Chipsy z ciecierzycy

Opublikowano: 12.01.2022 r., 8:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chipsy z ciecierzycy podane na blacie.
Chipsy z ciecierzycy
Chipsy z ciecierzycy to bardzo dobra alternatywa ziemniaczanych chipsów kupowanych przez nas w sklepie. Domowe chipsy nie zawierają dużych ilości tłuszczu oraz wzmacniaczy smaku.
Przygotowanie 10 min
Czas smażenia 20 min
506 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa pół szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, malakser

Przepis na chipsy z ciecierzycy krok po kroku

Ciecierzycę umieść w malakserze, dodaj jajko, mąkę i przyprawy.

Rozdrobnij aż powstanie gładka masa.

W garnku lub na wysokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Łyżką nakładaj porcję ciasta na chipsy i smaż, aż będą złote.

Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak oceniasz przepis na chipsy z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat chipsów z ciecierzycy

Proste chipsy z ciecierzycy to doskonała alternatywa sklepowych chipsów zawierających bardzo dużo niezdrowego tłuszczu palmowego oraz wzmacniaczy smaku. Chipsy zazwyczaj powstają z ziemniaków, pokrojonych w bardzo cienkie plasterki i usmażonych na głębokim tłuszczu. Dodatek przypraw pozwala uzyskać różne smaki. Chipsy są bardzo kaloryczne, zawierają sporo soli i konserwantów oraz wzmacniaczy smaku. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów słynnej przekąski. W ostatnim czasie dbanie o zdrowie jest coraz bardziej modne, więc na sklepowych pólkach znaleźć możemy zdrowsze wersje kultowych produktów. Bardzo popularne stały się chipsy warzywne, które są znacznie droższe, ale również zdrowsze. Znaleźć można również prażone strączki takie jak bób, ciecierzyca czy soczewica. Przepis na chipsy z ciecierzycy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia chipsów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, jajko, czosnek granulowany, sól, oregano, olej rzepakowy, mąka owsiana.

Jak zrobić chipsy z ciecierzycy? Ciecierzycę umieść w malakserze, dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Rozdrobnij aż powstanie gładka masa. W garnku lub na wysokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Łyżką nakładaj porcję ciasta na chipsy i smaż, aż będą złote. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Jest ona doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości.

Podsumowując łatwe i zdrowe chipsy z ciecierzycy to świetny pomysł na przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie najlepszych fit chipsów. Chipsy są pyszne i dobre do przechowywania przez 2-3 dni pod przykryciem. Smaczne domowe chipsy możesz wykorzystać, podając je dla dzieci jako przekąskę.

Alergeny w chipsach z ciecierzycy

Lista alergenów dla chipsów z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chipsów z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Chipsy z ciecierzycy to zdrowa alternatywa sklepowych chipsów ziemniaczanych. Domowe chipsy zawierają dużą ilość białka roślinnego, są źródłem błonnika. Mają niski indeks glikemiczny i nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
506.06
506.06
Białko (g)
5.11
5.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
14.10
14.10
Węglowodany przyswajalne (g)
12.51
12.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
1.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
47.81
47.81
Tłuszcze nasycone (g)
4.28
4.28
Tłuszcze nienasycone (g)
43.53
43.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
30.53
30.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
13.00
13.00
Cholesterol (mg)
36.86
36.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
104.43
104.43
Potas (mg)
92.50
92.50
Wapń (mg)
26.72
26.72
Żelazo (mg)
0.92
0.92
Szacunkowy indeks glikemiczny chipsów z ciecierzycy 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chipsów z ciecierzycy

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
100 g
pół szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 100 g
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
28.00