Chicken butter masala
Opublikowano: 20.10.2024 r.
Piersi kurczaka, cebula, czosnek, masło, jogurt grecki, pomidory i orzechy nerkowca – to podstawa pysznego chicken butter masala. Kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym z nutą orzechową, wzbogacony lekkością jogurtu greckiego i kremowością masła, to prawdziwa uczta smaków. Idealne na obiad, gdy chcesz zaszaleć w kuchni!
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Cebula - 50 g
- Czosnek - 20 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 30 ml
- Orzechy nerkowca - 30 g
- Pomidor - 400 g
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, sok z cytryny, chilli, kolendra świeża, imbir mielony, garam masala
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Kurczaka pokrój w kostkę, zamarynuj w jogurcie, soku z cytryny i ulubionych przyprawach np. (słodka papryka, imbir, chilli, garam masala). Wstaw go do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je na patelni na rozgrzanym oleju.
- Pomidory pokrój w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pomidory i orzechy nerkowca. Dopraw do smaku chilli, garam masala, kardamonem, pół łyżeczki cukru. Gotuj przez 10 min.
- Gotowy sos przełóż do blendera i zmiksuj na gładko.
- Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim zamarynowanego wcześniej kurczaka. Gdy kurczak będzie złocisty, dodaj zblendowany sos i całość podgrzej kilka minut.
- Podawaj z ryżem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny