Chilli sin carne

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chilli sin carne podane w białej miseczce.
Chilli sin carne
Chilli sin carne to wspaniała propozycja na bezmięsny obiad dla całej rodziny. Chilli sin carne świetnie sprawdzi się do włączenia do diety nasion roślin strączkowych. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
375 kcal
Kcal w porcji
475 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica zielona (150 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 małe ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka (150 g)
  • Fasola konserwowa (400 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, oregano, kmin rzymski, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, sitko, patelnia głęboka

Przepis na chilli sin carne krok po kroku

Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.

Następnie dodaj soczewicę i smaż mieszając przez około 2 minuty.

Do soczewicy z cebulą dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli oraz pieprzu, po 2 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, oregano oraz odrobinę płatków chilli.

Na patelnię wlej bulion i zagotuj. Następnie patelnię przykryj i całość gotuj przez około 30 minut.

Fasolę oraz kukurydzę przecedź na sicie i wypłucz pod bieżącą wodą.

Po tym czasie na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty.

Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 15 minut.

Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty.

Gotowe chilli sin carne podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na chilli sin carne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat chilli sin carne

Chilli sin carne to doskonały pomysł na wegetariańskie danie obiadowe dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na chilli sin carne bez mięsa jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania badania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, olej rzepakowy, cebula, czosnek, bulion warzywny, papryka czerwona, fasola konserwowa, kukurydza konserwowa, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, papryka słodka, oregano, kmin rzymski oraz płatki chilli.

Jak zrobić chilli sin carne? Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj soczewicę i smaż, mieszając przez około 2 minuty. Do soczewicy z cebulą dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli oraz pieprzu, po 2 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, oregano oraz odrobinę płatków chilli. Na patelnię wlej bulion i zagotuj. Następnie patelnię przykryj i całość gotuj przez około 30 minut. Fasolę oraz kukurydzę przecedź na sicie i wypłucz pod bieżącą wodą. Po tym czasie na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 15 minut. Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty. Gotowe chilli sin carne podawaj na ciepło.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Między innymi jest wspaniałym źródłem białka roślinnego. Z uwagi, iż nie jest ono pełnowartościowe, czy nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, należy je łączyć z produktami zbożowymi. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.

Podsumowując pyszne chilli sin carne to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Smaczne chilli sin carne jest dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w chilli sin carne

Lista alergenów dla chilli sin carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na chilli sin carne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze chilli sin carne

na 100g gotowej potrawy

Chilli sin carne to doskonała propozycja na włączenie do diety strączków. Danie świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej oraz wegetariańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(475g)
Energia (kcal)
79.10
375.71
Białko (g)
3.69
17.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(475g)
Węglowodany (g)
12.51
59.41
Węglowodany przyswajalne (g)
9.91
47.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.60
12.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(475g)
Tłuszcz (g)
2.03
9.63
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
1.22
Tłuszcze nienasycone (g)
1.77
8.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.11
5.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
3.11
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(475g)
Witamina A (µg (mcg))
18.33
87.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.11
62.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.88
Brak danych dla: soczewica zielona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
3.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.48
130.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
190.98
907.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(475g)
Sód (mg)
229.59
1090.56
Potas (mg)
234.06
1111.79
Wapń (mg)
21.93
104.16
Fosfor (mg)
62.24
295.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.12
95.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
6.21
Cynk (mg)
0.59
2.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chilli sin carne 32
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chilli sin carne

Koszt składników
47.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
150 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 małe ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Fasola konserwowa
400 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
47.80