Chleb dukana
- Otręby owsiane - 1,2 szklanki (140 g)
- Ser twarogowy chudy - 0,4 kostki (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 6 łyżek (60 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło - 1 łyżka (15 g)
Przepis na chleb dukana krok po kroku
Wszystkie składniki (oprócz masła) przełóż do miski.
Wymieszaj wszystko dokładnie za pomocą drewnianej łyżki.
Formę wysmaruj masłem, możesz dodatkowo wysypać otrębami.
Przelej masę do formy i piecz 15 minut w 190 stopniach a następnie 20 minut w 170 stopniach.
Więcej informacji na temat chleba dukana
Chleb dukana to pieczywo wykonane z otrębów. Chleb wykonany jest także z twarogiem dzięki czemu jest bogaty w białko, ale także w wiele innych składników odżywczych. Jest to bardzo zdrowa propozycja na domowe pieczywo.
Dietetyczny chlebek dukanowski z otrębów, z twarogiem jest doskonałym źródłem składników odżywczych. Otręby charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit oraz reguluje pracę całego układu pokarmowego, odżywia florę bakteryjną oraz wpływa na poziom glukozy we krwi. Otręby wpływają na polepszenie przemiany materii, błonnik nierozpuszczalny pęcznieje w jelicie cienkim dzięki czemu zwiększa gęstość treści pokarmowej co wiąże się z większym uczuciem sytości. Otręby owsiane charakteryzują się największą zawartością tłuszczu, który składa się głównie z nienasycony kwas tłuszczowych. Otręby owsiane są cennym źródłem witamin z grupy B, cynku, fosforu, sodu, żelaza, magnezu i potasu. W otrębach owsianych znajdują się awentramidy, są to bioaktywne substancje pozwalające zapobiegać powstawaniu złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych. Składniki zawarte w otrębach wspierają pracę mózgu i układu nerwowego, wzmacniają pamięć, koncentrację i umożliwiają szybsze przyswajanie wiedzy. Spożywanie otrębów owsianych pomaga zapobiegać uczuciu zmęczenia oraz rozdrażnienia, są także źródłem substancji o działaniu antydepresyjnym, pomagają w utrzymaniu dobrego nastroju). Ponadto otręby owsiane przyczyniają się do utrzymania i wzrostu masy mięśniowej, zwiększając wytrzymałość i sprawność fizyczną. Stosowane są w profilaktyce miażdżycy, zawału serca oraz udaru mózgu. Korzystnie wpływają też na obniżenie cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów.
Przepis na prosty chleb dukana jest szybki w przygotowaniu, wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki, przełożyć do miski, upiec i możesz cieszyć się pysznym, świeżym chlebem. Chlebek dukana z piekarnika jest wyśmienitym pieczywem, który mogą spożywać wszyscy a szczególnie osoby dbające o swoje zdrowie.
Alergeny w chlebie dukana
Lista alergenów dla chleba dukana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- otręby owsiane
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chleba dukana
Chleb dukana jest wyśmienitym rodzajem pieczywa. Zawiera również sporo składników odżywczych, jest zdrowy i może być spożywany nawet przez osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.