Przepis na chicharron krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek

Boczek pokrój w cienkie plastry.

W garnku umieść boczek, cukier, wlej wodę, ocet, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra, posiekaj czosnek i dodaj do garnka.

Gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut.

Boczek odcedź i wyłóż na blachę do pieczenia.

Wstaw do piekarnika i susz w temperaturze 80 stopni przez 2-3 godziny.

Wysuszony boczek smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Złote kawałki boczku odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Chicharron podane na drewnianej desce do krojenia.
Chicharron
Koszt przygotowania dania
34.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Chicharron - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chicharron

Chicharron to danie wywodzące się z Ameryki Południowej, znane i lubiane w wielu tamtejszych krajach. Przygotowuje się je z różnych składników takich jak skóra wieprzowa, skórki drobiowe, boczek lub skóra rybia. Danie w zależności od kraju lub jego regionu wykonuje się z różnych kawałków mięsa lub podrobów. Zasada przygotowania jest prawie jednakowa wszędzie, danie smaży się na głębokim tłuszczu po uprzednim wysuszeniu składnika. Bardzo charakterystyczny wygląd dania, który przypomina chrupki prażynki. Podawać je można z różnymi sosami przygotowywanymi na wiele sposobów, można je spożywać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. W stanach zjednoczonym wieprzowe skórki są dodatkiem do sałatek. Do przygotowania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: boczek wieprzowy, ocet, cukier, cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, olej rzepakowy.

Jak zrobić chicharron? Boczek pokrój w cienkie plastry. W garnku umieść boczek, cukier, wlej wodę, ocet, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra, posiekaj czosnek i dodaj do garnka. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut. Boczek odcedź i wyłóż na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i susz w temperaturze 80 stopni przez 2-3 godziny. Po tym czasie w garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż boczek. Pamiętaj, aby nie smażyć zbyt dużo na raz, gdyż zbyt mocno spadnie temperatura oleju. Powinna ona być w granicach 180 stopni przez cały proces smażenia.

Boczek wieprzowy to produkt o wielu możliwościach wykorzystania w kuchni. Znany jest na całym świecie jako dodatek do wielu dań. Zawiera dużo tłuszczu nasyconego, który wpływa na kaloryczność mięsa. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny szczególnie zwracać na to uwagę. Mięso wieprzowe jest bogate w żelazo oraz potas. Żelazo odpowiada za prawidłowy transport tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobór żelaza to anemia, może ona mieć różne przyczyny.

Podsumowując smażone skórki lub boczek wieprzowy to świetna propozycja na chrupiącą przekąskę. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, dlatego przygotuj więcej na zapas. Boczek możesz podać samodzielnie lub jako dodatek do sałatki. Świetnie sprawdzają się dodatki sosów na bazie majonezu czy jogurtu greckiego.

Wartości odżywcze chicharron

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
437.12 kcal
393.41 kcal
Białko
5.18 g
4.66 g

Węglowodany w chicharron

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
4.83 g
4.35 g
Węglowodany przyswajalne
4.52 g
4.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.31 g
0.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
43.82 g
39.44 g
Tłuszcze nasycone
7.76 g
6.98 g
Tłuszcze nienasycone
36.06 g
32.46 g
Tłuszcze trans
0.05 g
0.05 g
Cholesterol
24.00 mg
21.60 mg

Witaminy w przepisie na chicharron

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chicharron

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
274.45 mg
247.01 mg
Potas
108.55 mg
97.69 mg
Wapń
7.24 mg
6.52 mg
Żelazo
0.20 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chicharron 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chicharron

Lista alergenów dla chicharron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy

Cena przygotowania chicharron

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wieprzowy bez kości
600 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 6
24.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ocet jabłkowy
200 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
5.60
Za 200 ml
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na chicharron
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób