Charlotte
- Biszkopty - podłużne (200 g)
- Maliny (650 g)
- Sok z cytryny (30 ml)
- Cukier puder (80 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (32 g)
- Żelatyna - 5 łyżek stołowych (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 2 szklanki (500 g)
Przepis na charlotte krok po kroku
Biszkopty przytnij po około 1 cm z jednej strony.
Boki formy wyłóż biszkoptami, następnie wypełnij spód tortownicy pozostałymi biszkoptami.
450 gram malin zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny na gładki mus i dodaj do niego 30 gram cukru pudru. Składniki dokładnie wymieszaj.
Żelatynę namocz w kilku łyżkach musu z malin przez około 10 minut.
Następnie w małym garnuszku podgrzej mus z żelatyną do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Mus z żelatyną dodaj do reszty musu malinowego i całość dokładnie wymieszaj.
Do musu dodaj cukier wanilinowy i składniki wymieszaj.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru pudru.
Bitą śmietanę wymieszaj z musem malinowym.
Formę z biszkoptami wypełnij kremem malinowym i wstaw do lodówki, aby krem stężał.
Ciasto przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami.
-
Sernik z rosą
-
Ciasto z malinami
-
Sernikobrownie z malinami
-
Tort pavlova
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto bezowe
-
Tort z malinami
-
Tort lodowy
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami i bezą
-
Ciasto z malinami
Więcej informacji na temat charlotte
Charlotte to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej. Charlotte to smaczne ciasto z musem malinowym. Pyszne ciasto przygotowywane jest bez pieczenia. Stanowi ono doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy i herbaty i warto przygotować je na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Prosty przepis na charlotte nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: podłużne biszkopty, maliny, sok z cytryny, cukier puder, cukier wanilinowy, żelatyna oraz śmietanka 30%. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić charlotte? Biszkopty przytnij po około 1 cm z jednej strony. Boki formy wyłóż biszkoptami, następnie wypełnij spód tortownicy pozostałymi biszkoptami. 450 gramów malin zmiksuj z dodatkiem soku z cytryny na gładki mus i dodaj do niego 150 gramów cukru pudru. Składniki dokładnie wymieszaj. Żelatynę namocz w kilku łyżkach musu z malin przez około 10 minut. W małym garnuszku podgrzej mus z żelatyną do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Mus z żelatyną dodaj do reszty musu malinowego i całość dokładnie wymieszaj. Do musu dodaj cukier wanilinowy i wymieszaj. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Bitą śmietanę wymieszaj z musem malinowym. Formę z biszkoptami wypełnij kremem malinowym i wstaw do lodówki, aby krem stężał. Ciasto przed podaniem udekoruj pozostałymi malinami.
Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, a także cynk. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Podsumowując charlotte to malinowa pianka otoczona biszkoptami. Najlepsze ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu.
Alergeny w charlotte
Lista alergenów dla charlotte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze charlotte
Charlotte to proste ciasto bez pieczenia. Do wykonania ciasta możesz wykorzystać truskawki mrożone.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.