Chińska surówka z białej kapusty
- Kapusta biała - pół główki (1500 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (170 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Ocet ryżowy (60 ml)
- Olej rzepakowy (80 ml)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Przepis na chińską surówkę z białej kapusty krok po kroku
Kapustę poszatkuj drobno na szatkownicy.
Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Warzywa przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj.
Do rondelka wlej ocet oraz olej. Następnie dodaj cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płaską łyżeczkę soli.
Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
Gorącą zalewę przelej do miski z warzywami i składniki dokładnie wymieszaj.
Miskę z surówką przykryj i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie podawaj ją jako dodatek do obiadu.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka chińska
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Surówka z młodej białej kapusty
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z rzodkiewką
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Surówki z białej kapusty
Więcej informacji na temat chińskiej surówki z białej kapusty
Chińska surówka z białej kapusty to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Pyszna surówka podana na słodko świetnie sprawdzi się również jako dodatek do domowych fast-foodów. Przepis na chińską surówkę z białej kapusty jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania surówki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, marchew, cebula, ocet ryżowy, olej rzepakowy, cukier, czosnek oraz sól.
A jak zrobić surówkę po chińsku z marchewką i białą kapustą? Kapustę poszatkuj drobno na szatkownicy. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Warzywa przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj. Do rondelka wlej ocet oraz olej. Następnie dodaj cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płaską łyżeczkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę przelej do miski z warzywami i składniki dokładnie wymieszaj. Miskę z surówką przykryj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podawaj ją jako dodatek do obiadu.
Cebula to warzywo, które znane jest ze zdrowotnych właściwości - dlatego chętnie wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Cebula zwyczajna oraz czerwona zawierają najwięcej składników odżywczych w porównaniu do pozostałych odmian cebuli. Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem, niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: najlepsza surówka chińska z białej kapusty świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub domowych fast-foodów. Smaczna surówka jest dobra do spożycia po kilku godzinach od momentu przygotowania. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w chińskiej surówce z białej kapusty
Lista alergenów dla chińskiej surówki z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chińską surówkę z białej kapusty
Wartości odżywcze chińskiej surówki z białej kapusty
Chińska surówka z białej kapusty to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Biała kapusta oraz marchew wykorzystane do przygotowania surówki to skarbnica składników mineralnych, oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.