Chanuka
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (600 g)
- Cukier (80 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Drożdże świeże (50 g)
- Wódka (40 ml)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (400 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
- Masło (120 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na chanuka krok po kroku
W misce umieść ciepłe mleko, cukier i drożdże, wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną do miski mąkę pszenną, dodaj jajka, kieliszek wódki, roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw je w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Podziel ciasto na 20 równych kawałków.
Uformuj pączki i zostaw pod przykryciem na 20 minut.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy, jego temperatura powinna sięgać 180 stopni C.
Możesz ją kontrolować, używając termometru cukierniczego.
Pączki smaż, cały czas kontrolując temperaturę.
Gdy będą gotowe, powinny się same obracać.
Dobrze wyrośnięty pączek posiada białą obwódkę.
Dżem truskawkowy umieść w rękawie cukierniczym i nadziewaj ciepłe pączki.
Wierzch pączków posyp cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Pączki
-
Churros
-
Oponki serowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Pączki serowe
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Oponki drożdżowe
-
Pączki z piekarnika
-
Faworki z piekarnika
-
Pączki pieczone
-
Pączki hiszpańskie
-
Pączki z ziemniakami
-
Szybkie pączki
-
Pączki z mascarpone
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Przepisy na tłusty czwartek
Więcej informacji na temat chanuka
Chanuka to nazwa żydowskiego święta. Nie jest to nazwa dania samego w sobie. Chanuka zwana inaczej świętem Poświęcenia. Święto trwa osiem dni, podczas trwania święta Żydzi zapalają świece na specjalnie przeznaczonym do tego świeczniku. Jak można się łatwo domyślić chanuka jak każde inne święto charakteryzuje się także typowymi dla siebie potrawami. Podczas chanuki spożywa się różnego rodzaju placki ziemniaczane i mączne oraz potrawy z sera. Bardzo popularne są także drożdżowe pączki nadziewane konfiturą. Przepis na chanukowe pączki zwane Sufganija jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, mleko, wódka, jajka, dżem truskawkowy, olej rzepakowy.
Jak zrobić chanukowe pączki? W misce umieść ciepłe mleko, cukier i drożdże, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną do miski mąkę pszenną, dodaj jajka, kieliszek wódki, roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Podziel ciasto na 20 równych kawałków. Uformuj pączki i zostaw pod przykryciem na 20 minut. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, jego temperatura powinna sięgać 180 stopni C. Możesz ją kontrolować, używając termometru cukierniczego. Pączki smaż, cały czas kontrolując temperaturę. Gdy będą gotowe, powinny się same obracać. Dobrze wyrośnięty pączek posiada białą obwódkę. Dżem truskawkowy umieść w rękawie cukierniczym i nadziewaj ciepłe pączki. Wierzch pączków posyp cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe jest jednym z najzdrowszych rodzajów ciasta. Zawiera dużo witamin z grupy B. Dodatek kieliszka wódki zapobiega nadmiernemu pochłanianiu tłuszczu przez ciasto. Wpływ na ilość pochłoniętego tłuszczu ma także odpowiednia temperatura oleju, jeśli jest zbyt niska, ciasto chłonie tłuszcz jak gąbka.
Podsumowując chanukowe pączki to doskonała propozycja na pyszny deser. Pączki różnią się jedynie wielkością, gdyż są znacznie mniejsze niż tradycyjne pączki. Pączki nadają się do spożycia od razu po przygotowaniu. Najlepiej spożyć je tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci świeżość.
Alergeny w chanuka
Lista alergenów dla chanuka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze chanuka
Chanuka, czyli chanukowe pączki to słodki deser zawierający sporą ilość kalorii. Pyszne pączki nie są najlepszym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Jeśli masz problemy z woreczkiem żółciowym, również powinieneś ograniczać spożywanie słodkich smażonych deserów.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.