Chipsy z tortilli

Opublikowano: 18.10.2021 r., 14:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chipsy z tortilli w misce
Chipsy z tortilli
Chipsy z tortilli to szybka przekąska, którą łatwo przygotujesz w domu. Wystarczy kilka dodatków i już masz idealne chipsy na imprezę lub spokojny wieczór z dobrym filmem.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 13 min
446 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Tortilla - 1 sztuka (62 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek, blacha do pieczenia 30x38

Przepis na chipsy z tortilli krok po kroku

Placek tortilli pokrój na 4 paski.

Z pasków wykrój trójkąty.

Wymieszaj oliwę z przyprawami: po pół łyżeczki soli, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano i czosnku granulowanego.

Wycięte trójkąty smaruj przygotowaną pastą z przypraw.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 13 minut w 160 stopniach.

Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj chwilę aż chipsy stwardnieją i staną się bardziej chrupiące.

Jak oceniasz przepis na chipsy z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat chipsów z tortillą

Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak: różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak. Te ostatnie nadają tortilli fantazyjnych kolorów.

Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej kruchą i miękką jednocześnie. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na imprezę, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi. Z tortilli można przyrządzić również smaczne pieczone chipsy z tortilli pszennej, które będą świetną przekąską.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chipsy z tortilli to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Nasz przepis na chipsy z tortilli to szybkie i łatwe rozwiązanie jeśli masz ochotę coś „pochrupać” a jedyne co właśnie masz w domu to placki z tortilli i oliwa z oliwek.

Domowe chipsy wyróżnia przede wszystkim to, że są pieczone. Z dodatkiem ulubionych przypraw i oliwy zasmakują każdemu, kto chciałby zrezygnować z niezdrowych, sklepowych chipsów. Dla porównania 20g (garść) tradycyjnych chipsów dostarcza do 120kcal, natomiast 20g chipsów z tortilli to tylko 94kcal. Dlatego to dobre rozwiązanie na zdrowszą przekąskę np. do oglądania filmu lub na imprezę.

Takie przyprawy jak czosnek granulowany, papryka ostra i słodka nadają im wyrazistości. Dowolnie możesz dodawać również inne, pyszne przyprawy, dzięki czemu uzyskasz swój wymarzony smak. Jeśli chcesz dodaj również do pasty łyżkę startego parmezanu lub grana padano. Dzięki temu smak będzie jeszcze lepszy.

Przyrządzenie takich chipsów samodzielnie to dobry pomysł na rozrywkę dla całej rodziny.

Alergeny w chipsach z tortilli

Lista alergenów dla chipsów z tortillą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla

Wartości odżywcze chipsów z tortillą

na 100g gotowej potrawy

Domowe chipsy wyróżnia przede wszystkim to, że są pieczone. Z dodatkiem ulubionych przypraw i oliwy zasmakują każdemu, kto chciałby zrezygnować z niezdrowych, sklepowych chipsów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
446.98
446.98
Białko (g)
6.20
6.20
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.34
37.34
Węglowodany przyswajalne (g)
34.69
34.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.65
2.65
Sacharoza (cukier) (g)
0.45
0.45
Glukoza (g)
0.29
0.29
Fruktoza (g)
0.21
0.21
Skrobia (g)
29.02
29.02
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
30.43
30.43
Tłuszcze nasycone (g)
7.01
7.01
Tłuszcze nienasycone (g)
23.42
23.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
19.13
19.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.29
4.29
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
3.51
3.51
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.38
0.38
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Niacyna (mg)
3.34
3.34
Foliany (µg (mcg))
71.07
71.07
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
556.98
556.98
Potas (mg)
94.76
94.76
Wapń (mg)
110.63
110.63
Fosfor (mg)
155.76
155.76
Magnez (mg)
16.63
16.63
Żelazo (mg)
2.88
2.88
Cynk (mg)
0.40
0.40
Miedź (mg)
0.08
0.08
Mangan (mg)
0.41
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny chipsów z tortillą 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chipsów z tortillą

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
62 g
1 sztuka
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 62 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
24.00