Chipsy z mikrofali
- Ziemniaki późne - 1 duża sztuka (200 g)
Przepis na chipsy z mikrofali krok po kroku
Obierz ziemniaka.
Umyj go.
Pokrój ziemniaka w cienkie plasterki (najlepiej obieraczką lub na tarce). Plastry powinny być cieniutkie niczym papier.
Do miski wlej bardzo zimną wodę.
Przełóż ziemniaki do wody. Wymieszaj i wstaw do zamrażarki na 5 minut.
Ziemniaki odcedź z wody.
Podziel ziemniaki na partie. Osusz dokładnie ziemniaki ręcznikiem papierowym.
Układaj suche plasterki na papierze do pieczenia (położonym na talerzu) tak, by żaden plasterek się ze sobą nie stykał. Koniecznie muszą być ułożone oddzielnie, inaczej się nie upieką poprawnie.
Plasterki posyp przyprawami (ilości wg uznania) z jednej strony.
Tak przygotowane plasterki wstaw do mikrofalówki i piecz przez 3-3,5 minuty.
Po tym czasie sprawdź, czy są już gotowe. Chipsy nie powinny być za ciemne (to oznaka, że się mogły przypalić).
Chipsy powinny być idealnie chrupiące - w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. Czas jest zależny od mocy mikrofalówki i rodzaju ziemniaków.
Wykorzystaj w ten sposób całego ziemniaka.
Smacznego chrupania!
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat chipsów z mikrofali
Jak zrobić chipsy z mikrofali bez oleju, by były idealnie chrupiące? Zobacz i przekonaj się, że domowe chipsy z mikrofali są równie pyszne, a przy tym zdrowsze. To jest świetna alternatywa dla wysokokalorycznych, smażonych chipsów z ziemniaków. Te są o wiele mniej kaloryczne, a przy tym pozostają dobre i chrupiące. Nie są tak szybkie, jak te, które możesz kupić, ale zdecydowanie warto się poświęcić. Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej, ten przepis na chipsy z mikrofali da Ci fit przekąskę. To super pomysł na zamiennik chipsów z ziemniaków.
Chipsy to pyszna, chrupiąca przekąska z ziemniaka. Przygotowywana jest w formie okrągłych, cieniutkich plasterków. Tradycyjnie, chipsy smażone są w głębokim oleju. Ta wersja jest odchudzona, bez oleju i o zmniejszonej wartości kalorycznej. Jak zrobisz chipsy z mikrofali, otrzymasz super pomysł na zdrową przekąskę, która jest dobra do filmu czy na spotkanie ze znajomymi.
Mimo że nie jest to tak szybkie, jak kupienie paczki chipsów, domowych chipsów bez oleju możesz zjeść więcej. Osobom, które ograniczają kilokalorie, ten przepis na chipsy z mikrofali uratuje sytuację. Są pyszne i zdrowe, więc to ważne dla odchudzających się. Domowe chipsy z mikrofali są najlepsze, gdy potrzebujesz szybkiego pomysłu na chrupiącą przekąskę w lżejszej alternatywie.
Jak zrobić chipsy z mikrofali? Obierz ziemniaka. Najlepsze będzie wybranie takiego, który ma dużą średnicę, ale mniejszy też będzie dobry. Umytego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki. Powinny być jak najcieńsze. Dobre do tego będzie użycie obieraczki do warzyw albo tarki jarzynowej. Chipsy powinny być cienkie jak papier. Pokrojone plasterki umieść w zimnej wodzie i wstaw na 5 minut do zamrażarki. Zimna woda „wyciągnie” skrobię z ziemniaka. Dzięki temu chipsy z mikrofali będą chrupiące, a nie gumowate. Schłodzone ziemniaki osusz dokładnie. Na talerzu połóż papier do pieczenia i ułóż chipsy. Muszą być w odstępach i nie zachodzić na siebie. Jeżeli chipsy będą się stykać, nie będą dobre i chrupiące. Mogą się zlepić. Przypraw ziemniaki i piecz w mikrofalówce 3-3,5 minuty, po czym sprawdź, czy są odpowiednio chrupkie. Chipsy z mikrofali są dobre, gdy będą idealnie chrupiące. Jeśli nie są wystarczająco chrupkie, wydłuż czas pieczenia. Uważaj, by nie przypalić.
*W przepisie na chipsy z mikrofali można wykorzystać takie przyprawy, jakie się lubi. Najlepsza będzie mieszanka przypraw takich jak: rozmaryn, papryka słodka, wędzona, czosnek granulowany, sól i pieprz. Jeżeli wolisz ostre, dodaj też paprykę chilli.
Alergeny w chipsach z mikrofali
Lista alergenów dla chipsów z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chipsy z mikrofali
Wartości odżywcze chipsów z mikrofali
Chipsy nie mają tłuszczu. Są niskokaloryczne. To źródło węglowodanów. Dzięki temu, że nie są to chipsy smażone na głębokim oleju, jest to zdrowsza alternatywa o znacznie niższej kaloryczności. Bardzo dobrze sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.