Charczo
- Udziec wołowy (500 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Cebula (100 g)
- Passata pomidorowa (400 g)
- Papryka żółta (140 g)
- Papryka czerwona (140 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
- Ryż biały (100 g)
Przepis na charczo krok po kroku
W dużym garnku podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulę. Dodaj do niej mięso pokrojone w większą kostkę. Smaż kilka minut, do momentu, gdy mięso zmieni kolor.
Wsyp łyżeczkę papryki słodkiej oraz dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smaż około minutę.
Wlej około 1.7 l wody. Gotuj pod przykryciem.
Gdy zupa zacznie się gotować, dodaj liścia laurowego, łyżeczkę mielonych nasion kozieradki i kolendry, odrobinę papryki ostrej. Zalej wszystko passatą pomidorową i dodaj posiekane bardzo drobno orzechy.
Gotuj wszystko pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
Pokrój papryki w kostkę, dodaj do zupy razem z surowym ryżem. Gotuj do miękkości.
Zupę dopraw do smaku solą, łyżką octu i ewentualnie papryką ostrą.
Posyp natką pietruszki.
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat charczo
Ta znakomita zupa łączy w sobie mięso, ryż i warzywa. Charczo to gęsta zupa gulaszowa pochodząca z kuchni gruzińskiej – najlepsza i najprostsza. Z wołowiną, papryką, dużą ilością przypraw oraz pomidorowym aromatem. Całość dopełniona jest przez dodatek ryżu, przez co charczo jest niezwykle sycące. Orzechy nadają świetnego smaku. Przepis na charczo jest łatwy, ale gotowanie zajmuje dłuższą chwilę. W końcu mięso powinno być idealnie miękkie. Jeżeli szukasz pomysłu na pyszne, zdrowe zupy, ten przepis będzie znakomitym rozwiązaniem.
Charczo to bardzo smaczna potrawa. Kuchnia gruzińska z niej słynie. Wołowina, papryka, orzechy włoskie, ryż, cebula, czosnek, przecier pomidorowy i te przyprawy… Kozieradka, kolendra, a także papryka słodka i ostra – jest to fantastyczne połączenie smaków. Zrobienie zupy gulaszowej to prosta sprawa. Jeśli przygotujesz charczo nie musisz nic do niej dodawać. Poprzez dużą ilość składników stanowi bardzo syte danie. Tradycyjnie, podawać można do niej chlebek szoti. Jeżeli lubisz, genialnie sprawdzi się charczo podane ze śmietaną. Zamiast śmietany może być także jogurt naturalny.
Potrawa jest zdrowa, ma niski indeks glikemiczny. Z warzyw jest tylko papryka i cebula, ale zawsze jest to dodatkowa porcja warzyw w Twoim jadłospisie. Charczo możesz zrobić z ryżem brązowym – wtedy jeszcze bardziej zmniejszy się indeks glikemiczny.
Zupa gulaszowa z rozpadającym się, idealnym mięsem. Do tego ryż i warzywa. Smak wzbogacony o orzechy i aromatyczne przyprawy. To jest charczo – czy potrzeba czegoś więcej? Na zimowy wieczór taka potrawa Cię rozgrzeje. Jak zrobić charczo? W garnku, w którym będzie gotowana zupa, na oleju usmaż cebulę oraz mięso z papryką słodką (w proszku). Wołowina powinna zmienić kolor – wtedy dodaj posiekany czosnek. Podsmażaj jeszcze maksymalnie jedną minutę, po czym dolej wodę. Zacznij gotować – pod przykryciem i na bardzo małym ogniu. Gdy zupa się zagotuje, dodaj do niej paprykę ostrą, kolendrę, kozieradkę i liść laurowy. Wlej pomidory i wsyp bardzo drobno posiekane orzechy włoskie. Całość powinna gotować się do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Może to potrwać nawet około 1,5 godziny. Najlepiej jest gotować pod przykryciem. Po tym czasie wsyp surowy ryż oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Znów gotuj do miękkości. Przypraw do smaku. Dodaj ocet winny, sól. Jeżeli zupa będzie mało ostra, dodaj więcej ostrej papryki. Zupę nalej do miski, posyp natką pietruszki.
*Gdy preferujesz zupy rzadsze, możesz wlać więcej wody. Jeżeli zupa byłaby za rzadka – gotuj dłużej bądź dodaj więcej ryżu.
Alergeny w charczo
Lista alergenów dla charczo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na charczo nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny, kozieradka nasiona
Wartości odżywcze charczo
Bardo odżywczy posiłek. Dostarczy wszystkich potrzebnych składników - białka, tłuszczu i węglowodanów. Potrawa bezglutenowa i bezmleczna.
Energia i białka
(525g)
Węglowodany
(525g)
Tłuszcze
(525g)
Witaminy
(525g)
Składniki mineralne
(525g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.