Cheese steak

Opublikowano: 25.11.2024 r., 13:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cheese steak podane z frytkami.
Cheese steak
Cheese steak to niezwykle smaczna, prosta i pożywna kanapka. To danie, które jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych kanapek sprawdzi się raczej na obiad niż śniadanie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
741 kcal
Kcal w porcji
428 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Rostbef wołowy (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (70 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Ser cheddar (100 g)
  • Bułka pszenna - 2 sztuki (160 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Musztarda (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na cheese steak krok po kroku

Schłodź mięso, a następnie pokrój na bardzo cienkie plastry.

Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu.

Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż stanie się miękka i lekko złocista.

Jeśli używasz papryki i pieczarek, dodaj je na patelnię i smaż do miękkości.

Przełóż warzywa na talerz i odstaw na bok.

Na tej samej patelni dodaj pokrojone mięso, dopraw solą i pieprzem, i smaż szybko, aby pozostało soczyste, a jednocześnie uzyskało lekko złoty kolor. Całość powinna zająć 2-3 minuty.

Gdy mięso się zarumieni, połącz je z wcześniej podsmażonymi warzywami.

Połóż plastry sera na mięsie i warzywach na patelni, przykryj na chwilę, aż ser się rozpuści i stworzy jednolitą, kremową warstwę.

Przekrój bułki wzdłuż i delikatnie je opiecz na suchej patelni, by były chrupiące z zewnątrz.

Nałóż mieszankę mięsa, sera i warzyw do bułek.

Dodaj musztardę.

Jak oceniasz przepis na cheese steak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat cheese steak

cheese steak to niezwykle smaczna, prosta i pożywna kanapka. To danie, które jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych kanapek sprawdzi się raczej na obiad niż śniadanie.

Przepis na cheese steak to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Dowiesz się z niego jak zrobić cheese steak, czyli kanapkę, która jest nie tylko smaczna, ale również dobra dla początkujących kucharzy. W kilka chwil możesz przygotować całe danie. To pomysł na danie, które na pewno zadowoli miłośników tłustych aromatycznych dań. Ta smaczna kanapka taka właśnie jest. W najpopularniejszej wersji używa się do niej cienko pokrojony grillowany ser, jednak warto zmodyfikować nieco składniki, by bułka była tania i prosta.

Cheese steak to klasyczna, amerykańska kanapka o niezwykle soczystym wnętrzu i serowym aromacie, znana na całym świecie dzięki wyjątkowemu połączeniu cienko krojonego mięsa, sera i miękkiej bułki. Zazwyczaj przygotowywana z cienko krojonych plastrów wołowiny, np. rostbefu lub antrykotu, które są szybko grillowane i połączone z roztopionym serem, tworzy doskonały przysmak, którego łatwo można spróbować w domowym zaciszu. Podstawą kanapki są świeże składniki oraz odpowiednie przyprawy – przepis na cheese steak jest prosty, ale wymaga kilku kluczowych kroków, by uzyskać autentyczny smak i teksturę.

Tradycyjnie, cheese steak podawany jest z serem Cheddar, a w niektórych wersjach – także ser amerykański, który topi się idealnie, nadając kanapce wyjątkowo kremowy smak. Podczas przygotowania cheese steaka ważne jest, aby mięso pokroić na bardzo cienkie plastry – najlepiej pod kątem – co nadaje mu wyjątkową delikatność i sprawia, że łatwo przesiąka przyprawami oraz sokami w trakcie smażenia.

Cheese steak to kulinarna ikona amerykańskiej kuchni ulicznej, idealna zarówno dla smakoszy, jak i tych, którzy szukają pomysłów na szybki, pyszny posiłek. Samo przygotowanie nie jest skomplikowane i trwa zaledwie kilka minut, jeśli wszystkie składniki są wcześniej przygotowane. To kanapka, która zachwyca bogactwem smaków i tekstur: od soczystego, delikatnego mięsa, przez ciągnący się ser, aż po chrupiącą bułkę. Cienko krojony, grillowany ser w połączeniu z wołowiną tworzy unikalne połączenie smakowe, które urzeka swoją prostotą, a jednocześnie głębią.

Alergeny w cheese steak

Lista alergenów dla cheese steak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze cheese steak

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo kalorii, ale również nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(428g)
Energia (kcal)
173.16
741.14
Białko (g)
11.79
50.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(428g)
Węglowodany (g)
10.92
46.73
Węglowodany przyswajalne (g)
9.64
41.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
5.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(428g)
Tłuszcz (g)
9.18
39.28
Tłuszcze nasycone (g)
4.98
21.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.20
17.98
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.49
14.94
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
3.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.95
166.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(428g)
Witamina A (µg (mcg))
43.68
186.97
Witamina B6 (mg)
0.25
1.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
2.37
Witamina C (mg)
11.57
49.53
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.51
Witamina E (mg)
0.55
2.37
Retinol (µg (mcg))
30.76
131.65
Tiamina (mg)
0.13
0.58
Ryboflawina (mg)
0.26
1.13
Niacyna (mg)
4.25
18.21
Foliany (µg (mcg))
27.05
115.76
Beta karoten (µg (mcg))
143.56
614.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(428g)
Sód (mg)
220.75
944.80
Potas (mg)
220.04
941.75
Wapń (mg)
124.56
533.14
Fosfor (mg)
164.07
702.22
Magnez (mg)
22.36
95.71
Żelazo (mg)
1.11
4.75
Cynk (mg)
1.61
6.90
Miedź (mg)
0.12
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny cheese steak 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cheese steak

Koszt składników
82.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rostbef wołowy
300 g
40.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Bułka pszenna
160 g
2 sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 160 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Koszt składników
82.20