Chipsy z cukinii
- Cukinia baby - 0,5 sztuki (100 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na chipsy z cukinii krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 150 st. C z termoobiegiem, na blaszce ułóż papier do pieczenia.
Umytą cukinię pozbaw końcówek.
Cukinię zetrzyj na tarce, tworząc cieniutkie plasterki. Można też pokroić ją nożem - najcieniej jak się da.
Papier posmaruj olejem, posyp przyprawami i ułóż plastry cukinii, zachowując odstępy (żaden plaster nie może się ze sobą stykać).
Posmaruj cukinię olejem i posyp przyprawami także z drugiej strony.
Piecz cukinię, aż stanie się chrupiąca. Należy sprawdzać, czy chipsy się nie przypalają (łatwo je przypalić więc trzeba uważać).
Powinny piec się około 25-30 minut (wszystko zależy od tego, jaki grube są plasterki cukinii.
Po około 15 minutach przekręć je na drugą stronę.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat chipsów z cukinii
Przepis na chipsy z cukinii jest idealny, gdy jesteś na diecie i szukasz zdrowszej alternatywy. To jak, skusisz się? Sprawdź jak zrobić chipsy z cukinii. Te domowe chipsy z cukinii są pieczone w piekarniku. Chipsy z cukinii to dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Są najlepsze, gdy potrzebujesz czegoś innego, a przy tym mniej kalorycznego. Sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Ten pomysł na coś chrupiącego i smacznego na pewno pozwoli Ci poznać nową propozycję, która zagości w Twoim domu na stałe.
Chipsy z cukinii zrobione w domowych warunkach są doskonałe dla każdego. Domowe chipsy z cukinii są dobre i zdrowe dla dziecka oraz dla dorosłego. Mają o wiele mniej kilokalorii niż chipsy ziemniaczane, ponieważ przepis na chipsy z cukinii robi się w piekarniku. Dzięki temu znacznie obniża się ilość tłuszczu, który jest potrzebny do smażenia tradycyjnych chipsów. Cukinia ma niski indeks glikemiczny, więc to kolejny powód, dla którego chipsy z cukinii są zdrowsze, ale przy tym pyszne. Takie smaczne chipsy doskonale sprawdzą się, gdy jesteś na diecie i ograniczasz kilokalorie. To znakomite rozwiązanie na zdrowe i najlepsze chipsy warzywne, które mogą jeść osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.
Jak zrobić chipsy z cukinii: rozgrzej piekarnik i przygotuj blaszkę. Pokrój cukinię w cieniutkie plasterki. Cukinii nie trzeba obierać, ponieważ ma delikatną skórkę. Najlepszym rozwiązaniem do krojenia będzie użycie tarki jarzynowej. Dobre będzie też pokrojenie cukinii nożem. Ważne jest, by plasterki był tak cienkie, jak tylko się da. Na papierze do pieczenia wyłóż trochę oleju i posyp go przyprawami. Ułóż plasterki cukinii tak, by żaden na siebie nie zachodził. Posmaruj ją olejem i ponownie posyp przyprawami z wierzchu. Piecz chipsy z cukinii, aż staną się chrupiące. Należy cały czas sprawdzać, czy chipsy z cukinii nie przypalają się. Po jakimś czasie podpieczone chipsy należy przekręcić na drugą stronę.
*Do przepisu na chipsy z cukinii możesz dodać przyprawy, jakie lubisz. Pyszne są z takimi przyprawami jak: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i papryka wędzona. Smaczne będą też z papryką ostrą, jeśli lubisz pikantne przekąski. Pysznym pomysłem będzie też wykorzystanie ziół takich jak: zioła prowansalskie, bazylia, majeranek lub oregano.
Jak zrobisz chipsy z cukinii, otrzymasz zdrowy przysmak dla dzieci. Można jeść je bez większych wyrzutów sumienia. Jest odpowiednim rozwiązaniem na chrupiącą przekąskę do filmu lub na wieczór ze znajomymi.
Alergeny w chipsach z cukinii
Lista alergenów dla chipsów z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chipsy z cukinii
Wartości odżywcze chipsów z cukinii
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym. Ma niski indeks glikemiczny. Chipsy z cukinii są zdrowe i są bardzo dobrą alternatywą dla chipsów ziemniaczanych.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.