Chipsy z soczewicy

Opublikowano: 02.11.2021 r., 8:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chipsy z soczewicy podane na desce. Obok nich znajduje się miseczka z sosem.
Chipsy z soczewicy
Chipsy z soczewicy to świetny pomysł na zdrową przekąskę podczas spotkań ze znajomymi jak również samotnych wieczorów spędzanych w towarzystwie jedzenia i dobrego filmu.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
651 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica czerwona z puszki (300 g)
  • Mąka orkiszowa (30 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (500 ml)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, malakser

Przepis na chipsy z soczewicy krok po kroku

Soczewicę umieść w malakserze, dodaj jajko, mąkę i przyprawy.

Rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.

W garnku lub na wysokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Łyżką nakładaj porcję ciasta na chipsy i smaż, aż będą złote.

Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak oceniasz przepis na chipsy z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat chipsów z soczewicy

Chipsy z soczewicy to doskonała propozycja na zdrowe chipsy. Domowe chipsy są zawsze dużo zdrowsze niż te dostępne w sklepach spożywczych. Chipsy zazwyczaj powstają z ziemniaków, pokrojonych w bardzo cienkie plasterki i usmażonych na głębokim tłuszczu. Dodatek przypraw pozwala uzyskać różne smaki. Chipsy są bardzo kaloryczne, zawierają sporo soli i konserwantów oraz wzmacniaczy smaku. Jakość oleju, na którym są smażone także pozostawia wiele do życzenia. Dlatego jeśli chcesz wybrać dobre chipsy czytaj etykiety. Na rynku dostępne są różne alternatywy tradycyjnych chipsów. Bardzo popularne stały się chipsy warzywne, które są znacznie droższe, ale również zdrowsze. Pomysł na domowe chipsy możesz wykorzystać podając je dla dzieci jako przekąskę. Idealnie sprawdzą się także na imprezę w gronie znajomych. Do zrobienia chipsów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: soczewica z puszki, jajko, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, oregano, pieprz ziołowy, olej rzepakowy, mąka orkiszowa.

Jak zrobić chipsy z soczewicy? Możesz do tego użyć także zielonej soczewicy, którą należy wcześniej ugotować. Chipsy z soczewicy czerwonej z puszki są dużo szybsze do zrobienia. Soczewicę umieść w malakserze, dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Rozdrobnij aż powstanie gładka masa. W garnku lub na wysokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką nakładaj porcję ciasta na chipsy i smaż aż będą złote. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Między innymi jest wspaniałym źródłem białka roślinnego. Z uwagi, iż nie jest ono pełnowartościowe, czy nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów należy je łączyć z produktami zbożowymi. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując pyszne domowe chipsy to świetny pomysł na przekąskę podczas różnych uroczystości. Szybkie do przygotowania chipsy można podawać na zimno z dodatkiem różnych sosów. Będą stanowiły zdrowe nachosy na bazie soczewicy.

Alergeny w chipsach z soczewicy

Lista alergenów dla chipsów z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chipsów z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Chipsy z soczewicy to świetna i zdrowa przekąska. Chipsy nie są produktem niskokalorycznym, dlatego nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Smażone chipsy nie będą także dobrą propozycją dla osób z problemami z woreczkiem żółciowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
651.16
651.16
Białko (g)
9.45
9.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
23.92
23.92
Węglowodany przyswajalne (g)
19.81
19.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.11
4.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
57.88
57.88
Tłuszcze nasycone (g)
4.44
4.44
Tłuszcze nienasycone (g)
53.44
53.44
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
37.69
37.69
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
15.76
15.76
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.12
23.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
11.20
11.20
Potas (mg)
235.02
235.02
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.87
20.87
Żelazo (mg)
2.73
2.73
Szacunkowy indeks glikemiczny chipsów z soczewicy 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chipsów z soczewicy

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
300 g
z puszki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Mąka orkiszowa
30 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 30 g
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
24.50