Chleb dyniowy

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży chleb dyniowy na ścierce
Chleb dyniowy
Chleb dyniowy to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do potraw dla całej rodziny. Domowy chleb posłużyć może na śniadanie lub jako dodatek do pieczeni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
215 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Puree z dyni (350 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (130 ml)
  • Pestki dyni (30 g)
  • Masło (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na chleb dyniowy krok po kroku

W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i cukier.

Dodaj łyżkę mąki i odstaw na 15 minut.

Przesiej do zaczynu mąkę pszenną i orkiszową.

Dodaj puree z dyni, jajko, sól i pestki dyni.

Zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw pod przykryciem na około 2 godziny w ciepłe miejsce.

Blaszkę wysmaruj masłem i przełóż do niej masę na chleb.

Pozostaw w blaszce na 20 minut.

Wierzch chleba posmaruj wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Chleb wyjmij z foremki i wystudź.

Przechowuj w lnianej ściereczce.

Jak oceniasz przepis na chleb dyniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat chleba dyniowego

Chleb dyniowy to bardzo dobry pomysł na smaczny dodatek do potraw. Chlebek świetnie sprawdzi się podany do dań wytrawnych. Można go przygotować także na słodko. Łatwy chlebek z puree dyniowym można przygotować także z mrożonej dyni. Przepis na chleb dyniowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia wypieku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, mąka pszenna, cukier, puree z dyni, drożdże, sól, mleko, pestki dyni, masło, jajko.

Jak zrobić chleb dyniowy? W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i cukier. Dodaj łyżkę mąki i odstaw na 15 minut. Przesiej do zaczynu mąkę pszenną i orkiszową. Dodaj puree z dyni, jajko, sól i pestki dyni. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem na około 2 godziny w ciepłe miejsce. Blaszkę wysmaruj masłem i przełóż do niej masę na chleb. Pozostaw w blaszce na 20 minut. Wierzch chleba posmaruj wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Chleb wyjmij z foremki i wystudź. Przechowuj w lnianej ściereczce.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E.

Podsumowując: prosty domowy chleb na bazie drożdży sprawdzi się doskonale podany do wielu różnych dań. Najlepszy chleb z dodatkiem purée z dyni można przygotować także w wersji bardziej słodkiej. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego pieczywa. Smaczny chleb zachowa świeżość przez kilka dni. Pieczony w piekarniku chleb jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w chlebie dyniowym

Lista alergenów dla chleba dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chleba dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Chleb dyniowy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Chleb można przygotować z mąki razowej lub orkiszowej, wówczas będzie miała niższy indeks glikemiczny. Chleb sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
215.19
215.19
Białko (g)
8.57
8.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.52
34.52
Węglowodany przyswajalne (g)
30.71
30.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.81
3.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
5.47
5.47
Tłuszcze nasycone (g)
2.91
2.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.56
2.56
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.61
25.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.19
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
1.74
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
59.15
59.15
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
58.19
58.19
Potas (mg)
206.88
206.88
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
38.58
38.58
Fosfor (mg)
102.24
102.24
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.72
28.72
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.30
2.30
Cynk (mg)
0.98
0.98
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba dyniowego 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba dyniowego

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
250 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Puree z dyni
350 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.44
Za 350 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Mleko 3,2%
130 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Pestki dyni
30 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 30 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
42.00