski dodaj wszystkie składniki wraz z 0,5 łyżeczki soli i 1,5 szklanki ciepłej wody.

Wymieszaj ciasto drewnianą łyżką lub dłonią.

Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 1 godzinę.

Ciasto przełóż do keksówki i pozostaw jeszcze na 0,5 godziny.

Chleb piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni z grzałką góra-dół.

Chleb jest gotowy, gdy po uderzeniu drewnianą łyżką słyszysz głuchy dźwięk.

Jak oceniasz przepis na chleb graham
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat chleba grahama

Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa. Jedną z modyfikacji jest także używanie różnych mąk oraz mąk o różnym typie. Jednym z takich chlebów jest chleb graham. Jego nazwa pochodzi od nazwiska twórcy i popularyzatora Sylvestra Grahama.

Składniki używane do przygotowania chleba są łatwo dostępne i kupisz je w każdym sklepie. Z jakiej mąki upiec chleb graham? Chleb przygotujesz z mąki 1850 oraz chlebowej o typie 750. Chleb przygotujesz zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie. Chleb graham jest zdrowszą wersją tradycyjnego chleba pszennego. Dzięki dodatku mąki pełnoziarnistej chleb jest bogatszy o błonnik oraz witaminy z grupy B. Dietetyczny chleb graham idealnie sprawdzi się w diecie osób, które chcą wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe a nie lubią pieczywa z czystej mąki pełnoziarnistej. Przepis na chleb graham jest łatwy i szybki w wykonaniu. Możesz go przygotować go według przepisu lub jako chleb długo rosnący. Składniki mieszasz łyżką drewnianą a następnie ciasto wkładasz do lodówki na całą noc a rano pieczesz. Taki chleb w smaku i strukturze będzie podobny do włoskiej ciabatty. Jak upiec i jak zrobić chleb graham dowiesz się z dokładnego przepisu.

Domowy, świeży chleb to najlepszy dodatek do śniadania czy innych dań. Dzięki temu, że przygotowujesz go samemu wiesz, że jest to produkt najwyższej jakości i całkowicie dopasowany do Twoich preferencji.

Alergeny w chlebie grahamie

Lista alergenów dla chleba grahama przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Mąka pszenna typ 750

Wartości odżywcze chleba grahama

na 100g gotowej potrawy

Chleb graham to jedna ze zdrowszych propozycji pieczywa zamiast chleba pszennego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(38g)
Energia (kcal)
362.53
137.76
Białko (g)
12.61
4.79
Fenyloalanina (mg)
0.63
0.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(38g)
Węglowodany (g)
70.40
26.75
Węglowodany przyswajalne (g)
63.77
24.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.63
2.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(38g)
Tłuszcz (g)
4.31
1.64
Tłuszcze nasycone (g)
1.08
0.41
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
1.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.72
0.65
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
0.57
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(38g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.34
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.77
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.52
2.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
139.11
52.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.88
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(38g)
Sód (mg)
2.58
0.98
Potas (mg)
234.45
89.09
Wapń (mg)
23.90
9.08
Fosfor (mg)
226.01
85.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
78.41
29.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.87
1.47
Cynk (mg)
1.76
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba grahama 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba grahama

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Mąka pszenna typ 750
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
3 g
0,5 łyżeczki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Olej rzepakowy
12 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
17.00