Przepis na chapati krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 200 g 1 szklanka
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki stołowe
- Masło klarowane 20 g
Mąkę przesiej do miski.
Następnie dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
Do miski dodaj olej oraz pół szklanki bardzo ciepłej wody.
Ciasto zagniataj przez około 6 minut (do momentu aż powstanie miękkie, gładkie ciasto).
Ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę.
Po tym czasie ciasto podziel na 5 równych części.
Każdą część ciasta rozciągnij w dłoniach, aby uzyskać cienkie placki.
Każdy placek posmaruj masłem klarowanym.
Na dobrze rozgrzanej patelni smaż placki z obydwu stron po około pół minuty.
Następnie placki opal nad ogniem, aby uzyskać charakterystyczne bąble.

(liczba kalorii)
Chapati - cechy przepisu
Więcej o chapati
Chapati to doskonały pomysł na pyszne pszenne placuszki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Chlebek indyjski serwowany jest jako dodatek do większości dań i stanowi podstawę w kuchni południowej Azji. Chapati najczęściej używane są jako sztućce, ponieważ nabiera się do nich jedzoną potrawę. Przepis na chapati jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, olej rzepakowy, masło klarowane oraz sól. Produkty te są dostępne w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić chapati? Mąkę przesiej do miski. Następnie dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Do miski dodaj olej oraz pół szklanki bardzo ciepłej wody. Ciasto zagniataj przez około 6 minut (do momentu aż powstanie miękkie, gładkie ciasto). Ciasto odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę. Po tym czasie ciasto podziel na 5 równych części. Każdą część ciasta rozciągnij w dłoniach, aby uzyskać cienkie placki. Każdy placek posmaruj masłem klarowanym. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż placki z obydwu stron po około pół minuty. Następnie placki opal nad ogniem, aby uzyskać charakterystyczne bąble.
Olej rzepakowy, użyty do przygotowania chapati, w swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które niezbędne są do prawidłowej budowy błon komórkowych. W oleju rzepakowym znajdziemy również witaminę E, która zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz w pływają na opóźnienie procesów starzenia się skóry, oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. W oleju rzepakowym znajdziemy również inne składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Podsumowując okrągłe i smaczne chapati to doskonałe danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. Chlebki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Ważnym procesem w wykonaniu chapati jest opalenie gotowego placka bezpośrednio nad ogniem — powstają wtedy chrupkie bąbelki na powierzchni placka.
Wartości odżywcze chapati
Energia i białka
(45g)
Węglowodany w chapati
(45g)
Tłuszcze
(45g)
Składniki mineralne w przepisie na chapati
(45g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w chapati
Lista alergenów dla chapati przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane