Chipsy domowe

Opublikowano: 17.06.2022 r., 16:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chipsy domowe ułożone na papierze.
Chipsy domowe
Chipsy domowe pieczone to smaczny sposób na przygotowanie popularnej przekąski. Wystarczy kilka chwil pracy i godzina w piekarniku by pojawiły się na Twoim stole.
Przygotowanie 0 min
Pieczenie 60 min
292 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ziemniaki średnie 6 sztuk (540 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, pędzelek, ręcznik papierowy

Przepis na chipsy domowe krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 170 stopni.

Ziemniaki obierz i umyj. Osusz ręcznikiem papierowym ziemniaki.

Pokrój ziemniaki w bardzo cienkie plasterki, około 1 mm. Osusz ponownie plasterki ręcznikiem papierowym z nadmiaru wilgoci.

Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Na papier wlej połowę oleju i rozprowadź go po całym papierze z użyciem pędzelka.

Ułóż plasterki ziemniaka na blasze, jeden obok drugiego. Wierzch posmaruj pozostałym olejem.

Piecz przez około 50-60 minut w piekarniku. W połowie czasu obróć plasterki na drugą stronę.

Jak oceniasz przepis na chipsy domowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat chipsów domowych

Chipsy domowe pieczone to smaczny sposób na przygotowanie popularnej przekąski. Wystarczy kilka chwil pracy i godzina w piekarniku by te pyszne chipsy pojawiły się na Twoim stole.

Przepis na chipsy domowe Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Ziemniaki obierz i umyj. Osusz ręcznikiem papierowym ziemniaki. Pokrój ziemniaki w bardzo cienkie plasterki, około 1 mm. Osusz ponownie plasterki ręcznikiem papierowym z nadmiaru wilgoci. Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Na papier wlej połowę oleju i rozprowadź go po całym papierze z użyciem pędzelka. Ułóż plasterki ziemniaka na blasze, jeden obok drugiego. Wierzch posmaruj pozostałym olejem. Piecz przez około 60 minut w piekarniku. W połowie czasu obróć plasterki na drugą stronę. Gotowe chipsy ziemniaczane posyp ulubionymi przyprawami i podawaj. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić chipsy domowe. Wystarczy, że masz w domu kilka ziemniaków i olej. Taka przekąska to świetny pomysł na zdrowy zamiennik dla tradycyjnych smażonych chipsów. Są nie tylko zdrowsze, ale również dużo bardziej smaczne.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Ziemniaki pieczone to dużo zdrowszy wybór niż takie smażone. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Dobre skomponowanie diety w warzywa, w tym ziemniaki, zapewni odpowiednią podaż, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.

Alergeny w chipsach domowych

Lista alergenów dla chipsów domowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chipsy domowe

Wartości odżywcze chipsów domowych

na 100g gotowej potrawy

Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
106.39
292.58
Białko (g)
1.98
5.44
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
16.88
46.41
Węglowodany przyswajalne (g)
14.85
40.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
5.57
Sacharoza (cukier) (g)
0.16
0.45
Glukoza (g)
0.30
0.82
Fruktoza (g)
0.25
0.69
Skrobia (g)
14.75
40.57
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
3.66
10.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.82
Tłuszcze nienasycone (g)
3.36
9.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
6.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
2.76
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
5.79
15.91
Potas (mg)
409.82
1127.01
Wapń (mg)
11.57
31.82
Żelazo (mg)
0.78
2.15
Szacunkowy indeks glikemiczny chipsów domowych 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chipsów domowych

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
540 g
6 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.16
Za 540 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
10.00