Chili sin carne

Opublikowano: 12.10.2021 r., 8:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chilli sin carne podane jest w błękitnej miseczce.
Chili sin carne
Chili sin carne to bez mięsna wersja tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Wersja wegetariańska jest pyszna i aromatyczna jak podstawowy przepis, zawiera jednak dużo więcej warzyw.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
267 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Papryka zielona 2 duże sztuki (400 g)
  • Papryka czerwona 2 duże sztuki (400 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Fasola czerwona (400 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Pomidory w puszce (1200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na chili sin carne krok po kroku

Cebulę pokrój w drobna kostkę, na garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj do niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż.

Dodaj pomidory w puszcze, liść laurowy, ziele angielskie i 100 mililitrów wody, gotuj na średnim ogniu 20 minut.

W między czasie papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę i dodaj do pomidorów. Duś 5 minut, pokrój seler naciowy w talarki i dodaj do garnka, dopraw solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryka, wymieszaj.

Na koniec dodaj fasolę z puszki, kukurydze konserwową i gorzką czekoladę. Gotuj jeszcze 5 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch dania.

Jak oceniasz przepis na chili sin carne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat chili sin carne

Chili sin carne to tradycyjna Meksykańska potrawa z mieloną wołowiną. Chili sin carne to doskonała potrawa wegetariańska. Warzywne chili jest bardzo aromatyczne i syte. Przepis na chili sin carne jest bardzo prosty do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. do zrobienia wege chili potrzebne Ci będą następujące składniki: papryka czerwona, papryka zielona, kukurydza konserwowa, fasola w puszce czerwona, cebula, czosnek, pomidory w puszcze, czekolada, seler naciowy, natka pietruszki, papryka ostra i wędzona, sól, pieprz oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić chili sin carne? Na początek cebulę obierz z łuski i pokrój w drobna kostkę, na garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj do niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż. Dodaj pomidory w puszcze, liść laurowy, ziele angielskie i 100 mililitrów wody, gotuj na średnim ogniu 20 minut. W między czasie papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę i dodaj do pomidorów. Duś 5 minut, pokrój seler naciowy w talarki i dodaj do garnka, dopraw solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryka, wymieszaj. Na koniec dodaj fasolę z puszki i kukurydze konserwową i gorzką czekoladę. Gotuj jeszcze 5 minut. Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch dania.

Papryka to pochodzące zza oceanu chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując pomysł na wegetariańskie chili świetnie sprawdzi się na obiad. Prosty przepis na danie bez mięsa przygotujesz w niespełna 40 minut. Pyszne danie możesz zabrać do pracy jako lunch. Możesz też nadziewać nim tortille i przyrządzić dobre wegetariańskie burito.

Alergeny w chili sin carne

Lista alergenów dla chili sin carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chili sin carne

Wartości odżywcze chili sin carne

na 100g gotowej potrawy

Chili sin carne to danie zawierające bardzo dużo błonnika. Jest to dobra alternatywa dla dań z zawartością mięsa. Danie zawiera także dużo naturalnych antyutleniaczy. Idealnie nadaje się dla osób na dietach wegetariańskich a także diecie tradycyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
89.03
267.10
Białko (g)
4.16
12.47
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.59
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
15.00
44.99
Węglowodany przyswajalne (g)
11.43
34.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.56
10.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.03
6.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.27
0.81
Tłuszcze nienasycone (g)
1.76
5.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.14
3.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.62
1.86
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
27.73
83.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
33.15
99.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.74
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.06
3.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
70.85
212.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
296.05
888.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
99.08
297.25
Potas (mg)
374.52
1123.55
Wapń (mg)
29.57
88.70
Fosfor (mg)
79.30
237.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.58
94.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
4.68
Cynk (mg)
0.59
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chili sin carne 38
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chili sin carne

Koszt składników
40.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka zielona
400 g
2 duże sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Papryka czerwona
400 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Fasola czerwona
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pomidory w puszce
1200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
6.90
Za 1200 g
Koszt składników
40.40