Chilli con carne
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Papryka czerwona (480 g)
- Papryczka chili zielona z puszki (15 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (15 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Fasola konserwowa (80 g)
- Kukurydza konserwowa (50 g)
- Pomidory w puszce (500 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na chilli con carne krok po kroku
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i papryczki chili.
Do garnka wrzuć mięso mielone i podsmaż je. Dopraw je odrobiną soli i pieprzu.
Paprykę pokój w drobną kostkę i wrzuć do garnka, całość podsmaż przez 10 minut.
Całość zalej pomidorami z puszki. Dodaj kukurydzę i fasolkę.
Danie gotuj przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gotowe danie przypraw kminem i pieprzem. Udekoruj je świeżą kolendrą.
Więcej informacji na temat chilli con carne
Chilli con carne to meksykańskie danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw. Świetnie sprawdzi się zjadane z ryżem.
Przepis na chilli con carne to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad. To meksykańskie danie z fasolą czerwoną, papryką i mięsem mielonym na pewno skradnie serca wszystkich domowników. Choć może się wydawać, że zrobienie dobrego mięsnego sosu jest nie lada wyzwaniem, któremu podołają tylko wprawieni kucharze, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. W kilka chwil można przygotować niezwykle pyszny gulasz, który oczaruje każdego, kto go spróbuje. Mięso dostarcza sporo białka, więc syci na długo. Jest dobrze rozbite, więc kawałki są naprawdę spore. Naje się nimi nawet największy łasuch. Ten szybki przepis pozwoli wykonać to wykwintne i naprawdę smaczne danie w bardzo szybkim tempie. Chilli z tego przepisu wychodzi niezwykle pyszne i pełne aromatycznych przypraw. Tradycyjnie w kuchni meksykańskiej, skąd pochodzi to danie, nie szczędzi się ostrej i słodkiej papryki, by całość była bardzo pikantna. Do tego dania dodaje się również papryczkę chilli, która jeszcze bardziej podkreśli jego charakter.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chilli con carne, które będzie pyszne, a przy okazji dobre dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To smaczne danie jednogarnkowe, które jest niezwykle sycące. Składniki na sos powinny być jak najlepszej jakości, by całość smakowała dobrze. Warto wybierać świeże mięso, które sprawi, że całe danie będzie wyborne. Najlepiej dodawać kawałki, które nie mają zbyt dużo tłuszczu, a błonki wycinać przed gotowaniem. Jednak w przypadku fasolki można posiłkować się tą z puszki, to pozwoli zmniejszyć czas oczekiwania na całą potrawę. W takim wypadku nie trzeba będzie też jej dodatkowo namaczać. Dzięki dużej zawartości wołowiny, a także czerwonej fasoli, to danie jest prawdziwą bombą witaminową. Dostarcza też niezwykle dużo żelaza, więc sprawdzi się dla wszystkich osób, które cierpią na anemię.
Alergeny w chilli con carne
Lista alergenów dla chilli con carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chilli con carne
Wartości odżywcze chilli con carne
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(211g)
Węglowodany
(211g)
Tłuszcze
(211g)
Witaminy
(211g)
Składniki mineralne
(211g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.