Chipsy paprykowe
- Ziemniaki młode - 3 sztuki (225 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na chipsy paprykowe krok po kroku
Ziemniaki umyj i pokrój na mandolinie lub nożem na cienkie plasterki.
W misce wymieszaj oliwę z 2 łyżeczkami słodkiej papryki, po 1 łyżeczce ostrej i wędzonej papryki, 0,25 łyżeczki pieprzu, 1,5 łyżeczki kurkumy i szczyptą soli.
Ziemniaki bardzo dokładnie wymieszaj z przyprawami i zostaw na 30 minut, żeby przeszły przyprawami.
Rozgrzej piekarnik do 200 C.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plasterki ziemniaków i piecz w 200 C około 10-20 minut, zależnie od grubości ziemniaków.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat chipsów paprykowych
Kto z nas nie lubi sobie od czasu do czasu pochrupać czegoś przed telewizorem? Chipsy świetnie się do tego nadają, ale zamiast tych sklepowych, możesz przygotować domowe chipsy paprykowe. Będą one odrobinę zdrowsze, ponieważ są one pieczone i składają się tylko z ziemniaków, oliwy i przypraw. Przepis na chipsy paprykowe jest też bardzo prosty. Do jego przygotowania potrzebujesz oczywiście piekarnik, blaszkę i papier do pieczenia, miskę, nóż i opcjonalnie mandolinę (szatkownicę do warzyw).
Jak zrobić chipsy paprykowe?
Pierwszy krok to oczywiście przygotowanie ziemniaków. Jeżeli używasz młodych ziemniaczków, możesz je tylko umyć przed krojeniem, a zwykłe ziemniaki wymagają dodatkowej chwili, żeby je obrać. Następnie ziemniaki na chipsy paprykowe bardzo cienko kroimy przy pomocy noża lub mandoliny. Nożem krojenie zajmie Ci znacznie więcej czas, dlatego dobrym pomysłem jest użycie mandoliny. Wystarczy na niej zetrzeć ziemniaka, aby uzyskać cieniutkie plasterki. Następnie w misce mieszamy oliwę z przyprawami. Możesz dowolnie mieszać różne rodzaje papryki w proszku. Od ciebie zależy czy Twoje chipsy będą bardziej pikantne, czy delikatniejsze. Dodatkowo można dodać też trochę soli, pieprzu, czy też kurkumy, która nada żółto-pomarańczowego koloru naszym chipsom. Taką miksturę dodajemy do pokrojonych ziemniaków i bardzo dokładnie mieszamy, tak, aby każdy plasterek był pokryty oliwą z przyprawami. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Plasterki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej układać tak, aby plasterki ziemniaków się ze sobą nie stykały. Zależnie od tego, jak grube są plasterki ziemniaków, pieczemy je około 10-20 minut. Najlepiej obserwować jak wyglądają ziemniaczki i gdy będą już zarumienione i zaczną odchodzić od blachy. Upieczone chipsy można jeszcze posypać po wierzchu papryką w proszku.
Takie chipsy, mimo że domowe i pieczone, to i tak nie są najzdrowszym produktem, dlatego najlepiej ograniczyć ich spożycie. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką przekąskę, ale jak ze wszystkim należy zachować umiar.
Alergeny w chipsach paprykowych
Lista alergenów dla chipsów paprykowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chipsy paprykowe
Wartości odżywcze chipsów paprykowych
Chipsy nie zawierają laktozy, ani glutenu.
Energia i białka
(127g)
Węglowodany
(127g)
Tłuszcze
(127g)
Witaminy
(127g)
Składniki mineralne
(127g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.