Przepis na chleb bezglutenowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

W misce wymieszaj ze sobą 2 szklanki ciepłej wody, drożdże i cukier. Tak by cukier się rozpuścił.

Do miski dodaj mąkę ziemniaczaną i ryżową, proszek do pieczenia, sól i sok z cytryny. Całość wymieszaj dobrze łyżką.

Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Zostaw ciasto w foremce jeszcze na 15 minut.

Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut.

Chleb bezglutenowy na ściereczce z nożem.
chleb bezglutenowy
Koszt przygotowania dania
6.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
186 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
74

Chleb bezglutenowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie bezglutenowym

Chleb bezglutenowy to idealna alternatywa dla tego zrobionego z mąki pszennej. Jest naprawdę smaczny i niezwykle miękki. Dzięki odpowiednim proporcjom mąk wychodzi naprawdę zwarty i nie rozpada się. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za klasycznym pieczywem lub szukają zdrowszego i ciekawszego zamiennika.

Jeżeli zastanawiasz się jak upiec chleb bezglutenowy, który będzie naprawdę pyszny, a przy tym łatwy do przygotowania, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego chleb idealny, który nie tylko dobrze się prezentuje, ale również naprawdę dobrze smakuje. W dodatku można go zrobić w ekspresowym czasie.

Przepis na chleb bezglutenowy jest naprawdę łatwy, choć może się wydawać inaczej. Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mieszanka co najmniej 2 bezglutenowych mąk, by ciasto mogło się odpowiednio połączyć, a po upieczeniu było zwarte i miękkie. Gluten, który jest obecny w mące żytniej i pszennej, które dla wielu osób ze względu na stan zdrowia nie są dozwolone, pozwala na odpowiednie związanie się ciasta. Bez glutenu zwykle ciężko jest przygotować ciasto o odpowiedniej konsystencji, które pozostanie jednorodne, jednak nie jest to niemożliwe. Z tym przepisem przekonasz się, że choć wykonanie chleba z mąki bezglutenowej może wymagać odrobinę więcej cierpliwości i czasu, wciąż jest jak najbardziej możliwe do zrobienia. To opcja dla osób, które nie chcą kupować gotowej mieszanki na chleb bezglutenowy ze względu na częsty dodatek do niej konserwantów i spulchniaczy.

Ten chleb bez glutenu będzie idealną opcją dla wszystkich osób z celiakią, a także nieceliakalną nietolerancją na gluten. Nie zawiera on mąk, które mogą być źródłem tego białka. Jeżeli chce się mieć całkowitą pewność, że dana mąka jest bezpieczna w tym schorzeniu warto wybierać produkty, które na opakowaniu mają znak przekreślonego kłosa.

Ten przepis pokazuje jak w prosty i szybki sposób zrobić chleb bezglutenowy w domu, by nie trzeba było kupować gotowego pieczywa, które zwykle ma zły skład i dość sporo zbędnych dodatków. Ten domowy jest bardziej zdrowy. To pieczywo, które spokojnie może zastąpić klasyczny bochenek chleba. Z przepisu dowiesz się jak zrobić chleb bezglutenowy o idealnych proporcjach, który zawsze się udaje.

Wartości odżywcze chleba bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(52g)
Energia (kalorie)
Białko
6.83 g
3.55 g

Węglowodany w chlebie bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(52g)
Węglowodany
78.82 g
40.99 g
Węglowodany przyswajalne
75.21 g
39.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.61 g
1.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(52g)
Tłuszcz
1.34 g
0.69 g
Tłuszcze nasycone
0.57 g
0.30 g
Tłuszcze nienasycone
0.76 g
0.40 g
Tłuszcze jednonasycone
0.44 g
0.23 g
Tłuszcze wielonasycone
0.32 g
0.17 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chleb bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(52g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.52 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
1.16 mg
0.60 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.02 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.41 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.06 mg
Niacyna
3.59 mg
1.87 mg
Foliany
62.83 µg (mcg)
32.67 µg (mcg)
Beta karoten
0.01 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(52g)
Sód
12.43 mg
6.46 mg
Potas
350.82 mg
182.42 mg
Wapń
54.16 mg
28.16 mg
Fosfor
174.97 mg
90.99 mg
Magnez
40.87 mg
21.25 mg
Żelazo
0.65 mg
0.34 mg
Cynk
0.91 mg
0.47 mg
Miedź
0.15 mg
0.08 mg
Mangan
0.99 mg
0.52 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba bezglutenowego 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie bezglutenowym

Lista alergenów dla chleba bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania chleba bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
400 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 400 g
Mąka ziemniaczana
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Drożdże suche
12 g
1 łyżka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.57
Za 12 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
16.60
Jak oceniasz przepis na chleb bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób