Przepis na chleb arabski krok po kroku

Składniki
  • drożdże suche 7 g 1 saszetka
  • Mąka pszenna typ 500 500 g ok. 3,5 szklanek
  • Sól 5 g 1 łyżeczka
  • Cukier 5 g 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik

Mąkę, sól i drożdże wymieszaj w misce.

W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i dodaj do suchych składników.

Całość zagniataj ręcznie ok. 5 min, do otrzymania jednolitego, elastycznego ciasta.

Odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

Wyrośnięte ciasto podziel na ok.8 części i każdą cienko rozwałkuj.

Placki piecz ok. 7 minut w 230 stopniach

tradycyjna pita
chleb arabski
Koszt przygotowania dania
3.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
258 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Chleb arabski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chlebie arabskim

Chleb arabski, po arabsku nazywany khobez to dobrze znany większości z nas, tradycyjny arabski chlebek pita, który często można spotkać jako dodatek do bliskowschodnich dań w większości restauracji. Pieczywo arabskie jest bardzo uniwersalną przekąską, która sprawdzi się zarówno do sosów, dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Przepis na chleb arabski, który będzie smakował i wyglądał niczym z krajów Bliskiego Wschodu, nie należy do najłatwiejszych. Jednak z pewnością jego samodzielne przygotowanie w warunkach domowych daje ogromną satysfakcję. Niezwykle ważne są czynniki takie jak odpowiednia temperatura piekarnika, czas pieczenia i bardzo cienkie rozwałkowanie ciasta. Samo przygotowanie ciasta nie jest niczym bardzo skomplikowanym - wystarczy zagnieść wszystkie składniki (najlepiej ręcznie) i odstawić ciasto, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Jakie składniki są niezbędne do tego aby prawidłowo przygotować przepis na placki arabskie? Są to produkty łatwo dostępne, tanie, które większość z nas na co dzień ma w swoich domach. Potrzebne będą mąka, drożdże, woda, sól, miód lub cukier oraz odrobina oliwy z oliwek. Z tych prostych składników powstaje pyszne arabskie pieczywo, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Idealnie komponują się z wieloma sosami i dipami, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Są też świetnym dodatkiem do dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich i wegańskich. Sprawdzą się nie tylko do typowych arabskich, bliskowschodnich posiłków, ale również do tych przygotowywanych w innych stylu, o innych smakach i aromatach. Choć chlebek arabski, nie do końca można zaliczyć do zdrowych przekąsek, ponieważ nie niesie ze sobą większych wartości odżywczych, od czas do czasu może stanowić ciekawe urozmaicenie diety, zwłaszcza dla osób lubiących kuchnie bliskowschodnie. Jeśli nie powiesz jak zrobić arabski chlebek pita w warunkach domowych ten przepis będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją.

Wartości odżywcze chleba arabskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (70g)
Energia (kalorie)
369.15 kcal
258.40 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (70g)
Tłuszcz
3.57 g
2.50 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.93 g
1.35 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chleb arabski

Na 100g
Na porcję (70g)
Sód
371.69 mg
260.18 mg
Potas
133.29 mg
93.30 mg
Wapń
18.68 mg
13.08 mg
Żelazo
5.31 mg
3.72 mg
Cynk
1.11 mg
0.78 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba arabskiego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie arabskim

Lista alergenów dla chleba arabskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania chleba arabskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże suche
7 g
1 saszetka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
ok. 3,5 szklanek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
28.00
Łączny koszt
3.42
Jak oceniasz przepis na chleb arabski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób