Chimichanga
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Papryczka Jalapeno (20 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Ser gouda - tarty (150 g)
- Tortilla (400 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Serek śmietankowy (150 g)
Przepis na chimichangę krok po kroku
Mięso umyj, osusz, oprósz solą, włóż do garnka z wodą i ugotuj. Mięso powinno gotować się około 20 minut.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobną kostkę.
Paprykę i papryczkę jalapeno umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Warzywa podsmaż na patelni na połowie tłuszczu.
Ugotowanego kurczaka wyciągnij i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj go na patelnię z warzywami.
Następnie na patelnię dodaj przecedzoną kukurydzę, przyprawy oraz serek śmietankowy. Składniki dokładnie wymieszaj.
Na każdą tortillę nałóż farsz, starty ser żółty i zawiń jak krokiety.
Każdą tortillę usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Gotową potrawę podawaj z dodatkiem salsy pomidorowej lub guacamole.
-
Burrito
-
Tortilla
-
Quesadilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Fajitas
-
Qurrito
-
Tortilla z łososiem
-
Enchiladas
-
Roladki z tortilli
-
Tortilla na zimno
-
Przekąski z tortilli
-
Tortilla domowa
-
Quritto
-
Tortilla z tuńczykiem
-
Chipsy z tortilli
-
Tortilla z jajkiem
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Quesadilla z kurczakiem
-
Dania z tortillą
Więcej informacji na temat chimichangi
Chimichanga to pyszne burrito to meksykańskie smażone na tłuszczu. Chimichanga stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub kolację. Przepis na chimichangę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, papryka czerwona, papryczka jalapeno, mięso z piersi kurczaka, kukurydza konserwowa, ser żółty, tortilla, olej rzepakowy, serek śmietankowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka ostra. Chimichangę możesz przygotować także z mięsem mielonym.
Jak zrobić chimichangę? Mięso umyj, osusz, oprósz solą, włóż do garnka z wodą i ugotuj. Mięso powinno gotować się około 20 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobną kostkę. Paprykę i papryczkę jalapeno umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni na połowie tłuszczu. Ugotowanego kurczaka wyciągnij i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj go na patelnię z warzywami. Następnie na patelnię dodaj przecedzoną kukurydzę, przyprawy oraz serek śmietankowy. Składniki dokładnie wymieszaj. Na każdą tortillę nałóż farsz, starty ser żółty i zawiń jak krokiety. Każdą tortillę usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gotową potrawę podawaj z dodatkiem salsy pomidorowej lub guacamole.
Papryka zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych,
Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne danie, jakim jest chimichanga, świetnie sprawdzi się podane jako ciepły obiad lub kolacja. Danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podawać je z dodatkiem salsy pomidorowej lub guacamole, ponieważ sosy te nadadzą dodatkowych walorów smakowych. Chimichanga jest daniem dość ostrym, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny unikać dania w diecie.
Alergeny w chimichandze
Lista alergenów dla chimichangi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- serek śmietankowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
Wartości odżywcze chimichangi
Chimichanga to doskonała propozycja na smaczny obiad lub kolację. Danie jest dość kaloryczne, dlatego uważaj z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.