Chleb bezglutenowy na zakwasie

Opublikowano: 08.04.2022 r., 20:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowy chleb na zakwasie
Chleb bezglutenowy na zakwasie
Przepis na domowy chleb bezglutenowy na zakwasie to świetna alternatywa dla gotowego, sklepowego pieczywa bez glutenu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 60 min
307 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka gryczana - 3 szklanki (450 g)
  • Mąka jaglana - 3 szklanki (450 g)
  • Mąka ryżowa - 3 szklanki (450 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (300 g)
  • Nasiona słonecznika - 10 łyżek (200 g)
  • Sól - 1 łyżka (10 g)
  • Zakwas bezglutenowy - 450 ml (450 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie krok po kroku

W misce umieść wszystkie składniki, dolej ok. 1200 ml letniej wody i bardzo dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy do pieczenia.

Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 6-8 godzin w ciepłe miejsce.

Piekarnik nagrzej do 240 st. C i piecz chleb 20 minut.

Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz kolejne 40-50 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat chleba bezglutenowego na zakwasie

Domowy chleb bezglutenowy na zakwasie to świetne rozwiązanie, dla wszystkich osób eliminujących gluten, które nie chcą rezygnować z pieczywa, a nie satysfakcjonują ich gotowe wypieki sklepowe. Poznaj najlepszy, sprawdzony przepis na pyszny chleb bez glutenu, który przygotujesz w prosty i szybki sposób, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Jak zrobić bezglutenowy chleb na zakwasie? Potrzebne Ci będą naturalnie bezglutenowe mąki – gryczana, jaglana oraz skrobia ziemniaczana. Możesz też wykorzystać gotowe mieszanki tych mąk, dostępne obecnie w wielu sklepach. Jeśli chorujesz na celiakię i Twój stan zdrowia wymaga ścisłej diety bezglutenowej, pamiętaj o tym, aby wybierać produkty certyfikowane, wyraźne oznaczone, jako bezglutenowe, aby uniknąć ewentualnych zanieczyszczeń, które mogłyby pojawić się na jednym z etapów produkcji. Oprócz mąk bezglutenowych potrzebna będzie woda, sól oraz bezglutenowy zakwas. Zakwas możesz przygotować samodzielnie na bazie mąki bezglutenowej, na przykład gryczanej, lub wykorzystać gotowy zakwas dla oszczędności czasu. Do pieczywa możesz dodać też dowolne pestki, ziarna lub nasiona – świetnie sprawdzą się między innymi nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, czy nasiona chia. Dobry wybór to również mak niebieski lub suszona żurawina, czy orzechy – możesz wybierać spośród wielu opcji i wykorzystać dowolne, ulubione dodatki. Przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie jest banalnie prosty – wystarczy, że dokładnie wymieszasz ze sobą wszystkie składniki, zarówno te suche, jak i mokre, do powstania jednolitej masy, ostawisz ciasto do wyrośnięcia na około 6-8 godzin i upieczesz w piekarniku. To wszystko! Tak przygotowane pieczywo świetnie sprawdzi się do kanapek, tostów, grzanek, jako dodatek do sałatek, czy zup. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na chleb bezglutenowy na zakwasie, który będzie pyszny i chrupiący, a jednocześnie bardzo prosty do wypieku.

Alergeny w chlebie bezglutenowym na zakwasie

Lista alergenów dla chleba bezglutenowego na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chleb bezglutenowy na zakwasie

Wartości odżywcze chleba bezglutenowego na zakwasie

na 100g gotowej potrawy

Chleb bezglutenowy na zakwasie sprawdzi się dla każdej osoby wymagającej eliminacji glutenu w związku z np. celiakią, czy nietolerancją.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
307.90
307.90
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Białko (g)
8.41
8.41
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.44
0.44
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
56.51
56.51
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
51.90
51.90
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.61
4.61
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.21
6.21
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
1.37
1.37
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
4.84
4.84
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.05
2.05
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.79
2.79
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.49
0.49
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.35
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.05
4.05
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
42.38
42.38
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
178.81
178.81
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
356.59
356.59
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.96
27.96
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
219.22
219.22
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
115.48
115.48
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.26
2.26
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.78
1.78
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.41
0.41
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
1.03
1.03
Brak danych dla: zakwas bezglutenowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba bezglutenowego na zakwasie 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba bezglutenowego na zakwasie

Koszt składników
192.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka gryczana
450 g
3 szklanki
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Mąka jaglana
450 g
3 szklanki
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 450 g
Mąka ryżowa
450 g
3 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 450 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Nasiona słonecznika
200 g
10 łyżek
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Zakwas bezglutenowy
450 g
450 ml
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 23
157.50
Za 450 g
Koszt składników
192.00