Chili sin carne
- Papryka zielona - 2 duże sztuki (400 g)
- Papryka czerwona - 2 duże sztuki (400 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
- Fasola czerwona (400 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Pomidory w puszce (1200 g)
Przepis na chili sin carne krok po kroku
Cebulę pokrój w drobna kostkę, na garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj do niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż.
Dodaj pomidory w puszcze, liść laurowy, ziele angielskie i 100 mililitrów wody, gotuj na średnim ogniu 20 minut.
W między czasie papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę i dodaj do pomidorów. Duś 5 minut, pokrój seler naciowy w talarki i dodaj do garnka, dopraw solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryka, wymieszaj.
Na koniec dodaj fasolę z puszki, kukurydze konserwową i gorzką czekoladę. Gotuj jeszcze 5 minut.
Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch dania.
Więcej informacji na temat chili sin carne
Chili sin carne to tradycyjna Meksykańska potrawa z mieloną wołowiną. Chili sin carne to doskonała potrawa wegetariańska. Warzywne chili jest bardzo aromatyczne i syte. Przepis na chili sin carne jest bardzo prosty do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. do zrobienia wege chili potrzebne Ci będą następujące składniki: papryka czerwona, papryka zielona, kukurydza konserwowa, fasola w puszce czerwona, cebula, czosnek, pomidory w puszcze, czekolada, seler naciowy, natka pietruszki, papryka ostra i wędzona, sól, pieprz oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić chili sin carne? Na początek cebulę obierz z łuski i pokrój w drobna kostkę, na garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj do niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż. Dodaj pomidory w puszcze, liść laurowy, ziele angielskie i 100 mililitrów wody, gotuj na średnim ogniu 20 minut. W między czasie papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę i dodaj do pomidorów. Duś 5 minut, pokrój seler naciowy w talarki i dodaj do garnka, dopraw solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryka, wymieszaj. Na koniec dodaj fasolę z puszki i kukurydze konserwową i gorzką czekoladę. Gotuj jeszcze 5 minut. Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch dania.
Papryka to pochodzące zza oceanu chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując pomysł na wegetariańskie chili świetnie sprawdzi się na obiad. Prosty przepis na danie bez mięsa przygotujesz w niespełna 40 minut. Pyszne danie możesz zabrać do pracy jako lunch. Możesz też nadziewać nim tortille i przyrządzić dobre wegetariańskie burito.
Alergeny w chili sin carne
Lista alergenów dla chili sin carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chili sin carne
Wartości odżywcze chili sin carne
Chili sin carne to danie zawierające bardzo dużo błonnika. Jest to dobra alternatywa dla dań z zawartością mięsa. Danie zawiera także dużo naturalnych antyutleniaczy. Idealnie nadaje się dla osób na dietach wegetariańskich a także diecie tradycyjnej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.