Chilli sin carne
- Soczewica zielona (150 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 małe ząbki (10 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
- Fasola konserwowa (400 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Koncentrat pomidorowy (20 g)
Przepis na chilli sin carne krok po kroku
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Następnie dodaj soczewicę i smaż mieszając przez około 2 minuty.
Do soczewicy z cebulą dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli oraz pieprzu, po 2 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, oregano oraz odrobinę płatków chilli.
Na patelnię wlej bulion i zagotuj. Następnie patelnię przykryj i całość gotuj przez około 30 minut.
Fasolę oraz kukurydzę przecedź na sicie i wypłucz pod bieżącą wodą.
Po tym czasie na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty.
Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 15 minut.
Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty.
Gotowe chilli sin carne podawaj na ciepło.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat chilli sin carne
Chilli sin carne to doskonały pomysł na wegetariańskie danie obiadowe dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na chilli sin carne bez mięsa jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania badania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: soczewica zielona, olej rzepakowy, cebula, czosnek, bulion warzywny, papryka czerwona, fasola konserwowa, kukurydza konserwowa, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, papryka słodka, oregano, kmin rzymski oraz płatki chilli.
Jak zrobić chilli sin carne? Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodaj soczewicę i smaż, mieszając przez około 2 minuty. Do soczewicy z cebulą dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli oraz pieprzu, po 2 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, oregano oraz odrobinę płatków chilli. Na patelnię wlej bulion i zagotuj. Następnie patelnię przykryj i całość gotuj przez około 30 minut. Fasolę oraz kukurydzę przecedź na sicie i wypłucz pod bieżącą wodą. Po tym czasie na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 15 minut. Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez około 2 minuty. Gotowe chilli sin carne podawaj na ciepło.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Między innymi jest wspaniałym źródłem białka roślinnego. Z uwagi, iż nie jest ono pełnowartościowe, czy nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, należy je łączyć z produktami zbożowymi. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.
Podsumowując pyszne chilli sin carne to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Smaczne chilli sin carne jest dobre do spożycia na ciepło, dlatego warto podać je bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w chilli sin carne
Lista alergenów dla chilli sin carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na chilli sin carne nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze chilli sin carne
Chilli sin carne to doskonała propozycja na włączenie do diety strączków. Danie świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej oraz wegetariańskiej.
Energia i białka
(475g)
Węglowodany
(475g)
Tłuszcze
(475g)
Witaminy
(475g)
Składniki mineralne
(475g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.