Charczo

Opublikowano: 04.02.2022 r., 11:44 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Charczo
Charczo
Ta znakomita zupa łączy w sobie mięso, ryż i warzywa. Charczo to gęsta zupa gulaszowa pochodząca z kuchni gruzińskiej – najlepsza i najprostsza.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
685 kcal
Kcal w porcji
525 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udziec wołowy (500 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Papryka żółta (140 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Ryż biały (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, natka pietruszki świeża, liść laurowy, papryka ostra, kolendra nasiona mielone, czosnek, kolendra nasiona, ocet winny, kozieradka nasiona
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na charczo krok po kroku

W dużym garnku podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulę. Dodaj do niej mięso pokrojone w większą kostkę. Smaż kilka minut, do momentu, gdy mięso zmieni kolor.

Wsyp łyżeczkę papryki słodkiej oraz dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smaż około minutę.

Wlej około 1.7 l wody. Gotuj pod przykryciem.

Gdy zupa zacznie się gotować, dodaj liścia laurowego, łyżeczkę mielonych nasion kozieradki i kolendry, odrobinę papryki ostrej. Zalej wszystko passatą pomidorową i dodaj posiekane bardzo drobno orzechy.

Gotuj wszystko pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.

Pokrój papryki w kostkę, dodaj do zupy razem z surowym ryżem. Gotuj do miękkości.

Zupę dopraw do smaku solą, łyżką octu i ewentualnie papryką ostrą.

Posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na charczo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat charczo

Ta znakomita zupa łączy w sobie mięso, ryż i warzywa. Charczo to gęsta zupa gulaszowa pochodząca z kuchni gruzińskiej – najlepsza i najprostsza. Z wołowiną, papryką, dużą ilością przypraw oraz pomidorowym aromatem. Całość dopełniona jest przez dodatek ryżu, przez co charczo jest niezwykle sycące. Orzechy nadają świetnego smaku. Przepis na charczo jest łatwy, ale gotowanie zajmuje dłuższą chwilę. W końcu mięso powinno być idealnie miękkie. Jeżeli szukasz pomysłu na pyszne, zdrowe zupy, ten przepis będzie znakomitym rozwiązaniem.

Charczo to bardzo smaczna potrawa. Kuchnia gruzińska z niej słynie. Wołowina, papryka, orzechy włoskie, ryż, cebula, czosnek, przecier pomidorowy i te przyprawy… Kozieradka, kolendra, a także papryka słodka i ostra – jest to fantastyczne połączenie smaków. Zrobienie zupy gulaszowej to prosta sprawa. Jeśli przygotujesz charczo nie musisz nic do niej dodawać. Poprzez dużą ilość składników stanowi bardzo syte danie. Tradycyjnie, podawać można do niej chlebek szoti. Jeżeli lubisz, genialnie sprawdzi się charczo podane ze śmietaną. Zamiast śmietany może być także jogurt naturalny.

Potrawa jest zdrowa, ma niski indeks glikemiczny. Z warzyw jest tylko papryka i cebula, ale zawsze jest to dodatkowa porcja warzyw w Twoim jadłospisie. Charczo możesz zrobić z ryżem brązowym – wtedy jeszcze bardziej zmniejszy się indeks glikemiczny.

Zupa gulaszowa z rozpadającym się, idealnym mięsem. Do tego ryż i warzywa. Smak wzbogacony o orzechy i aromatyczne przyprawy. To jest charczo – czy potrzeba czegoś więcej? Na zimowy wieczór taka potrawa Cię rozgrzeje. Jak zrobić charczo? W garnku, w którym będzie gotowana zupa, na oleju usmaż cebulę oraz mięso z papryką słodką (w proszku). Wołowina powinna zmienić kolor – wtedy dodaj posiekany czosnek. Podsmażaj jeszcze maksymalnie jedną minutę, po czym dolej wodę. Zacznij gotować – pod przykryciem i na bardzo małym ogniu. Gdy zupa się zagotuje, dodaj do niej paprykę ostrą, kolendrę, kozieradkę i liść laurowy. Wlej pomidory i wsyp bardzo drobno posiekane orzechy włoskie. Całość powinna gotować się do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Może to potrwać nawet około 1,5 godziny. Najlepiej jest gotować pod przykryciem. Po tym czasie wsyp surowy ryż oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Znów gotuj do miękkości. Przypraw do smaku. Dodaj ocet winny, sól. Jeżeli zupa będzie mało ostra, dodaj więcej ostrej papryki. Zupę nalej do miski, posyp natką pietruszki.

*Gdy preferujesz zupy rzadsze, możesz wlać więcej wody. Jeżeli zupa byłaby za rzadka – gotuj dłużej bądź dodaj więcej ryżu.

Alergeny w charczo

Lista alergenów dla charczo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na charczo nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny, kozieradka nasiona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze charczo

na 100g gotowej potrawy

Bardo odżywczy posiłek. Dostarczy wszystkich potrzebnych składników - białka, tłuszczu i węglowodanów. Potrawa bezglutenowa i bezmleczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(525g)
Energia (kcal)
130.50
685.11
Białko (g)
8.31
43.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(525g)
Węglowodany (g)
10.29
54.02
Węglowodany przyswajalne (g)
9.09
47.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
6.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(525g)
Tłuszcz (g)
6.52
34.25
Tłuszcze nasycone (g)
2.03
10.66
Tłuszcze nienasycone (g)
4.49
23.59
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.28
11.95
Brak danych dla: papryka żółta, ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.22
11.64
Brak danych dla: papryka żółta, ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.90
141.21
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(525g)
Witamina A (µg (mcg))
23.33
122.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
1.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
2.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
33.53
176.01
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.63
19.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.26
106.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
253.28
1329.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(525g)
Sód (mg)
83.20
436.80
Potas (mg)
305.84
1605.67
Wapń (mg)
15.88
83.35
Fosfor (mg)
108.34
568.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.66
129.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
5.12
Cynk (mg)
1.22
6.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny charczo 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania charczo

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
500 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
23.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Papryka żółta
140 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Ryż biały
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koszt składników
57.00