Chleb bananowy Thermomix
- Banan - 4 duże sztuki (500 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
- Soda oczyszczona - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Bułka tarta - do obsypania blaszki (20 g)
Przepis na chleb bananowy z thermomixu krok po kroku
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Foremkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki oraz szczyptę soli.
Składniki miksuj 20s/obroty 5.
Masą bananową przelej do keksówki.
Ciasto piecz przez około godzinę. Ciasto sprawdzaj przy pomocy wbijania w niego patyczka - patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Wegański chlebek bananowy
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Ciasto bananowe z czekoladą
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Wege ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe bez jajek
-
Chlebek bananowy z orzechami
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy
Więcej informacji na temat chleba bananowego z thermomixu
Chleb bananowy Thermomix propozycja na pyszny i zdrowy deser, który będzie stanowił doskonały dodatek do kawy i herbaty. Fit ciasto możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Jest to doskonała propozycja na wykorzystanie dobrze dojrzałych bananów w kuchni. Przepis na chleb bananowy z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do wykonania ciasta niezbędne będą ci następujące produkty spożywcze: dobrze dojrzałe banany, masło, jajka, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona oraz bułka tarta do obsypania blaszki. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych. Do ciasta możesz dodać orzechy lub rodzynki, aby wzbogacić jego smak i strukturę. Dodatkowo gotowe ciasto możesz przełożyć kremem.
Jak zrobić chleb bananowy w Thermomixie? Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Foremkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry. Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki oraz szczyptę soli. Składniki miksuj 20s/obroty 5. Masą bananową przelej do keksówki. Ciasto piecz przez około godzinę. Ciasto sprawdzaj przy pomocy wbijania w niego patyczka - patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Banany są również doskonałym źródłem magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu. Potas jest składnikiem mineralnym, które dostarczone w odpowiedniej ilości zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Banany są również dobrym źródłem pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego), które wspomagają obniżenie cholesterolu LDL.
Podsumowując prosty przepis na dobry chlebek bananowy możesz wykorzystać, aby przygotować pyszne ciasto do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się jako pyszny deser podczas spotkań z rodziną lub znajomymi. Produkty do wykonania ciasta są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować przepisu w swojej kuchni.
Alergeny w chlebie bananowym z thermomixu
Lista alergenów dla chleba bananowego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
Wartości odżywcze chleba bananowego z thermomixu
Chlebek bananowy to doskonała propozycja na wykorzystanie przejrzałych bananów. Ciasto to będzie stanowiło również doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć go do swojej diety.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Witaminy
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
-
banan,
masło,
jajka,
mąka pszenna,
cukier,
bułka tarta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.