Przepis na chleb bezglutenowy krok po kroku
- Mąka ryżowa 400 g
- Mąka ziemniaczana 100 g
- Drożdże suche 12 g 1 łyżka
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Sok z cytryny 5 ml 1 łyżeczka
W misce wymieszaj ze sobą 2 szklanki ciepłej wody, drożdże i cukier. Tak by cukier się rozpuścił.
Do miski dodaj mąkę ziemniaczaną i ryżową, proszek do pieczenia, sól i sok z cytryny. Całość wymieszaj dobrze łyżką.
Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Zostaw ciasto w foremce jeszcze na 15 minut.
Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut.
Często zadawane pytania
-
Hash browns
-
Budyń jaglany
-
Jaglanka
-
Chleb kukurydziany
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Owsianka na wodzie
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Smoothie Bowl
-
Pizza bezglutenowa
-
Gofry bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Menemen
-
Pieczywo bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Śniadanie bezglutenowe

(liczba kalorii)
Chleb bezglutenowy - cechy przepisu
Więcej o chlebie bezglutenowym
Chleb bezglutenowy to idealna alternatywa dla tego zrobionego z mąki pszennej. Jest naprawdę smaczny i niezwykle miękki. Dzięki odpowiednim proporcjom mąk wychodzi naprawdę zwarty i nie rozpada się. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy nie przepadają za klasycznym pieczywem lub szukają zdrowszego i ciekawszego zamiennika.
Jeżeli zastanawiasz się jak upiec chleb bezglutenowy, który będzie naprawdę pyszny, a przy tym łatwy do przygotowania, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego chleb idealny, który nie tylko dobrze się prezentuje, ale również naprawdę dobrze smakuje. W dodatku można go zrobić w ekspresowym czasie.
Przepis na chleb bezglutenowy jest naprawdę łatwy, choć może się wydawać inaczej. Do upieczenia tego chleba potrzebna jest mieszanka co najmniej 2 bezglutenowych mąk, by ciasto mogło się odpowiednio połączyć, a po upieczeniu było zwarte i miękkie. Gluten, który jest obecny w mące żytniej i pszennej, które dla wielu osób ze względu na stan zdrowia nie są dozwolone, pozwala na odpowiednie związanie się ciasta. Bez glutenu zwykle ciężko jest przygotować ciasto o odpowiedniej konsystencji, które pozostanie jednorodne, jednak nie jest to niemożliwe. Z tym przepisem przekonasz się, że choć wykonanie chleba z mąki bezglutenowej może wymagać odrobinę więcej cierpliwości i czasu, wciąż jest jak najbardziej możliwe do zrobienia. To opcja dla osób, które nie chcą kupować gotowej mieszanki na chleb bezglutenowy ze względu na częsty dodatek do niej konserwantów i spulchniaczy.
Ten chleb bez glutenu będzie idealną opcją dla wszystkich osób z celiakią, a także nieceliakalną nietolerancją na gluten. Nie zawiera on mąk, które mogą być źródłem tego białka. Jeżeli chce się mieć całkowitą pewność, że dana mąka jest bezpieczna w tym schorzeniu warto wybierać produkty, które na opakowaniu mają znak przekreślonego kłosa.
Ten przepis pokazuje jak w prosty i szybki sposób zrobić chleb bezglutenowy w domu, by nie trzeba było kupować gotowego pieczywa, które zwykle ma zły skład i dość sporo zbędnych dodatków. Ten domowy jest bardziej zdrowy. To pieczywo, które spokojnie może zastąpić klasyczny bochenek chleba. Z przepisu dowiesz się jak zrobić chleb bezglutenowy o idealnych proporcjach, który zawsze się udaje.
Wartości odżywcze chleba bezglutenowego
Energia i białka
Węglowodany w chlebie bezglutenowym
(52g)
Tłuszcze
(52g)
Witaminy w przepisie na chleb bezglutenowy
(52g)
Składniki mineralne w przepisie na chleb bezglutenowy
(52g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chlebie bezglutenowym
Lista alergenów dla chleba bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia