Chicharron
- Boczek wieprzowy bez kości (600 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Cukier (50 g)
- Ocet jabłkowy (200 ml)
- Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
Przepis na chicharron krok po kroku
Boczek pokrój w cienkie plastry.
W garnku umieść boczek, cukier, wlej wodę, ocet, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra, posiekaj czosnek i dodaj do garnka.
Gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut.
Boczek odcedź i wyłóż na blachę do pieczenia.
Wstaw do piekarnika i susz w temperaturze 80 stopni przez 2-3 godziny.
Wysuszony boczek smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Złote kawałki boczku odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Więcej informacji na temat chicharron
Chicharron to danie wywodzące się z Ameryki Południowej, znane i lubiane w wielu tamtejszych krajach. Przygotowuje się je z różnych składników takich jak skóra wieprzowa, skórki drobiowe, boczek lub skóra rybia. Danie w zależności od kraju lub jego regionu wykonuje się z różnych kawałków mięsa lub podrobów. Zasada przygotowania jest prawie jednakowa wszędzie, danie smaży się na głębokim tłuszczu po uprzednim wysuszeniu składnika. Bardzo charakterystyczny wygląd dania, który przypomina chrupki prażynki. Podawać je można z różnymi sosami przygotowywanymi na wiele sposobów, można je spożywać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. W stanach zjednoczonym wieprzowe skórki są dodatkiem do sałatek. Do przygotowania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: boczek wieprzowy, ocet, cukier, cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, olej rzepakowy.
Jak zrobić chicharron? Boczek pokrój w cienkie plastry. W garnku umieść boczek, cukier, wlej wodę, ocet, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Obierz z łupiny cebulę i pokrój w pióra, posiekaj czosnek i dodaj do garnka. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 15 minut. Boczek odcedź i wyłóż na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i susz w temperaturze 80 stopni przez 2-3 godziny. Po tym czasie w garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż boczek. Pamiętaj, aby nie smażyć zbyt dużo na raz, gdyż zbyt mocno spadnie temperatura oleju. Powinna ona być w granicach 180 stopni przez cały proces smażenia.
Boczek wieprzowy to produkt o wielu możliwościach wykorzystania w kuchni. Znany jest na całym świecie jako dodatek do wielu dań. Zawiera dużo tłuszczu nasyconego, który wpływa na kaloryczność mięsa. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny szczególnie zwracać na to uwagę. Mięso wieprzowe jest bogate w żelazo oraz potas. Żelazo odpowiada za prawidłowy transport tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobór żelaza to anemia, może ona mieć różne przyczyny.
Podsumowując smażone skórki lub boczek wieprzowy to świetna propozycja na chrupiącą przekąskę. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, dlatego przygotuj więcej na zapas. Boczek możesz podać samodzielnie lub jako dodatek do sałatki. Świetnie sprawdzają się dodatki sosów na bazie majonezu czy jogurtu greckiego.
Alergeny w chicharron
Lista alergenów dla chicharron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze chicharron
Chicharron to świetne danie dla osób na diecie ketogenicznej. Jest pozbawione węglowodanów, zawiera dużo tłuszczu i średnią ilość białka. Osoby na tradycyjnych dietach powinny ograniczać tego typu produkty.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.