Chińszczyzna
- Piersi kurczaka bez skóry (800 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Papryka zielona - 1 mała sztuka (200 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (200 g)
- Grzyby mun suszone (50 g)
- Cebula czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej sezamowy (100 ml)
- Sezam nasiona (100 g)
- Ryż jaśminowy (400 g)
Przepis na chińszczyzna krok po kroku
Ryż umieść w garnku i wlej wodę. Wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Wodę po gotowaniu ryżu odlej do miseczki.
Pierś z kurczaka pokrój w paski.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Obierz marchew ze skórki i pokrój w paski.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Posiekaj papryczkę chilli razem z nasionami.
W woku rozgrzej olej sezamowy i zeszklij cebulę.
Do patelni dodaj pierś z kurczaka oraz sos sojowy i przyprawę pięć smaków. Dodaj posiekane warzywa oraz grzyby Mun i podsmaż.
Wlej wodę z gotowania ryżu i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dopraw całość papryką słodką i solą oraz pieprzem.
Wymieszaj składniki z ryżem i podawaj w głębokim talerzu.
-
Nasi goreng
-
Pierś z kurczaka z ryżem
-
Ryż smażony z kurczakiem
-
Ryż smażony z jajkiem
-
Ryż z pieczarkami
-
Ryż smażony z warzywami
-
Smażony ryż z warzywami
-
Ryż po kantońsku
-
Makaron ryżowy smażony
-
Ryż smażony z curry
-
Ryż z kimchi
-
Ryż smażony po kantońsku
-
Ryż smażony z wołowiną
-
Ryż smażony po tajsku
-
Ryż smażony
Więcej informacji na temat chińszczyzny
Chińszczyzna to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo aromatyczne i świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Potrawa może zostać podana z dodatkiem ryżu lub makaronu pszennego. Przepis na chińszczyznę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, marchew, papryka zielona, papryka czerwona, grzyby Mun, cebula czerwona, olej sezamowy, sos sojowy, sezam, papryczka chilli, przyprawa pięć smaków, sól, pieprz, papryka słodka, ryż jaśminowy.
Jak zrobić chińszczyznę? Ryż umieść w garnku i wlej wodę. Wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Pierś z kurczaka pokrój w paski. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew ze skórki i pokrój w paski. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Posiekaj papryczkę chilli razem z nasionami. W woku rozgrzej olej sezamowy i zeszklij cebulę. Dodaj pierś z kurczaka oraz sos sojowy i przyprawę pięć smaków. Dodaj posiekane warzywa oraz grzyby Mun i podsmaż. Wlej wodę z gotowania ryżu i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dopraw całość papryką słodką i solą oraz pieprzem. Wymieszaj składniki z ryżem i podawaj w głębokim talerzu.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.
Podsumowując wiesz już jak przyrządzić chińszczyznę, dlatego wypróbuj przepis przy najbliższej możliwej okazji. Sprawdzony przepis można dowolnie zmodyfikować. Najlepsza chińszczyzna sprawdzi się także jako danie podczas imprezy ze znajomymi. Chińszczyzna to danie idealne do przygotowania w domu. Szybka i łatwa do zrobienia chińszczyzna sprawdzi się jako potrawa do wspólnego gotowania z dziećmi.
Alergeny w chińszczyźnie
Lista alergenów dla chińszczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na chińszczyzna nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa pięć smaków
Wartości odżywcze chińszczyzny
Chińszczyzna to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Chińszczyzna zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Sprawdza się idealnie w dietach redukcyjnych. Ryż biały zamienić można na pełnoziarnisty.
Energia i białka
(390g)
Węglowodany
(390g)
Tłuszcze
(390g)
Witaminy
(390g)
Składniki mineralne
(390g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.