Chipsy z cukinii

Opublikowano: 10.02.2023 r., 11:23 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zdrowa przekąska z cukinii
Chipsy z cukinii
Przepis na chipsy z cukinii jest idealny, gdy jesteś na diecie i szukasz zdrowszej alternatywy. To jak, skusisz się? Sprawdź jak zrobić chipsy z cukinii.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
201 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Cukinia baby - 0,5 sztuki (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek

Przepis na chipsy z cukinii krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 150 st. C z termoobiegiem, na blaszce ułóż papier do pieczenia.

Umytą cukinię pozbaw końcówek.

Cukinię zetrzyj na tarce, tworząc cieniutkie plasterki. Można też pokroić ją nożem - najcieniej jak się da.

Papier posmaruj olejem, posyp przyprawami i ułóż plastry cukinii, zachowując odstępy (żaden plaster nie może się ze sobą stykać).

Posmaruj cukinię olejem i posyp przyprawami także z drugiej strony.

Piecz cukinię, aż stanie się chrupiąca. Należy sprawdzać, czy chipsy się nie przypalają (łatwo je przypalić więc trzeba uważać).

Powinny piec się około 25-30 minut (wszystko zależy od tego, jaki grube są plasterki cukinii.

Po około 15 minutach przekręć je na drugą stronę.

Jak oceniasz przepis na chipsy z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat chipsów z cukinii

Przepis na chipsy z cukinii jest idealny, gdy jesteś na diecie i szukasz zdrowszej alternatywy. To jak, skusisz się? Sprawdź jak zrobić chipsy z cukinii. Te domowe chipsy z cukinii są pieczone w piekarniku. Chipsy z cukinii to dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Są najlepsze, gdy potrzebujesz czegoś innego, a przy tym mniej kalorycznego. Sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Ten pomysł na coś chrupiącego i smacznego na pewno pozwoli Ci poznać nową propozycję, która zagości w Twoim domu na stałe.

Chipsy z cukinii zrobione w domowych warunkach są doskonałe dla każdego. Domowe chipsy z cukinii są dobre i zdrowe dla dziecka oraz dla dorosłego. Mają o wiele mniej kilokalorii niż chipsy ziemniaczane, ponieważ przepis na chipsy z cukinii robi się w piekarniku. Dzięki temu znacznie obniża się ilość tłuszczu, który jest potrzebny do smażenia tradycyjnych chipsów. Cukinia ma niski indeks glikemiczny, więc to kolejny powód, dla którego chipsy z cukinii są zdrowsze, ale przy tym pyszne. Takie smaczne chipsy doskonale sprawdzą się, gdy jesteś na diecie i ograniczasz kilokalorie. To znakomite rozwiązanie na zdrowe i najlepsze chipsy warzywne, które mogą jeść osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.

Jak zrobić chipsy z cukinii: rozgrzej piekarnik i przygotuj blaszkę. Pokrój cukinię w cieniutkie plasterki. Cukinii nie trzeba obierać, ponieważ ma delikatną skórkę. Najlepszym rozwiązaniem do krojenia będzie użycie tarki jarzynowej. Dobre będzie też pokrojenie cukinii nożem. Ważne jest, by plasterki był tak cienkie, jak tylko się da. Na papierze do pieczenia wyłóż trochę oleju i posyp go przyprawami. Ułóż plasterki cukinii tak, by żaden na siebie nie zachodził. Posmaruj ją olejem i ponownie posyp przyprawami z wierzchu. Piecz chipsy z cukinii, aż staną się chrupiące. Należy cały czas sprawdzać, czy chipsy z cukinii nie przypalają się. Po jakimś czasie podpieczone chipsy należy przekręcić na drugą stronę.

*Do przepisu na chipsy z cukinii możesz dodać przyprawy, jakie lubisz. Pyszne są z takimi przyprawami jak: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i papryka wędzona. Smaczne będą też z papryką ostrą, jeśli lubisz pikantne przekąski. Pysznym pomysłem będzie też wykorzystanie ziół takich jak: zioła prowansalskie, bazylia, majeranek lub oregano.

Jak zrobisz chipsy z cukinii, otrzymasz zdrowy przysmak dla dzieci. Można jeść je bez większych wyrzutów sumienia. Jest odpowiednim rozwiązaniem na chrupiącą przekąskę do filmu lub na wieczór ze znajomymi.

Alergeny w chipsach z cukinii

Lista alergenów dla chipsów z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chipsy z cukinii

Wartości odżywcze chipsów z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Cukinia jest warzywem niskokalorycznym. Ma niski indeks glikemiczny. Chipsy z cukinii są zdrowe i są bardzo dobrą alternatywą dla chipsów ziemniaczanych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
167.50
201.00
Białko (g)
2.26
2.71
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
2.59
3.11
Węglowodany przyswajalne (g)
1.67
2.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
17.00
20.40
Tłuszcze nasycone (g)
1.33
1.60
Tłuszcze nienasycone (g)
15.67
18.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.03
13.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.64
5.57
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
2.50
3.00
Potas (mg)
382.50
459.00
Wapń (mg)
17.50
21.00
Żelazo (mg)
0.66
0.79
Szacunkowy indeks glikemiczny chipsów z cukinii 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chipsów z cukinii

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia baby
100 g
0,5 sztuki
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
20.00