Przepis na chilli sin carne krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, oregano, kmin rzymski, płatki chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, sitko, patelnia głęboka

Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

Następnie dodaj soczewicę i smaż mieszając przez około 2 minuty.

Do soczewicy z cebulą dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli oraz pieprzu, po 2 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, oregano oraz odrobinę płatków chilli.

Na patelnię wlej bulion i zagotuj. Następnie patelnię przykryj i całość gotuj przez około 30 minut.

Fasolę oraz kukurydzę przecedź na sicie i wypłucz pod bieżącą wodą.

Po tym czasie na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty.

Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 15 minut.

Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty.

Gotowe chilli sin carne podawaj na ciepło.

Chilli sin carne podane w białej miseczce.
Chilli sin carne
Koszt przygotowania dania
25.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
375 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
32

Chilli sin carne - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chilli sin carne

Chilli sin carne to doskonały pomysł na wegetariańskie danie obiadowe dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na chilli sin carne bez mięsa jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania badania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, olej rzepakowy, cebula, czosnek, bulion warzywny, papryka czerwona, fasola konserwowa, kukurydza konserwowa, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, papryka słodka, oregano, kmin rzymski oraz płatki chilli.

Jak zrobić chilli sin carne? Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj soczewicę i smaż, mieszając przez około 2 minuty. Do soczewicy z cebulą dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli oraz pieprzu, po 2 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, oregano oraz odrobinę płatków chilli. Na patelnię wlej bulion i zagotuj. Następnie patelnię przykryj i całość gotuj przez około 30 minut. Fasolę oraz kukurydzę przecedź na sicie i wypłucz pod bieżącą wodą. Po tym czasie na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 15 minut. Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty. Gotowe chilli sin carne podawaj na ciepło.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Między innymi jest wspaniałym źródłem białka roślinnego. Z uwagi, iż nie jest ono pełnowartościowe, czy nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, należy je łączyć z produktami zbożowymi. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.

Podsumowując pyszne chilli sin carne to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Smaczne chilli sin carne jest dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze chilli sin carne

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(475g)
Energia (kalorie)
79.10 kcal
375.71 kcal
Białko
3.69 g
17.52 g

Węglowodany w chilli sin carne

Na 100g
Na porcję
(475g)
Węglowodany
12.51 g
59.41 g
Węglowodany przyswajalne
9.91 g
47.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.60 g
12.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(475g)
Tłuszcz
2.03 g
9.63 g
Tłuszcze nasycone
0.26 g
1.22 g
Tłuszcze nienasycone
1.77 g
8.41 g
Tłuszcze jednonasycone
1.11 g
5.29 g
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
3.11 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na chilli sin carne

Na 100g
Na porcję
(475g)
Witamina A
18.33 µg (mcg)
87.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
13.11 mg
62.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
1.88 mg
Brak danych dla: soczewica zielona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.68 mg
3.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.48 µg (mcg)
130.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten
190.98 µg (mcg)
907.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chilli sin carne

Na 100g
Na porcję
(475g)
Sód
229.59 mg
1090.56 mg
Potas
234.06 mg
1111.79 mg
Wapń
21.93 mg
104.16 mg
Fosfor
62.24 mg
295.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.12 mg
95.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.31 mg
6.21 mg
Cynk
0.59 mg
2.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chilli sin carne 32
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chilli sin carne

Lista alergenów dla chilli sin carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na chilli sin carne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania chilli sin carne

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
150 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 małe ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
47.80
Jak oceniasz przepis na chilli sin carne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób