Chipsy z piekarnika

Opublikowano: 12.07.2022 r., 6:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe chipsy na deseczce.
Chipsy z piekarnika
Chipsy z piekarnika to świetna opcja dla wszystkich miłośników tych słonych przekąsek, tylko w tym wydaniu są one znacznie zdrowsze, choć tak samo pyszne.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
157 kcal
Kcal w porcji
87 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Sól (2 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, mandolina do warzyw

Przepis na chipsy z piekarnika krok po kroku

Ziemniaki dokładnie wyszoruj ciepłą wodą.

Warzywa zetrzyj na mandolinie na cienkie plasterki.

Ziemniaki przełóż do miski, polej oliwą, posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki rozłóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 250 st. C. przez 10 minut, aż się przyrumienią.

Ziemniaki odstaw do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na chipsy z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chipsów z piekarnika

Chipsy z piekarnika to świetna opcja dla wszystkich miłośników tych słonych przekąsek, tylko w tym wydaniu są one znacznie zdrowsze, choć tak samo pyszne.

Przepis na chipsy z piekarnika to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych przekąsek o wspaniałym smaku. Chipsy to niezwykle popularna przekąska, którą lubią dzieci i dorośli. Ciężko wyobrazić sobie wieczór filmowy, czy imprezę bez ich dodatku. Na szczęście chipsy są bardzo łatwo dostępne w sklepach, w przeróżnych konfiguracjach smakowych. Jednak produkty dostępne w sklepie są niezwykle mocno przetworzone, a do tego przeładowane nadmiarem soli, tłuszczów trans i cukru. Wszystkie te składniki w nadmiarze prowadzą do chorób cywilizacyjnych, dlatego lepiej od nich stronić. Czy to oznacza, że należy więc na zawsze zrezygnować z chipsów? Wcale nie trzeba. Można bowiem przygotować swoje własne, zupełnie od podstaw w domu. Ich plusem jest zamiana smażenia w głębokim tłuszczu na pieczenie, dzięki czemu mają mniej kalorii, a smak i chrupkość pozostaje bez zmian. Dobra wiadomość jest też taka, że można przygotowywać je w nieskończonej ilości konfiguracji. Wystarczy zwiększyć ilość papryki, by powstały te paprykowe. Można dodać koperek i czosnek, by powstały chipsy o smaku twarożku. A zwiększenie ilości ostrej papryczki pozwala na stworzenie tych bardzo pikantnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chipsy z piekarnika, by były smaczne, domowe, a przy okazji dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Chipsy w domu można przygotować z dowolnych warzyw. Wspaniale sprawdzają się te na bazie buraka, czy marchewki, a także jarmużu. Jednak w tym przepisie znajdziesz inspirację na tradycyjne chipsy ziemniaczane. Ziemniaki to warzywa niezwykle popularne w Polsce. Zwykle goszczą na talerzach w formie ugotowanej z odrobiną koperku lub w postaci nieco przetworzonej — jako kluski i placki. Jednak ziemniak ma naprawdę dużo większy potencjał. Zwłaszcza w wersji chrupiącej i otulonej mnóstwem przypraw. A taki właśnie jest ziemniak po upieczeniu w piekarniku. To najlepsze domowe chipsy. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Ten przepis to dobre rozwiązanie nawet dla początkujących.

Alergeny w chipsach z piekarnika

Lista alergenów dla chipsów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chipsy z piekarnika

Wartości odżywcze chipsów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera mało wartości odżywczych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(87g)
Energia (kcal)
181.21
157.65
Białko (g)
1.77
1.54
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(87g)
Węglowodany (g)
15.13
13.16
Węglowodany przyswajalne (g)
13.31
11.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
1.58
Sacharoza (cukier) (g)
0.15
0.13
Glukoza (g)
0.27
0.23
Fruktoza (g)
0.22
0.20
Skrobia (g)
13.23
11.51
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(87g)
Tłuszcz (g)
13.05
11.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.18
1.90
Tłuszcze nienasycone (g)
10.86
9.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.47
8.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
1.21
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(87g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.26
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
17.03
14.82
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.88
1.63
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.02
Niacyna (mg)
0.92
0.80
Foliany (µg (mcg))
12.97
11.28
Beta karoten (µg (mcg))
0.86
0.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(87g)
Sód (mg)
229.08
199.30
Potas (mg)
367.61
319.82
Wapń (mg)
10.64
9.26
Fosfor (mg)
49.28
42.87
Magnez (mg)
19.89
17.30
Żelazo (mg)
0.77
0.67
Cynk (mg)
0.26
0.23
Miedź (mg)
0.10
0.08
Mangan (mg)
0.13
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny chipsów z piekarnika 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chipsów z piekarnika

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
23.00