Przepis na chili sin carne krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę pokrój w drobna kostkę, na garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj do niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż.

Dodaj pomidory w puszcze, liść laurowy, ziele angielskie i 100 mililitrów wody, gotuj na średnim ogniu 20 minut.

W między czasie papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę i dodaj do pomidorów. Duś 5 minut, pokrój seler naciowy w talarki i dodaj do garnka, dopraw solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryka, wymieszaj.

Na koniec dodaj fasolę z puszki, kukurydze konserwową i gorzką czekoladę. Gotuj jeszcze 5 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch dania.

Chilli sin carne podane jest w błękitnej miseczce.
Chili sin carne
Koszt przygotowania dania
28.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
267 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
38

Chili sin carne - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o chili sin carne

Chili sin carne to tradycyjna Meksykańska potrawa z mieloną wołowiną. Chili sin carne to doskonała potrawa wegetariańska. Warzywne chili jest bardzo aromatyczne i syte. Przepis na chili sin carne jest bardzo prosty do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. do zrobienia wege chili potrzebne Ci będą następujące składniki: papryka czerwona, papryka zielona, kukurydza konserwowa, fasola w puszce czerwona, cebula, czosnek, pomidory w puszcze, czekolada, seler naciowy, natka pietruszki, papryka ostra i wędzona, sól, pieprz oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić chili sin carne? Na początek cebulę obierz z łuski i pokrój w drobna kostkę, na garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj do niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż. Dodaj pomidory w puszcze, liść laurowy, ziele angielskie i 100 mililitrów wody, gotuj na średnim ogniu 20 minut. W między czasie papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę i dodaj do pomidorów. Duś 5 minut, pokrój seler naciowy w talarki i dodaj do garnka, dopraw solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryka, wymieszaj. Na koniec dodaj fasolę z puszki i kukurydze konserwową i gorzką czekoladę. Gotuj jeszcze 5 minut. Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch dania.

Papryka to pochodzące zza oceanu chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując pomysł na wegetariańskie chili świetnie sprawdzi się na obiad. Prosty przepis na danie bez mięsa przygotujesz w niespełna 40 minut. Pyszne danie możesz zabrać do pracy jako lunch. Możesz też nadziewać nim tortille i przyrządzić dobre wegetariańskie burito.

Wartości odżywcze chili sin carne

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
89.03 kcal
267.10 kcal
Białko
4.16 g
12.47 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w chili sin carne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
15.00 g
44.99 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.43 g
34.30 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.56 g
10.69 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.03 g
6.08 g
Tłuszcze nasycone
0.27 g
0.81 g
Tłuszcze nienasycone
1.76 g
5.27 g
Tłuszcze jednonasycone
1.14 g
3.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.62 g
1.86 g

Witaminy w przepisie na chili sin carne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.18 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
33.15 mg
99.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.06 mg
3.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
70.85 µg (mcg)
212.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
296.05 µg (mcg)
888.15 µg (mcg)
Brak danych dla: fasola czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chili sin carne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
99.08 mg
297.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
374.52 mg
1123.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
29.57 mg
88.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
79.30 mg
237.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.58 mg
94.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.56 mg
4.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.59 mg
1.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chili sin carne 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chili sin carne

Lista alergenów dla chili sin carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chili sin carne

Cena przygotowania chili sin carne

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka zielona
400 g
2 duże sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Papryka czerwona
400 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Fasola czerwona
400 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Pomidory w puszce
1200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
6.90
Za 1200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
40.40
Jak oceniasz przepis na chili sin carne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób