Chleb cebulowy

Opublikowano: 19.06.2021 r., 23:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb cebulowy pokrojony na kromki, na drewnianym blacie.
Chleb cebulowy
Chleb cebulowy to przepis na idealny i pyszny wypiek, który ze względu na dodatek słodkiej cebulki skradnie serca wszystkich, którzy go spróbują. To chleb idealny.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
189 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (500 g)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko

Przepis na chleb cebulowy krok po kroku

W misce wymieszaj ze pokruszone drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Odstaw na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować.

Do dużej miski przesiej mąkę i sól. Zmieszaj dokładnie z zaczynem. Dolej 2 szklanki wody i ciasto porządnie wymieszaj.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj cebulę do masy i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do środka ciasta. Odstaw na kolejne 15 minut.

Piekarnik nagrzej na 180 stopni i piecz przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb cebulowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat chleba cebulowego

Chleb cebulowy to pieczywo dla wszystkich, którzy nie lubią nudy w swojej kuchni. Ten wypiek wzbogacony o karmelizowaną cebulkę staje się ciekawszą alternatywą dla tradycyjnego. Można go zjadać w towarzystwie masła, past kanapkowych, czy wędliny, jednak świetnie smakuje również bez żadnych dodatków. To chleb tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na chleb cebulowy jest bardzo łatwy i szybki. Choć jest to wypiek drożdżowy wcale nie trzeba czekać zbyt długo na jego wykonanie. W kilka chwil można przygotować zarówno zaczyn, jak i ciasto. Chleb rośnie bardzo szybko, dlatego wcale nie trzeba spędzać przy jego przygotowaniu długich godzin w kuchni. To dobry wybór dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt długim gotowaniem.

Ciasto robi się na drożdżach, to dlatego tak dobrze rośnie i jest takie puszyste. Dodatek cebuli sprawia, że całość smakuje nawet lepiej. Pod wpływem ciepła cebula ulega karmelizacji i staje się słodkawa, to przyczynia się do lepszego smaku pieczywa. Dobrze jest porządnie wymieszać ciasto, by cebula rozprowadziła się po całym cieście i była wyczuwalna w każdym kawałku.

Choć ten chleb jest prosty, to wcale nie jest nudny, wręcz przeciwnie. Dodatek cebuli sprawia, że chleb jest po prostu najlepszy. Może wydawać się, że pieczywo z dodatkiem cebuli nie będzie zbyt dobrym wyborem. To jednak nie jest prawda. To właśnie to warzywo sprawia, że całość jest ciekawa i inna. Chleb oprócz tego, że jest miękki i puszysty, skrywa w swoim wnętrzu skarmelizowaną cebulkę, która uwalnia swój pyszny smak przy każdym ugryzieniu.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb cebulowy w sposób naprawdę łatwy i szybki, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wychodzi z niego wspaniały wypiek, który idealnie łączy się z wytrawnymi dodatkami. Świetnie dopełnia smak każdej pasty kanapkowej, wędliny, a nawet masła. Co więcej cebula, choć upieczona, wcale nie traci swoich właściwości.

Ten domowy chleb można zrobić bardzo szybko, a stanowi wspaniałą i smaczniejszą alternatywę dla pieczywa ze sklepu. Przepis na chleb cebulowy z piekarnika to świetny pomysł na to, jak odmienić ten tradycyjny dodatek, który wydaje się nudny, choć wcale taki nie musi być.

Alergeny w chlebie cebulowym

Lista alergenów dla chleba cebulowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Wartości odżywcze chleba cebulowego

na 100g gotowej potrawy

Ten chleb jest zdrowym pomysłem, jednak dobrze jest wybierać do niego pełnoziarnistą mąkę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
300.08
189.05
Białko (g)
10.03
6.32
Fenyloalanina (mg)
0.48
0.31
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
60.53
38.13
Węglowodany przyswajalne (g)
58.03
36.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.50
1.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
1.41
0.89
Tłuszcze nasycone (g)
0.67
0.42
Tłuszcze nienasycone (g)
0.74
0.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.15
0.10
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
0.37
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.18
0.74
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.73
0.46
Ryboflawina (mg)
0.45
0.29
Niacyna (mg)
6.50
4.09
Foliany (µg (mcg))
179.40
113.03
Beta karoten (µg (mcg))
0.95
0.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
3.42
2.15
Potas (mg)
126.40
79.64
Wapń (mg)
16.32
10.28
Fosfor (mg)
94.92
59.80
Magnez (mg)
23.02
14.50
Żelazo (mg)
3.66
2.31
Cynk (mg)
1.10
0.69
Miedź (mg)
0.16
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba cebulowego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba cebulowego

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
9.50