Chapati

Opublikowano: 16.05.2022 r., 14:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chapati podane w wiklinowym koszyczku.
Chapati
Chapati to chlebek pszenny wywodzący się z kuchni południowej Azji. Stanowi on doskonały dodatek do wielu dań. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 30 min
203 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (200 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Masło klarowane (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, sitko, miska

Przepis na chapati krok po kroku

Mąkę przesiej do miski.

Następnie dodaj szczyptę soli i wymieszaj.

Do miski dodaj olej oraz pół szklanki bardzo ciepłej wody.

Ciasto zagniataj przez około 6 minut (do momentu aż powstanie miękkie, gładkie ciasto).

Ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę.

Po tym czasie ciasto podziel na 5 równych części.

Każdą część ciasta rozciągnij w dłoniach, aby uzyskać cienkie placki.

Każdy placek posmaruj masłem klarowanym.

Na dobrze rozgrzanej patelni smaż placki z obydwu stron po około pół minuty.

Następnie placki opal nad ogniem, aby uzyskać charakterystyczne bąble.

Jak oceniasz przepis na chapati
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat chapati

Chapati to doskonały pomysł na pyszne pszenne placuszki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Chlebek indyjski serwowany jest jako dodatek do większości dań i stanowi podstawę w kuchni południowej Azji. Chapati najczęściej używane są jako sztućce, ponieważ nabiera się do nich jedzoną potrawę. Przepis na chapati jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, masło klarowane oraz sól. Produkty te są dostępne w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić chapati? Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Do miski dodaj olej oraz pół szklanki bardzo ciepłej wody. Ciasto zagniataj przez około 6 minut (do momentu aż powstanie miękkie, gładkie ciasto). Ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę. Po tym czasie ciasto podziel na 5 równych części. Każdą część ciasta rozciągnij w dłoniach, aby uzyskać cienkie placki. Każdy placek posmaruj masłem klarowanym. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż placki z obydwu stron po około pół minuty. Następnie placki opal nad ogniem, aby uzyskać charakterystyczne bąble.

Olej rzepakowy, użyty do przygotowania chapati, w swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które niezbędne są do prawidłowej budowy błon komórkowych. W oleju rzepakowym znajdziemy również witaminę E, która zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz w pływają na opóźnienie procesów starzenia się skóry, oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. W oleju rzepakowym znajdziemy również inne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Podsumowując okrągłe i smaczne chapati to doskonałe danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. Chlebki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Ważnym procesem w wykonaniu chapati jest opalenie gotowego placka bezpośrednio nad ogniem — powstają wtedy chrupkie bąbelki na powierzchni placka.

Alergeny w chapati

Lista alergenów dla chapati przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze chapati

na 100g gotowej potrawy

Chapati to placuszki na bazie mąki. Osoby chorujące na cukrzycę powinny zwrócić szczególną uwagę na ich obecność w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
452.50
203.62
Białko (g)
11.92
5.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
60.67
27.30
Węglowodany przyswajalne (g)
60.67
27.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
18.04
8.12
Tłuszcze nasycone (g)
7.54
3.39
Tłuszcze nienasycone (g)
10.50
4.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
2.67
1.20
Potas (mg)
106.25
47.81
Wapń (mg)
16.17
7.28
Żelazo (mg)
4.62
2.08
Szacunkowy indeks glikemiczny chapati 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chapati

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
21.00